• i.ö. 254-184 yılları arasında yaşamış romalı komedi yazarı. halk dilinde gayet sade eserler vermiştir. eserlerinde ki komedi unsuru diyaloglarda kendini gosterir, ornegin menaechmi de oyle diyaloglar vardir ki, gunumuzde bile komiktir. terentius gibi komedi unsurunu bir kenara birakip karakter cozumlemelerine girismemesi, etkilendigi greek akimini o donemin latin kulturuyle birlestirip yepyeni bir tarz yaratmis olmasi gibi karakteristik ozellikleri eserlerini kalivi kilmistir. shakespeare e ilham kaynagi olmustur.

    "quem di diligunt adolescens moritur." sözünü de etmiştir (tanrı sevdiği kulunu yanına erken alır.)
  • ''insan, insanin kurdudur.'' ozlu sozunu soylemis insan. oyun yazarliginin yanisira aktorluk de yapmistir doneminde. gunumuze kalan 21 oyunu mevcutmus.
  • "ne kadar utanırsak utanalım, kişiliğimizi yeniden kurmak her zaman elimizdedir" sözünün sahibi.
  • moliere'in cimri oyununu yazarken esinlendiği düşünülen antik romalı oyun yazarı. (bkz: çömlek)
  • "yapacagim diye vakit gecirme, yaptim de..."
    titus maccius plautus
  • "hiç kimse benim kadar akıllı değildir."
    -- plautus
  • aulularia isimli eseri türkiye'de basılan ikinci plautus eseri olmuştur. yine mitos boyut imzasını taşıyor.
  • "aynı anda hem flüt çalıp, hem de bir şey içemezsin!" demiştir.
  • yalnızca komedya türüne kendini adayan ilk latin edebiyatı yazarı olarak titus maccius plautus’u görüyoruz. geçimini sağlamak için tiyatrolarda sahne yaparak, marangozluk yaparak, işe başlamıştır. geçimini sağlamak amacıyla biriktirdiği parayla ticaret yapmak isterken parasını batırıyor ve fırın işçiliği yapmak zorunda kalıyor. fırın işçiliği sırası kalan zamanını ise komedya yazarak değerlendiriyor. oyun yazarlığında başarılı oluyor. roma’nın son çağlarına değin sevilip okunuyor ve oynanıyor.
    oyunları, m.ö. 4. ve 3. yüz yılın yunan yeni komedya’sından uyarlanmaktadır. menandros’dan etkilendiği bilinmektedir.
    plautus ile başlayan roma komedisi konularını normal insanın gündelik yaşamından alır ve o günkü toplumun en belli başlı tiplerini canlandırırdı.
    uzun yıllar oynandıktan sonra eski latince’nin giderek güç anlaşılmasıyla gözden düştüler. plautus, rönesans döneminden tekrar keşfedildi. çokca çevirileri yapıldı. shakespeare,menaechemi’nin olaylar dizisini the comedy of errors’da (yanlışlıklar komedyası, 1594) kullandı. moliere l’avare’da (cimri, 1668) harpagon için aulularia’da ki euclio’yu örnek aldı.
hesabın var mı? giriş yap