• tıpkı bulgaristandaki pomaklar gibi makedon asıllı müslüman bir topluluktur.dilleri makedoncadır.türkçe bilmezler. makedonya'nın tetovo,veles şehirlerinde ve vranofça yakınlarındaki köylerde yaşarlar.şimdi bir çoğu türkiye'ye göçmüş kalabalık bir topluluktur.genelde kaba ve dağlı görülüp pek sevilmezler*. haklarında çeşitli komik ve bazen aşağılayıcı bir sürü hikaye vardır.
  • özellikle burun ve çene olmak üzere ince hatlı, beyaz tenli, inatçı ve çok çalışkan makedon asıllı müslümanlardır. arnavut asıllı müslümanlarla da kan bağları bulunmaktadır. 1950 ve sonrası nesil türkçe bilir, az kullanır, 2. dünya savaşı sonrasında yaşananlar ve tito devrinin kapanışı ile zaten çoğu türkiye'ye göç etmiştir.
  • makedonya’da yaşayan etnik bir grup. bazı kaynaklarda müslüman makedonlar anlamında da kullanılmaktadır. köken olarak goralılarla birlikte anılsalar da genel olarak kendilerini birbirlerinden farklı gördüklerini belirtmek gerekir.
  • kendilerine torbeş adıverilen bu halk bu addan pek hoşnut değildir.türkiyede bulunanların birçoğu kendini türk olarak görmektedir.ancak özellikle izmir karşıyaka nergiz civarlarında halen bir kelime türkçe bilmeyenine rastlanmaktadır.çok çalışkan becerikli insanlardır.
  • saf bir irk olmayıp agırlıkla osmanlıyla birlikte muslumanlıga gecen makedonlar, anadoludan gidip turkluklerini kaybedenlerden(daha acık anlatımla, turkceyi kullanmayı bırakanlardan) olusur. makedonlar tarafından da bu nedenle pek adam sayılmazlar, nitekim bir cogu kendini turk yada arnavut olarak gostermek zorunda kalmıstır. haklarında genelde cok icki ictikleri tembel ve sakacı oldukları soylenir. buyuk bir kısmı turkiyeye goc etmistir. kalanların buyuk kısmı da calısmak icin italya ve almanya gibi avrupa ulkelerine gitmektedir.her nekdr genelleme yapmak yanlıssa da gosteris meraklısı ve hırslı insanlardır. nitekim bir ay memleketlerinde gecirecekleri tatil icin butun sene calıstıkları gorulebilir. bu bir ay icerisinde(ki agustos olur bu) genelde her gun bir iki yerde gosterisli dugunler yaparlar, eglenmeyi ve oynamayı seven insanlardır.
  • torbeşler kosova'da da yaşarlar. özellikle prizren'in doğusunda kalan lokvica gibi dağ köyleri torbeş ağırlıktadır.
  • kökleri, ortodoks slavlar arasında 10. yüzyılda peyda olmuş, hristiyanlığın temel öğretilerine tamamen ters çıkan
    -örneğin teslis inancını reddetmiş bir mezhep olan- bogomilizm'e dahil slav köylülerdir. slavların dragoviti kabilesindendirler. bogomillere verilen diğer bir ad olan ve türkçe “torba” sözcüğünden türemiş “torbeshi”, gezgin bogomil keşişlerinin omuzlarına astıkları ve içine aldıkları sadakaları koydukları torbadan kaynaklanmaktadır. bosna ve makedonya bölgelerinde büyük güce kavuşan bogomolizm inancına mensup kişiler zamanla islamiyeti kabul etmiş ve müslümanlaşmışlardır. işte bu müslümanlığı kabul etmiş bogomil makedonlara günümüzde "torbeş" denmektedir. makedon müslümanlar tıpkı ortodoks makedonlar gibi makedonca konuşurlar. müslümanlığı kabul etmiş olsalar dahi öz etnik kimliklerinden asla kopmamışlardır. gurgovden*, mitrovden , petkovden, varvara ve letnik gibi özel hristiyan günlerine ve inançlarına bağlı kalmışlardır. yemeklerinde, düğünlerinde, adetlerinde hep ortodoks yansımaları hakimdir. bunun yanında ırki akrabalıklarına rağmen ortodoks makedonlarla değil de aynı dine mensup bölge halkı arnavut ve türklerle yakınlaşmış ve kız alıp vermelerle akrabalıklar oluşturulduğu görülmüştür.
  • torbeşler hakkında bulup bulabileceğiniz her türlü türkçe bilgi için;

    http://balkanskidom.com/forumdisplay.php?f=96
  • (bkz: vranofca)
    (bkz: svetovo)
    (bkz: reka)
    (bkz: melnica)
hesabın var mı? giriş yap