• türkiyede sadece hacettepe üniversitesinde bulunan bir bölüm
  • (bkz: hidrojeoloji)
  • bölümün amacı kullanılabilir su bulma ve suların korunumu alanında eğitim vermektir. gelecek için yıldızı parlak bir meslek olarak görülmektedir. sadece hacettepe üniversitesinde bulunmakla beraber yanlış hatırlamıyorsam 30 kontenjanı vardır fakat her sene yaklaşık 15 mezun verebilmektedir. 1. sınıfta genel mühendislik dersleri ile birlikte fiziksel jeoloji dersi verilir. bölüm yarı yarıya ingilizcedir. 2007-2008 güz dönemi itibari ile bölümün yaptırımlarıyla eğitim daha iyi, haliyle daha zor bir hale gelmiştir.
  • hem türkiye'de bu konuda eğitim veren tek bir üniversitenin olması hem de küresel ısınma ve dünyanın yakın gelecekteki su sorunları nedeni ile ülkemizin favori mesleği olmaya aday bir mühendislik.
  • jeoloji mühendisliğinden farklı olarak, lisans programında; gözenekli ortam hidroliği, sayısal çözümleme, yeraltısuyu mühendisliği, taşınım süreçleri, su kaynakları yönetimi, çevresel hidrojeoloji, istatistiksel hidroloji, hidrojeolojik modeller, izotop hidrolojisi, karst hidrojeolojisi gibi derslere yer veren bölüm. jeoloji mühendisliği bölümlerinde zorunlu olan paleontoloji ve tarihsel jeoloji dersleri bu bölümde zorunlu tutulmamaktadır. yukarıda sıraladığım hidrojeoloji dersleri, çoğunlukla genel matematik, akışkanlar mekaniği, diferansiyel denklemler ve sayısal çözümleme gibi derslerde kazanılan bilgilerin yoğun bir şekilde kullanıldığı dersler olması nedeniyle, bölümü zamanında bitirmek oldukça zordur.özellikle yurt dışında yüksek lisans ve doktora kabul alma oranı yüksek bir bölüm olmakla birlikte, özel şirketlerde ve kamuda jeoloji mühendisinin istihdam edildiği bütün kadroları tercih edebilmektedir.
  • tercih edilmemesi veya bilinmemesi sebebiyle puanı düşük olan bölüm. yoksa mezunların çok iyi işleri var (bkz: ben)
  • jeoloji mühendisliğini parçalamaya çalışanların gereksiz gördüğüm son ürünüdür. eğer devlete girerseniz kendi sıfatınız değilde aşağıdaki diğer iki sıfatta da imza atabilirsiniz.

    (bkz: petrol mühendisliği) + (bkz: hidrojeoloji mühendisliği)= (bkz: jeoloji mühendisliği)
  • okuyan/mezun olan arkadaşlar alınmasın ama böyle bölümleri gerçekten anlamıyorum. petrol, nükleer enerji, enerji, hidrojeoloji falan bunlar aslında başka mühendisliklerin alt dalları. geleceğin mesleğiymiş hadi oradan. bizim zamanımızda da mekatronik öyleydi iki üç yıldır adını duyan yok.

    normalde olması gereken gidersin atıyorum inşaat mühendisliği okursun, üstüne hidrojeoloji (var mı bilmiyorum bu arada maksat örnek vermek) master'ı yaparsın. makina okursun mekatronik master'ı yaparsın, kimya mühendisliği okursun petrol mühendisliği master'ı yaparsın.

    mühendislik nedir, neden yapılır kimsenin bir fikri yok, anca üniversitelere öğrenci sokmaya çalışıyorlar. biz değil miydik müslüman ülke olan, mucit değil ara elaman çıkaran ülke? pardon da ne iş yapacak hidrojeoloji mühendisi?
  • endüstri mühendisliği aslında makina mühendisliğinin alt dalı olduğuna göre çok da yadırganmaması gereken mühendislik.

    bence bu şekildeki mühendisliklerin artması güzel birşey sonuçta daha özel bir dala yoğunlaşıp eğitim görülüyor. ama total mühendislik kontenjanının aynı kalması şartıyla.
  • yüksek lisans kalitesinde lisans eğitimi veren (ve her nedense bazı insanları rahatsız eden), mezunu olduğum, her ne kadar işsiz olsam da sevdiğim ve sevmeye devam edeceğim bölümüm. mezunlarının büyük kısmının iş bulduğu bölümdür, zira sadece hacettepe üniversitesinde bulunması ve kontenjanının çok fazla olmaması avantajıdır (benim girdiğim sene 30 idi, 2014 tercih kılavuzunda 45). her sene bu kadar mezun vermemesi de avantaj sayılabilir. yani iş bulamamam ağırlıkla benim şanssızlığım.

    ayrıca bu bölüm zannedildiği gibi yeni bir bölüm değildir, zira 1977 yılında kurulmuştur. bölüm hocalarının en sevilenleri levent tezcan, türker kurttaş (ki kendisi 2005-2012 yılları arasında iaea'da izotop hidroloğu olarak çalışmıştır.), mehmet ekmekçi'dir. tüm hocaları kraldır esasen. ha jeoloji mühendisliği hocaları, bizim hocalara gıcıktır, acısını da genelde bu bölümün öğrencilerini aşağılayarak çıkarırlar o ayrı.

    ha bir de ne iş yaptığına gelecek olursak, efendim jeoloji mühendislerinin yaptığı hemen hemen tüm işleri yapabilmekle birlikte; hidrojeolojik saha etüdü yapar, jeotermal enerji alanında çalışır, su bütçesi yapar, matematiksel modelleme yapar (günümüzdeki verilerle geleceğe ilişkin tahmin), su kalite analizi yapar, su sondajı yapar/planlar, jeokimyasal analiz yapar, haritalama yapar, yapar da yapar.

    sözün özü, küçümsememek ve saygı duymak lazım.
hesabın var mı? giriş yap