• (bkz: salak)
  • sol >> solak
    sağ >> sağak...
    diye düşününce daha mantıklı duruyor sanki. ama açıkçası türkçe bu konuda biraz yetersiz kalıyor. gavur ne güzel bulmuş yolunu; right handed-left handed demiş, çıkmış işin içinden.
  • solaklar bu durumda genelde saglak kullanmayi tercih ederler, ses olarak hatirlattigi baska bir kelime nedeniyle.
  • basit bi meseledir.. insanlar üçe ayrılır.. solak, solak olmayan ve japonlar...
  • “solak” sözcüğü, “sol” köküne –ak yapım ekinin eklenmesiyle oluşmuştur. –ak (-ek) eki, burada kullanıldığı anlamda adlardan ad (ve sıfat) soylu yeni sözcükler türetir. dolayısıyla “sağ” köküne gelmesi gereken ektir. “sağ” kökünün bilindiği ya da daha sonra verileceği gibi bir fiil kökü de olduğu düşünülse bile, -k eki fiil kök ve gövdelerinden soyut ve somut adlar ve sıfatlar türetir. yusuf çotuksöken ve orhan hançerlioğlu’nun sırasıyla “türkçe’de ekler-kökle-gövdeler” ve "türk dili sözlüğü” adlı eserlerinde –ak (-ek) ekine örnek olarak “solak” sözcüğünü kullandıklarını da belirtmek de yarar var sanırım.

    “sağlak” sözcüğünü türetmek için kullanılan –lak (-lek) yapım ekinin, yine yusuf çotuksöken’in aynı adlı eserinde karşılığı; “ad köklerinden yer anlamı bildiren ad türü sözcükler türetir,” biçiminde yer almaktadır. türetilmeye çalışılan sözcük otlak, sulak gibi bir yer adı anlamı taşımayacağına göre doğru ek –lak değildir. “–lak (-lek) yapım eki, addan fiil yapma eki –la (-le) ile fiilden ad yapma eki –k’nın birleşmesinden oluşur,” diyor kaynağımız. bu durumda denilebilir ki, “sağla” da bir fiil köküdür ve pekala insanların pek çoğu sağ ellerini kullandığına göre “sağlak” sözcüğü sağlanılan yer anlamında türeyebilir. doğrudur da. böyle bir sözcük türetilebilir. ancak aranılan sözcük bir sıfattır, “sağlak” ise yer adı.
  • -k eki ile fiilden sıfat olarak kullanılmak üzere türeyen sözcükleri incelersek sağlak yönünde oy kullanacağım mesele

    paralel olarak sulak ve pörtlek sıfatlarına bakalım:

    su-la-k: (sulak arazi)
    -la isimden fiil türetme eki
    -k fiilden isim soylu sözcük türetme eki

    pört-le-k: (pörtlek göz)
    -le isimden fiil türetme eki
    -k fiilden isim soylu sözcük türetme eki

    aynı metotla:

    sağ-la-k:
    sağ: kişinin yönü olarak isim
    sağla: sağ yönünü kullanmak (sağlamak)
    sağlak: sağ elini kullanan kişi yerine geçen zamir veya birinin hangi yönünü kullandığını niteleyen sıfat (sağlak insanlar)
    -la isimden fiil türetme eki
    -k fiilden isim soylu sözcük türetme eki

    bu sebeple solak kelimesinin de aslının sollak olup bir l harfinin düştüğünü düşünmekteyim.
  • bu meseleyi turk dil kurumuna e-posta atarak sonlandirdigimi dusunuyorum. asagidaki e-posta geldi:

    sayin .....

    ilgi: 07.05.2003 tarihli elmeginiz.*

    "sag" elini kullananlara "saglak" denilmektedir.

    bilgi edinmenizi rica ederim.

    prof. dr. sükrü halûk akalin

    türk dil kurumu baskani
  • kuralin sag ve sol kelimelerine -ak eki getirmek oldugunu sanan zihniyetle yani sağak diyen zihniyetle (saglak veya herneyse) aynidir esasen benim gozumde. kural belki bu iki kelimenin son harflerini atip sonuna -lak eki eklemek? belki degil? kim bilebilir? ama yinede anlamayan salaklar icin ornekle aciklayalim, pek tabiki anlamayan solaklarda okuyabilirler;

    sag - son harfi atiyoruz ve lak ekliyoruz => sa + lak = salak
    sol - son harfi atiyoruz ve lak ekliyoruz => so + lak = solak

    neden ugrasilir bunca zamandir anlamam. solak kelimesinin gectigi bir cumlede salak dendiginde akliniza sag eli kullanmak gelmeli bence. yok gelmiyorsa gene o sizin salak olmanizdandir. yani sag elinizi daha cok olarak kullanmanizdandir*.
  • böyle bir meseleyi tartışmak geresizdir. solaklar anormal insanlardır. bu yüzden solaklara solak, sağ organlarını kullanan normal insanlara da normal dersek sorun çözülür.
    yani iki tip insan vardır, solaklar ve normaller.
hesabın var mı? giriş yap