• ingiliz the new scientist dergisi'nin yaptığı araştırmaya göre milyonlarca insanı bilgisayar başına bağlayan internet; ego sörfü, enfornografi, blog ifşacılığı, google takibi, siberhondrik ve crackberry gibi ilginç hastalıklara sebep olmaktadır. yani araştırmanın içeriğine bakılırsa internetle uğraşan hemen herkes hasta. bize özgü hastalıklar da yok değil. türlü sözlük oluşumlarına üye olup, bu sitelerde yazarlık yapmak artık bir hastalık olarak görülüyor. bu hastalık o kadar ilerlemiş durumdaki bazılarının sözlükteki hesabını internet üzerinden satmasına kadar gidiyor. kimliğin gizlendiği bu türlü sitelerin yanı sıra kişisel özelliklerin ifşa edildiği sitelere üye olma hastalığı da var. örneğin, "(yonja.com)" bunlardan sadece biri. sanal kumar hastalığı, tavla, poker, okey gibi kahvehane oyunları bizim ülkede olduğu kadar hiçbir ülkede rağbet görmüyor. ayrıca haber sitelerine küfürlü yorumlar yazarak deşarj olmak bizdeki kadar âdet haline getirilmiş bir yöntem değil...

    the new scientist'e göre internet hastalıkları;

    - ego sörfü: düzenli aralıklarla internette kendi ismini aratmak.

    - enfornografi: pornografi ve enformasyon kelimelerinden türetimiş bu kelime, bilgi açlığını internette dindirmeye çalışma olarak tanımlanıyor.

    - blog ifşacılığı: bilinmemesi herkes açısından faydalı olan bilgileri online yayınlama merakı.

    - youtube narsizmi: kendisini tanıtmak için sürekli kendi videolarını internet sitelerinde yayınlama merakı.

    - myspace taklitçiliği: internette başka bir kişiliğe, başka bir role bürünme takıntısı.

    - google takibi: tüm yakınları ya da tanımadıkları kişiler hakkında internet üzerinden bilgi edinmek.

    - siberhondrik: bir hastalık belirtisinde doktora gitmek yerine internet üzerinden tedavi yöntemlerini aramak.

    - photolurking: internette saatlerce başkalarının fotoğraf albümlerini takip etme merakı.

    - wikipedializm: günün önemli bir kısmını internet ansiklopedisi wikipedia'ya katkıda bulunmak ve metinlerde tashih yapmaya harcamak.

    - crackberry: bu hastalık adını daha çok kurumsal iletişimde kullanılan e-mail alıp gönderebilinen, internette sörf yapılabilen "avuç içi" bilgisayar blackberry telefonlarından alıyor.

    - cheesepodding: zamanının büyük kısmını internetten şarkı indirmekle geçiren insanların hastalığı olarak nitelendiriliyor.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap