• zordur. hele ki bu hastaligi olan 1. dereceden akrabanizla 10 yildir yasiyorsaniz daha zor. artik disari eglenmeye cikmalar azalmis, gece gec saatlere kadar dertlenilen aglanan zamanlar baslamistir. yillarca kendinizk kandirirsiniz bir gun gececek ve eskisi gibi olacak diye. ama olmaz. cunku hastaligin kesin bir cozumu yoktur ve hastaniz kendi iradesiyle ilac tedavisini kabul etmemistir. iki hafta duygudurumu duzelse, iki ay kan kusturur. boyle de serefsizdir bu hastalik. artik yediginiz hakaretin, sakladiginiz bicaklarin haddi hesabi kalmamistir. sabah dovulup aksam sevilmeye alisana kadar siz de yitersiniz. sonra bir bakmissiniz ici bombos bir beden olmussunuz. gelecege dair ne tek bir umidiniz ne de sansiniz kalmistir.
    en iyisi mi gidin uzaklara eger sansiniz varsa. belki son yillarinizi insan gibi yasayarak gecirirsiniz.
    edit: ekleme.
  • atipik durumlarla karşılaşan sevgili hekimlerimizin, tıkandıkları noktalarda yapıştırdıkları bir etiket olduğunu düşünmüyor değilim!
  • bir psikoz türüdür. ilk iki hafta yalnızca hezeyan ve halisünasyon görülür(şizofrenik boyut). bu süreçlerin ardından ek olalrak major depresyon, mani veya ikisi birden görülür.
  • bir schizophrenic disorder çeşidir. hasta şizofreni semptomları ile beraber manik/depresif mood disorder belirtileri de gösterir. tedavisinde antipsikotik ilaçlar kullanılır.
  • atipik durumlarda, invega gibi nispeten daha yeni ilaçları yazabilmek için konulan bir tanı olabiliyor kimi zaman.
    ortaya karışık bir psikotik bozukluk, biraz ondan biraz bundan ama diğer mental bozuklukların hiçbirinin tam olarak karşılayamadığı bir durum.
  • şizofreni rahatsızlığına nazaran kayda değer kötü durumu yoktur. birey olarak hayatını idame ettirebilir. kimseye zararı da olmaz.
  • psikotik özellikli depresyondur.

    şizoaffektif bozukluğu tamamen ortadan kaldıran bir tedavi biçimi yoktur. ama belirtiler başarılı biçimde kontrol altına alınabilir. şizoaffektif bozukluk belirtileri kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir ve hafif veya şiddetli olabilir. en sık izlenen şizoaffektif bozukluk belirtileri şunlardır:

    depresyon dönemi:
    -iştahsızlık
    -kilo kaybı ev ya kilo alma
    -uyku alışkanlıkları değişiklikleri (çok az veya çok uyuma)
    -ajitasyon (aşırı huzursuzluk)
    -enerji eksikliği
    -olağan etkinliklere karşı ilgi kaybı
    -değersizlik veya umutsuzluk duyguları
    -suçluluk düşünceleri
    -düşünememe veya konsantre olamama
    -ölüm veya intihar düşünceleri

    mani dönemi:
    --iş, sosyal ve cinsel aktivite de dahil olmak üzere artmış aktivite,
    -artan ve / veya hızlı konuşma
    -hızlı, birbiri ile yarışan düşünceler
    -uyku ihtiyacında azalma
    -benlik saygısında şişme
    -dikkat dağınıklığı
    -zarar verici ve riskli davranış (örneğin aşırı harcama, hızlı araba kullanma, güvensiz seks)

    psikotik belirtiler:
    -sanrılar (gerçeğe dayanmayan ve aksi ispat edilse bile ısrar edilen garip inançlar)
    -halüsinasyonlar (örneğin sesler işitme gibi gerçek olmayan algılar)
    -düşüncelerin sıralı olmaması
    -alışılmadık davranışlar
    -yavaş hareketler
    -yüz ifadesi ve konuşmada duygu eksikliği
    -kötü motivasyon
    -konuşma ve iletişim sorunları
  • şizofreni ve bipolar affektif bozukluk* arasında yer alan bozukluk şizoaffektif bozukluktur. bu bozukluk hem şizofreninin hem de bipolar duygudurum bozukluğunun özelliklerini taşır. ne şizofreni ne bipolar affektif bozukluk diyemediğimiz vakalar bu tanı altında incelenir. şizofreninin belirtileri vardır ancak duygudurumda saptanan manik veya depresif durum daha çok bipolar bozukluğu andırır.
  • en basit tanımıyla, bipolara benzer bir duygudurum bozukluğuyla birlikte gözlemlenen şizofrenidir.

    engel durumu ''ruh hastalıkları'' üzerine olan 10 danışanımdan 6'sında şizoaffektif bozukluk teşhisi var. bu ruhsal bozukluğun şizofreniden farklı bir isimle tanımlanmasının sebebi ise, psikoz ve duygudurum bozukluğu semptomlarının bir arada görünme kombinasyonu ile karakterize olmasıdır.

    ruh hastalıklarının en ilginç ve zorlayıcı tarafı, her insanda farklı ölçülerde görülmesidir. yani, tek beden ölçüleri yok bu hastalıkların. bir kişiyi çok etkileyen semptom, başka bir kişide daha az düzeyde görülebilir.

    mesela şizoaffektif teşhisi olan iki danışanımdan birini mani en çok etkileyen şey iken (büyük bir mutlul olma haliyle birlikte insanların sürekli onu izlediğini düşünür), diğer kişide ise çok fazla mani özellik görülmez ya da maniyi kontrol etmek onun için daha kolay olabiliyor. fakat, bu kişiyi yakalayan en sıkıntılı şey ise depresyonu oluyor (benimle konuşurken ne kadar değersiz biri olduğunu ve kimsenin onun derdini çözemeyeceğini, karanlıkta olduğunu ve geleceğe dair umutsuzluğunu tekrarlar durur).

    bir kişiye şizoaffektif bozukluk teşhisi konması için gerçekleşmesi gereken birbirinden farklı durumlar var.

    belli bir süre boyunca (örneğin bir aylık gözlem sonucu) kişide,

    - sanrılar görme,
    - düzensiz konuşma devamlılığı,
    - katatonik (donakalmak) davranış,

    gibi eylemlerden en az ikisi gözlemleniyorsa bu teşhis konur. ve bu teşhis konulurken kişinin manik veya depresif ruh hali döneminin dışında bu davranışları göstermesi gerekir.
  • manik epizod şiddetli durumlarda kendi başına psikotik bir sürece dönüşebildiğinden, şizoafektif bozukluk tanısı için psikotik belirtilerin duygudurum epizodları dışında görülmesi beklenir. sikko durumdur.
hesabın var mı? giriş yap