• sozluk anlami "dine sonradan girmis bos inanc"tir.. (bkz: tdk sozlugu)
  • turbelere bez,caput cart curt $eyler baglamak.mumlar yakmak.abartip yangin cikmasina sebep olmak.turbe ta$larina anahtar surtmek.hidir-ellez sabahi,once yahya efendi turbesinde sabah namazi kilmak,sonrada ak$amdan para buyuklugunde kesilip hazirlanmi$ gazete parcalarini kuruce$me parkindan denize atmak.hastalik aninda doktora,hastaneye gitmek yerine yuzyillar once vefat etmi$ ve artik kendine bile hayri olmayacak olulerden medet ummak...mek...mak...mak
  • insanlığın düşünsel tarihinde nasrettin hoca'nın "ya tutarsa" zihniyetiyle, generation x'in kicindan sallamak kavramlarının arasında bir yerlere tekabül eden, boş işler eyaleti milletlerarası kodu.
  • "bu maili tiz vakitte elli kişiye ulaştırırsan hayatın düzelecek, yollamazsan sıçtın" türü mailler.
  • miş ve muş ile itirilen her cümle.
  • tahrifat kökünden gelen bir kelime olsa gerek. eğer hakikaten öyle ise, bir şeyi bozan, o şeyin aslında*, özünde olmadığı hâlde içerisine sokulmuş olan, o şeyin saflığını gideren başka şeylere hurafe denir diyebiliriz.

    o zaman, hurâfe sadece dîn'de olacak diye bir kâide de olmamalı. netekim netekim bir çok kişinin demokrasi anlayışının sâfi hurâfe olduğunu dehşet ve ibretle görmekteyiz.
  • istismari kolay olan alanlarda görülen şey.
  • yemenin ozre kabilesine mensup bir kimsedir. güya bir aralık kendisini cin taifesi kapıp götürmüş ve alemin her tarafını gezdirmiş. avdetinde başından geçenleri anlatmak için önüne gelene gördüklerinden bahseder, aklın almayacağı bir takım garip şeyler nakledermiş. sırf yalan söylemekte olduğu anlaşıldıktından sonra artık semtine kimsenin uğramaması lazım gelmiş ise de hikayelerin tuhaflığını dinlemek üzere yine başına toplanırlarmış. o da ömrü oldukça saçmaları söylemeye devam etmiş. sonradan çok kullanılma neticesinde "hurafe" kelimesi açık yalan manasında kullanılmaya başlanmış ve çoğulunada* "hurafat" denmiştir.*
  • gerçekmiş gibi anlatılan uydurma, asılsız hikaye
    arapça gırtlaktan hırıltılı bir sesle söylenen, harfiyle yazılır. kelime olarak, hı ra fa harfleriyle yazılan hrf kökünden gelir.
    (bkz: http://www.nisanyan.com/…arch.asp?w=hurafe&x=19&y=7)
    hurafe adında bir adamın anlattığı akıl dışı hikayeler ve benzeleri için kullanılır.

    ha ra fa harfleriyle yazılan hrf kökünden üretilen tahrif kelimesiyle alakası yoktur.
    (bkz: #3085111)
hesabın var mı? giriş yap