• motor üst kapağını kafasına göre sıkan otomobil tamircilerinin bir an önce edinmesi gereken alettir. kafanıza göre sıkarsanız ne olur?
    az sıkarsan; kompresyon eksik kalabilir, soğutma suyu kaçabilir, motor hararetli çalışma eğilimi gösterir.
    çok sıkarsan; saplama kopabilir, saplama gözle görülmeyen miktarlarda uzayabilir ki bu aslında az sıkma sonucu oluşan olaylara yol açar, conta ezilir. bir rektifiyecinin tork anahtarı yoksa derhal oradan uzaklaşınız. uçak bakımında da dehşet önemli olan alettir aynı zamanda. revizyon veya bakım esnasında bazı kritik vida, somun, saplamayı sıktıktan sonra iş formuna kullandığınız tork anahtarının numarasını yazmanızı bile isterler. daha sonra oluşabilecek bir problem sonucu "ulan mal torklamamışın bunu, lan öküz bu tork anahtarını en son nikola tesla kalibre etmiş" derler adama. bazı iş kollarında o kadar önemlidir ki kullanmazsanız işinizden bile olursunuz.
  • sanayinin en şekil aletlerinden biridir. sadece belirli iq değerinin üzerinde ustalarımızın ve lastikçilerin kullandığı bu alet, aslında özellikle makine, şanzıman gibi üniteleri toplarken; fabrika tarafından verilmiş tork değerlerine göre sıkılması gereken tüm cıvatalar üzerinde kullanılmalıdır. bu hareket cıvatanın sarmasını önleyecektir. öküz aleyhisselam gibi sıkılan cıvatalar şüphesiz ki sonraları başınızı ağrıtacaktır.
  • modern otomobillerin tekerlek bijonlarında bile kullanılması gerekir. ama kim umursuyor? bijonların dişleri eriyene kadar kompresörle hayvan gibi sıkarak yola salıyorlar milleti.
  • ustaların teker sökerken kullandığı tabancada tork değeri yok sanıyorsunuz ama var tabancanın arkasında ayar kısmı var ustalar onu ortalama bir değere göre ayarlıyor. zaten binek araçlarda değerler hemen hemen aynıdır. otobüs ve kamyonlarda minibüslerde ticarilerde değişir değer onu da ayarlıyorlar zaten.
  • günümüz şantiyelerinde okuma yazma bilmeyen doğru düzgün konuşamayan işçilerin elinde çekiç olarak kullanıldığına bizzat şahit olduğum güzide iş ekipmanı.

    (bkz: hayvan)
  • toplamda 7 civata sıkacak olan hayvandan bozma ustamızın, sıkma işleminden sonra üç civatayı koparıp kalan dördününde yerini yalama etmesinden sonra 1 adet edindiğimiz mucizevi alet.
    tek eksiği alet şıkladıktan sonra, yani "tamam aga yeter bukadar" dedikten sonrada hayvan usta sıkmaya devam edebiliyor. şıkladıktan sonra sıkmaya çalışılınca boşa dönse tadından yenmeyecekmiş hani.
  • civatayı sıkarken, çat-çut diye atar. bu da bize "hacı yeter artık daha abanma, elinde kalacak civata" şeklinde yapılan bir uyarıdır.
  • vidaları ve somunları gerekli torka göre sıkmaya yarayan alet. mekanik veya dijital olabilir.

    sökülmüş vidayı/somunu geri takarken, öküz gibi yüklenmek çoğu zaman işe yaramaz, gerekli tork değeri neyse ona göre sıkılmalıdır. bu da el hesabıyla olmaz.
  • türk ustalarının ne gerek var listesinde yer alan alet. halbuki çok gerekli.
    lastikçilerde bijonları havalı tabanca ile sıkan kasaplar, o bijonlara her türlü zararı verip sizi gönderiyorlar. siz de işi ehline teslim ettiğinizi sanıp eve gidiyorsunuz.
  • yetkili servisin bile kullanmadığı ülkemizde sanayi ustasından kullanmasını bekleyemeyiz tabii ki ama çatal cart curt esprisi yaptığımız beğenmediğimiz tesisatçılar daha ucuz olan tesisat işleri ile uğraştıkları halde bu anahtarı kullanırlar ve gerçekten tebrik etmek gerekir kendilerini.
hesabın var mı? giriş yap