*

  • tam turkcesi noktacılık olarak kullanılabilecekken fransızca pointillismeden esinlenip kullandıgımız kelime..bir cesit resim ya da fotograf teknigi..puantilizm etkisindeki ressamlar renkleri küçük noktacıklar biçiminde gruplayarak sergilerler..bu etkideki en ünlü ressamlardan biri georges seuratdır..
  • bu resimlerde siyah kullanilmaz genellikle ve boyalar da karistirilmaz.. ana renklere sadece beyaz eklenir.. boyle bir resim yapmaya calismak insani delirtebilir, baslamadan once akil sagligini dusunmek gerekir.
  • (misal olarak) mavi ve sari noktalari yan yana koyup bunlarin uzaktan incelenmesiyle yesili yaratan sanattir. acayip sabir gerektirir (tahminen).
    bu yuzdendir ki sabir en buyuk erdemdir diyen sanatcilar (georges seurat) olayi asmislardir.
  • resim noktacılık boyama stili. bu teknikte, saf renkli küçük dokunuşlar, birbirine çok yakın bir şekilde uygulanırlar. uzaktan bakıldığında, bu renk noktaları birbirine karışırlar ve bir palette, fiziksel olarak birbirine karıştırılmış boyalardan çok daha parlak gözükürler.
  • neo-empresyonist ressamlar georges seurat, camille pissarro ve paul signac denilince akla ilk gelen, parlak renklerin comertce kullanildigi, bazi sanat yorumculari tarafindan "renkli konfeti" teknigi olarak adlandirilan sanat akimi. bir takim örnekleri icin: http://www.artfact.com/…atures/viewstyle.cfm?gid=31
  • ayrıca inking tekiğine yardımcıdır. tara tara nereye kadar, arada bi konunun göz kapağında falan baya işe yarar, eğreti durmaz. tabii her konunun göz kapağı yok.
  • (bkz: stippling)
  • izmir arkas sanat merkezinde gezdiğim bir sergide yapıtlarını çok beğendiğim akım.
  • bir resim hocamın anlattığına göre puantilizm daha canlı renk arayışı ile ortaya çıkmış.

    mesela doğada gayet canlı rengi olan bir portakal, resmedildiğinde o renk yakalanamayınca birileri bunu mikroskopla incelemiş ve portakalın aslında turuncu değil ayrı ayrı sarı ve kırmızı noktacıklardan oluştuğunu görmüş.

    sonra bu şekilde farklı renkteki noktalarla yapılan resimlerin de renklerinin daha canlı olduğu görülmüş. daha çok ışık alan yere sarı yoğunluk olup koyu yerde kırmızı noktacık yoğun gibi. tabi bu noktacıkların birbiriyle karışmaması birbirinin içine geçmemesi önemli.
  • sabırsız kimselerin asla beceremeyeceği resim tekniği. dile kolay, bir tablo için milyonlarca nokta, her noktanın rengi hesaplanarak fırça dokundurulacak falan.

    kendisi kübist çalıştığı halde bana ısrarla puantilist tablolar yaptırmaya çalışan rahmetli hocam aylarca tekniği benimsetmeye uğraştıktan sonra sırf bu teknikten yorulduğum için stüdyosundan ayrılmıştım. ben ayrıldıktan sonraki hafta içinde de vefat etmişti adamcağız. bence sağlığa zararlı bir tekniktir.

    ama yapabilenlerin önünde saygıyla eğilmek gerekir.
hesabın var mı? giriş yap