• belli bir doğrultudaki bir kuvvet tarafından gerilen esnek (elastik) bir gereçte, bu doğrultuya dik bütün doğrultularda, buna karşılık olan ve kuvvet doğrultusundaki gerilmenin 'p' katına eşit bir gerilme oluşur. çelik ve alüminyum için (p) poisson oranı 0,30'dur. eğer malzeme isotropic ise esneklik modülü 'e', makaslama modülü 'g' ile poisson oranı arasında şu bağıntı vardır: e = 2g (1+p).
  • betonda 0.2, suda 0.5 civari olan deger. niye, cunku su sikisir mi, sikismaz. ne kadar bastirsan o kadar yana gider meret.
  • kabaca; disaridan gelen bir kuvvet yuzunden boyu 1 birim uzayan (veya kisalan) bir silindirin veya herhangi duzgun bir kati cismin capinin ne kadar kuculecegini (veya buyuyecegini) veren oran. pi'yi 3 alan zihniyet bu orani da -0.33 alir. buradaki eksinin`:(-)` sebebi uzama yonune 90 derecedeki eksenlerdeki uzunluk degisiminin zit yonudur.
    kutlenin korunumuna yurekten inanan ama obur yandan malzemenin boy uzamasina karsin kenarlardan buzulmesini hesaba katip hacmen bir eksiklik farkedenler icin (bkz: penisin boyu degil capi onemlidir).
  • bir örnekle açıklanırsa:
    elimizde 1 metreye 1 metre, kare 2 boyutlu bir malzeme olsun, bunu bir kenarından çekerek boyunu 2 metre yaptığımızda, diğer kenarındaki azalma oranı poisson oranı'dır...
    eğer çektiğimizde hacmi sabit kalsaydı (alan=1 olması için) diğer kenarının 0.5 metre olması gerekirdi.
    ama beton gibi maddelerde hacim sabit kalmadığıdan, yani arttığından kenar 0.8 metre olur:
    bu da demektir ki betonun poisson oranı -(0.8 - 1)=0.2'dir.
    (bkz: poisson's ratio)
  • söylenişi genelde yanlış bilinen bir malzeme sabitidir. poisson kelimesi ingilizce poison (zehir) kelimesine benzediğinden "poyzın oranı" şeklinde söylenir genelde. fakat poisson kelimesi "puason" şeklinde fransızca gibi söylenmelidir.
  • isim babasının kâh keyifli kâh hüzünlü yaşam öyküsü için (bkz: simeon denis poisson).
  • zemin etudlerinde hesaplanmasi gereken zemin parametrelerinden birisi.
  • gel burdan örümcek adam
hesabın var mı? giriş yap