• oyuncu senarist.

    filmleri - senaryo
    bir araya gelemeyiz,1975
    hanzo,1975
    şoför,1976
    derya gülü,1979
    dolap beygiri,1982
    tokatçı,1983
    en büyük şaban,1983
    dil yarası,1984
    yosma,1984
    aşkım günahımdır,1984
    kaptan,1984
    sekreter,1985
    alev gibi,1986
    geceler (tv),1996

    filmleri - oyuncu
    cici katibem,1960
    istanbul'un kızları,1964
    sen vur ben kırayım,1964
    cici kızlar,1965
    kolla kendini bebek,1965
    hüseyin baradan çekilin aradan,1965
    kenar mahalle,1965
    karakolda ayna var,1966
    vatan kurtaran aslan,1966
    kara davut,1967
    utanç kapıları,1967
    öldürmek hakkımdır,1968
    ingiliz kemal,1968
    izdırap şarkısı,1969
    kanlı aşk,1969
    tarkan gümüş eyer,1970 (tulga)
    meçhul kadın,1970
    karaoğlan geliyor,1972
    vukuat var,1972
    tatlı dillim,1972
    katerina 72,1972
    toprak ana,1973
    ezo gelin,1973
    talihsiz yavrum,1974
    $ofor 1976
  • siyah beyaz türk sineması yıllarından aydınlık, pırıl pırıl , delikanlı , şeker bir ifadeye sahip oyuncu, senarist. kendisini hatırlayabileceğiniz bazı rolleri; cici kâtibem'de foto muhabiri, maceralar kralı'ında semra sar'ın nişanlısı, tarkan gümüş eyer'de tulga, tatlı dillim'de basketbolculardan biri, vukuat var'da güllü'yü * evlilik vaadiyle kandıran ramazan, talihsiz yavrum'da zeynep'in * kazada ölen kocası şoför reşat, şoför filminde hülya koçyiğit'in kardeşinin kocası .

    oynadığı filmlerin yanı sıra bence senaryoları daha bilindik. en çok kemal sunal filmlerinde adına rastlamak mümkün :tokatçı, umudumuz şaban, hanzo, en büyük şaban .
    şarkıcı filmlerine de senaryo yazmıştır. orhan genecebay filmlerine örnek: şoför, dil yarası, kaptan, bayan perşembe, hamuş, aşkım günahımdır. burhan çaçan'lı yağ yağmur, ibrahim tatlıses'li allah allah diğer çalışmaları.

    aile şerefi, derya gülü, sis, dolap beygiri ve hülya avşar'ın meşhur sekreter filmi de suphi amcanın kaleminden çıkmadır.

    binbir gece'de yalçın rolünü oynuyormuş. yalçın kimdir ne yapmıştır bilmiyorum !
  • dönemdaşlarınca anlaşılmadığını düşündüğüm senarist. düşünsel açıdan orijinal bir adam olsa gerek. muhtemelen bu anlamda çok da yalnız kalmıştır.

    (bkz: #33514689)
  • konuk olarak katıldığı kalplerimiz seni unutur mu adlı programı izlemiştim. mükemmel bir insan. tarkan gümüş eyer filminde çok iyi oynamıştı. zira tatlı dillim ve yalancı yarim filmlerinde de öyle. zamanında ertem eğilmez, sadık şendil ile bir süre çalışmış. aile şerefi filminin senaryosunu yalnız yazmasına rağmen sadık şendil ve filmi yöneten orhan aksoy'un isimleri de dahil edilmiş. sebebi de ertem eğilmez'in öyle istemesiymiş.
  • bir senarist olarak değerlendirildiğinde, suphi tekinerin en çok beğendiğim filmi 1987 yapımı sis filmidir. halil ergün ve perihan savaşın baş rollerinde oynadığı ve erdal özyağcıların muhtar rolüyle her zamanki gibi üstün bir performans gösterdiği bu film bence türk sinemasında kıymeti yeterince bilinememiş filmlerden birisidir. aşağıdaki analiz spoiler içerir.

    ***

    bence filmin senaryosu çok başarılı bir şekilde yazılmıştır. köylülerin topraklarını ellerinden almaya çalışan muhtar, bu konuda kendisine zorluk çıkaran mehmet'ten kurtulmak ve onun topraklarını da almak için sinsi bir plan yapar. muhtar köyün kimsesiz bekçisi ibrahimin mehmetin karısı fatmaya deli gibi aşık olduğunu bilmektedir. bekçi ibrahimi mehmeti öldürürse fatmanın kendisine kalacağını söyleyerek cinayet işlemeye teşvik eder. bekçi ibrahim de bir gece yarısı mehmeti heladan dönerken baltayla öldürür. ve daha sonra fatmanın kocasının katili olduğunu bildiği halde ibrahime aşık olması da çok ilginç bir detaydır.

    ***

    bu filmin konusu bana çok çarpıcı gelmiştir hep. hem toprak hırsı hem de aşk yüzünden işlenen bir cinayet ve devamında adalet sisteminin zaaflarını göstermesi açısından bence çok başarılı bir filmdir. bana ister istemez nuri bilge ceylanın bir zamanlar anadolu filminde işlenen cinayeti ve devamında olan olayları hatırlatmaktadır. izlemenizi şiddetle tavsiye ederim.
  • yeşilçam'ın değeri pek bilinmemiş değerli bir senaristidir.

    sağolsun, var olsun.
  • siyah beyaz filmlerde görebildiğimiz gençlik hali ile bana joseph gordon levitt i hem fiziksel hem de karakter olarak çok anımsatıyor.. yani kasmayan, akıcı, kendi ile barışık bir karakter ve oyunculuk görüyorum..
hesabın var mı? giriş yap