• suya batmakta olan bir otomobilden nasıl çıkılır:

    araba suya çarptığı anda pencerenizi açın. eğer camlarınız otomatikse camları açan motorlar çalışmıyorsa ya da pencereleri açan kolu çeviremiyorsanız, ayağınızla, omzunuzla ya da ağır bir cisimle vurarak camı kırmaya çalışın.

    eğer pencereleri açamıyor ya da kıramıyorsanız, sakin olun ve paniğe kapılmayın. otomobilin içine su dolana dek bekleyin. su başınıza ulaştığında derin bir nefes alın ve nefesinizi tutun. şimdi iç ve dış basınç eşit olmalıdır. kapıyı açmayı başarabilir ve yüzeye doğru yüzebilirsiniz
  • panik yapmayın, saniyelerin önemi vardır. araba derine sürüklendikçe basınç çoğalır. arabadan çıkıldığında da orientasyon güçlüğü ile yukarı yön (özellikle gece karanlığında) tesbit etmekte güçlük çekilebilir. henüz arabanın içinde iken yukarı yönü kestirmeye çalışın
  • suya çarpma anında airbag şişmiş ise, sönmeden ucundan bir iple bağlayıp büzün. sonra sabırla dibe vurup basınç olayını bekleyin. kapıyı açın. yapışın airbag'inize o sizi selamete çıkarır. *
  • bu tür kazalarda yapılacak şeyleri öğrenmek yerine olmaması için önlem alın.
    kışın kazıklı yollarda dikkatli sürün, hızlı giden şoförleri uyarın. beklenmedik buzlanmalar olabilir
  • arabanın içine su dolmadan cep telefonundan itfaiye benzeri bir yerleri arayın.
    aradığınız yönde tüm hatlar meşgul ise gprs ile sözlüğe bağlanın ölüyorum tanrım üstü kalsın başlığına bişiiler yazın.
    sizden sözlüğe anı niteliğinde ve formata uygun olmasına özen gösterin. aksi halde ispiyonlanıp silinir, edit edecek vakit bulamazsınız.
  • kesinlikle benzin deposu kapağını açmayın, milli servettir dökülebilir.
    ayrıca bulabilirseniz istiridye , midye falan bulmaya bakın, ikinci elde iyi değeri var.
    bi mukabil, bütün bunları yaptıktan sonra hala arabadan çıkamazsanız, dev bir mıknatısın sizi çekmesi için dua edin. (bkz: top secret)
  • paniğe kapılıp kısıtlı oksijeninizi de heba etmeyin. camı kırmaya kapıyı açmaya kasmayın. araba tamamen su dolmadan bunu yapamazsınız. tamamen su dolunca derin bir nefes alın kapıyı açın ve yüzeye çıkmaya başlayın. araba yaklaşık 10 metre kadar derindeyse dertleriniz yeni başlıyor demektir. öncelikle basınç kulak zarlarınızı patlatacaktır. valsalva manevrası adı verilen işlemi gerçekleştirmeniz gereklidir. yani ağzı burnu kapayıp kulaklara hava vererek basıncı ayarlamalısınız. nefesinizi tutamayacak kadar derindeyseniz hatırlatırım lastiklerin içihava dolu. şayet lastiklerden bir fırt çekmeyi başardıysanız bir küçük sorun daha var. 2 atmosfer basıncında içinize çektiğiniz hava 1 atmosfer basıncına çıktığınızda genişler. bir başka deyişle yüzeye çıkarken nefesinizi tutarsanız ciğerleriniz parça parça ağzınızdan geliverir. yukarı çıkarken kafanızı kaldırıp ağzınızı açın. ciğerlere fazla gelen hava kendiliğinden çıkacaktır. kolay gelsin.
  • 1- suya çarptiginiz anda pencereleri açin.
    2- eger camlariniz otomatikse camlari açan motorlar çalismiyorsa ya da pencereleri açan kolu çeviremiyorsaniz, ayaginizla, omzunuzla ya da agir bir cisimle vurarak cami kirmaya çalisin.
    3- cam kirildiktan sonra parçalara dikkat ederek disari çikin.
    4- eger pencereyi açamiyor ya da kiramiyorsaniz, son bir çareniz daha vardir.
    5- sakin olun ve panige kapilmayin. arabanin içine su dolana dek bekleyin. su, basiniza ulastiginda derin bir nefes alin ve nefesinizi tutun. simdi iç ve dis basinç esit olmalidir, kapiyi açmayi basarabilir ve yüzeye dogru yüzebilir ardindan bana bir tesekkür enrtysi yazabilirsiniz.
  • en korktugum! hatta arabayla suya dusmekten o kadar korkarim ki, koprulerden gecerken farkina varmadan biraz hizlanir, bazi paranoya dolu gecelerde uyku tutmadiginda "arabayla suya dusersem nasil cikarim, cocuklari nasil cikaririm, arabada can yelegi tutmak olayi abartmak mi acaba?" diye kafamda kurar dururum. (sehir hatlari vapuruna binerken 4 yasindaki ogluna can yelegi giydiren bir manyak gorurseniz aha bak zkurmus diyebilirsiniz bu arada).
hesabın var mı? giriş yap