• en bi güzeli için (bkz: faber castell grip plus)
  • 30 mart 1858'de hyman lipman (philedelphia, pennsylvania) [1] tarafından patenti alınan bu kurşunkalem modeli [2], "kağıt üzerinde kupkusursuz bir iz bırakmanın pratik yolu" gibi bir anafikirle doğmuştur herhalde.

    zaman içerisinde kurşunkalemin arkasındaki silgi bir tel kaplamanın [3] içine oturutularak küçültülmüş olsa da, lipman bu kalemi ilk tasarladığında silgi bölümü de tıpkı kurşun bölüm gibi ana gövdenin içinde bulunuyor ve bittikçe kalemtraş yardımıyla yontulabiliyormuş (açılabiliyormuş).

    bugün gelişen teknoloji bu modeli tarihin karanlıklarına gömmek için elinden geleni ardına ko'masa da, arkadaşım esme, diyelim ki bir ben, ya da örneğin fatoş ahunbay, koleksiyon koleksiyon silgili kurşunkalemlerle [4] doluyuzdur [5].

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    [1] şimdi biraz alakasız ama the lounge lizards'ın manyak davulcusu calvin weston'la hemşehri bunlar. bir de bu herif kurşunkalemle silgiyi tek bir kalemde buluşturmuş ya, belki de şehrin adı oradan geliyor, haberi yok lavukların, yanlış yazıyorlar: pencil-one-ja ("ja", lipman buluşu yaptığında, alman asistanından çıkan kısa ve küt sevinç nidası - öyledir almanlar). evet, şiştik.
    [2] patent belgesinin orijinali için: http://www.tecsoc.org/pubs/history/2001/mar30b.htm
    [3] (bkz: kursun kalemdeki silgiyi kaplayan metal kisim)
    [4] tamam anlıyorum da, sinmiyor içime ayrışık yazmak kurşun kalem diye; kurşun, doğası gereği, yöneldiğine yapışır.
    [5] ayrıca doğru başlığı gösteren melissaki'ye teşekkürü borç bildim.
  • silgiyi yediğini unutan bünye kağıdı silmeye kalktığında, kör kalem demirinin kağıtta oluşturduğu kanırtıcı sonuç da, tüyleri ayağa dikip halay çektirir, çektirmiştir.
  • silgisi hiç bir ise yaramayan kalemdir. zira o küççücük silgiler ya çok sert olur ve silerken simsiyah bir iz birakirlar ya da çok yumusak olduklari için silmeye calisirken kopup giderler. hele o rotring kalemlerin kiçlarinda olanlarin bir tanesini bile kullanmak nasip olmadi bana. her seferinde o ince ve yumusak silgi kagitla temasa geçtiginde kirilip gitti. hayir sonra uç takarken geride kalan parçayi çikarmasi o kadar zor oluyordu ki uçlari, kalemin içine bir kutu olarak bosaltmak gerekiyordu zirt pirt acip kapatmamak için. o zaman da o uçlar, kalemin içinde ilerlerken "ben önce yazcam ben önce yazcam" diye kavgaya tutusup yaristiklarindan midir nedir hepsi birden ucu ileri iten mekanizmaya takiliyorlar ve bu seferde içeride bir kiyim yasandigi için kalemin tepe kismini açarak içini temizlemek gerekiyordu ki, rotring kalemde ucu gerisin geri itip kalemin agzini temizlemeye yarayan o küçük ignecik de iste tam o silgisi koptugu için acilmasi zor olan yerde dururlardi. offf. ya da ben çok yeteneksizdim.
  • silgili kalemler diilde silgi kalemler çok kullanışlı olabiliyo projelerde, kıyıda köşede kalmış küçük çizgileri silmede
  • atis talimi icin kullanilabilen bir malzemedir. silgili olan tarafindan namluya surulur ve tetik dusurme antrenmani yapilabilir. silgili kalemimiz silahin ignesinin hali vaktine gore degismekle birlikte bir kac metre dogrultusal olarak gidebilmektedir. yine de silah goze dogrultulmamali, sarjor sokulmelidir. (seytan doldurcaandan degil tetik dusurme calismasi acemiyken yapildigindan aliskanlik olsun, calisacak adamin tiynetine emniyet bilinci yerlessin diye)
  • (bkz: kalem silgi)
  • daha görür görmez eşek kadar adamın ağzının metal tadıyla sulanmasına sebebiyet veren, genel olarak turuncu renkteki, pembe silgiye haiz kalemlerdir. esasen gayet dişe dokunur bir icattı velakin silgisinin uyduruk oluşu ve yazı yazarken göze çarpan şeker pembesi ile sonu her zaman tahmin edileceği gibi oldu.
  • silgi hep kalemden once biter sonra isin yoksa silgi hacilan milletten
hesabın var mı? giriş yap