• ingiliz the new scientist dergisi'nin yaptığı araştırmaya göre milyonlarca insanı bilgisayar başına bağlayan internet; ego sörfü, enfornografi, blog ifşacılığı, google takibi, siberhondrik ve crackberry gibi ilginç hastalıklara sebep olmaktadır. yani araştırmanın içeriğine bakılırsa internetle uğraşan hemen herkes hasta. bize özgü hastalıklar da yok değil. türlü sözlük oluşumlarına üye olup, bu sitelerde yazarlık yapmak artık bir hastalık olarak görülüyor. bu hastalık o kadar ilerlemiş durumdaki bazılarının sözlükteki hesabını internet üzerinden satmasına kadar gidiyor. kimliğin gizlendiği bu türlü sitelerin yanı sıra kişisel özelliklerin ifşa edildiği sitelere üye olma hastalığı da var. örneğin, "(yonja.com)" bunlardan sadece biri. sanal kumar hastalığı, tavla, poker, okey gibi kahvehane oyunları bizim ülkede olduğu kadar hiçbir ülkede rağbet görmüyor. ayrıca haber sitelerine küfürlü yorumlar yazarak deşarj olmak bizdeki kadar âdet haline getirilmiş bir yöntem değil...

    the new scientist'e göre internet hastalıkları;

    - ego sörfü: düzenli aralıklarla internette kendi ismini aratmak.

    - enfornografi: pornografi ve enformasyon kelimelerinden türetimiş bu kelime, bilgi açlığını internette dindirmeye çalışma olarak tanımlanıyor.

    - blog ifşacılığı: bilinmemesi herkes açısından faydalı olan bilgileri online yayınlama merakı.

    - youtube narsizmi: kendisini tanıtmak için sürekli kendi videolarını internet sitelerinde yayınlama merakı.

    - myspace taklitçiliği: internette başka bir kişiliğe, başka bir role bürünme takıntısı.

    - google takibi: tüm yakınları ya da tanımadıkları kişiler hakkında internet üzerinden bilgi edinmek.

    - siberhondrik: bir hastalık belirtisinde doktora gitmek yerine internet üzerinden tedavi yöntemlerini aramak.

    - photolurking: internette saatlerce başkalarının fotoğraf albümlerini takip etme merakı.

    - wikipedializm: günün önemli bir kısmını internet ansiklopedisi wikipedia'ya katkıda bulunmak ve metinlerde tashih yapmaya harcamak.

    - crackberry: bu hastalık adını daha çok kurumsal iletişimde kullanılan e-mail alıp gönderebilinen, internette sörf yapılabilen "avuç içi" bilgisayar blackberry telefonlarından alıyor.

    - cheesepodding: zamanının büyük kısmını internetten şarkı indirmekle geçiren insanların hastalığı olarak nitelendiriliyor.
  • -popüler internet sitelerinde, farkedilmek adına radikal tavırlar takınmak ,
    site kurallarının limitlerini zorlayarak genel eğilimdeki kitlenin sabırlarını zorlamak. bir nevi farkedilmeye ihtiyaç duyma çaresizliği.
  • -video işkenceciliği, internette rastladığı komik veya ilginç videoları zorla çevresindeki insanlara izlettirme hastalığı.
    hastalık belirtileri, "süper bi video var gel bak çok seveceksin" şeklinde başlayıp facebook gibi otamlarda günde 100 video paylaşmaya kadar gidebilir.
  • kernel derlemek. maksat bilgisayar bir sey yapiyor gorunsun.

    kendimi kontrol edemiyorum, ben bunu hep yapiyorum.
  • -"bu habere yorum yapmazsam ölürüm" hastalığı,
    popüler haber sitelerinde, yorum yapmak için bir haberin eklenmesi dört gözle beklenir, yazmaz ise kendi siyasi fikrinin anında çökeceği paanoyasına kapılır. eğer haber yorumları için beğeni belirtilebiliyorsa, ilk cümlesi okunan haberin karşıt görüşe ait olduğu düşünülüyorsa katılmıyorum veya eksi butonları kullanılarak kendini daha iyi hissetmek.
  • -"youtube groupie" liği,
    hastalığın çeşitli boyutları bulunmaktadır.
    en masumane hali, sanatçının şarkılarına güllü çiçekli resimler ekleyerek yayınlamak, ve sevgisini gösteren yorumlar ayzmak şeklinde görülebilir.
    daha ileri durumlarda
    hayranı olan sanatçının rakibi olduğu düşünülen sanatçının videolarına gidip, yorumlarla kötülemek,
    eklenen videonun daha çok izlenmesi için dış sitelerde linkleri dağıtmak.
    en ileri boyutlarından biri de, yabancı rolü yaparak yorumlar yazarak tuhaf bir tatmin duygusu yaşamaya kadar gidebilir.
  • - yetki fetişizmi,
    herhangi bir internet sitesinde, sohbet kanalında, oyun odalarında yetki sahibi olmak, yetkiyi korumak ve diğer kullanıcılara karşı otorite sahibi olma tutkusu olarak görülür.
    irc için op, forumlar için moderatör, oyun site ve grupları için admin gibi yetkiler, bu tip hastalar için ulaşılması elzemdir,
    sahip olan kişiyi yarı tanrı gibi görme yatkınlığına sahiptirler, aynı şeyi yetki sahibi kişi kendisi olduğunda diğer insanların da hissedeceğini düşünürler.

    anlamsız bir sitede aylarını harcayıp, yetkiden başka maddi beklentisi olmadan bütün zamanını buna ayırabilir,
    forumlarda rütbe, sözlük sitelerinde nesil gibi yapılar da bu hastalığın hafifletilmiş versiyonları olarak karşılaşılabilir.
  • -kişisel ileti saplantısı.

    msn, facebook gibi kişisel iletişim araçları üzerinde, yaratıcı, mesaj veren, durumu özetleyen kişisel ileti bulma yazma saplantısı olarak adlandıılabilir.
    ileti, komik olmalıdır, kafiyeli olmalıdır, mesaj içemelidir, orjinal olmalıdır, vs gibi bin türlü kriteri hesaplarken içine düşülen nevrotik durumlarla kendini gösterebilir.
    kendi ürettiği bir iletinin bile daha önce acaba başkası kullanmış mıdır diye paranoyaya kapılmasına neden olur.
    farkında olmadan kullandığı iletinin lise gençliği tarafından bile bayatlatılmış, eskitilmiş olduğunu farkederse intihara kadar gidebilir.
  • bütün çer çöp, asparagas, slayt şeklinde hazırlanmış komplo teorilerine inanma hastalığı.
hesabın var mı? giriş yap