• az önce şuradanokuduğum ilginç yazı.

    “ merhaba arkadaşlar, ben dilara sezen çamlıbel

    hep dünyanın bambaşka yerlerine gitmek, bambaşka hayatlar yaşamak istedim. üniversite boyunca hep çalışarak 20 ulke gezdim sırt çantamla.

    bu sene mezun olunca da tüm arkadaşlarım büyük şirketlerin birbirinden çok para kazandıracak işlerine alınmak için defalarca kez mülakatlarda giderken ben çalışma ve tatil vizesiyle avustralya'ya geldim sırtçantalı olarak. burada asgari ücret 3500$ ( abd doları ) civarında olduğu için dünyadan tüm gezginler gelip para biriktiriyor, her seferinde 1 yıllık verilen bu vizeyi 3 yıla kadar uzatabiliyorsunuz.

    bu fotoğrafı geçen hafta üzüm bağında onlarca gezgin gunde 8 saat 40 avustralya dolarina, asgari ücretin 5 kat altına çalıştırılmaya isyan edip toplu iş bırakmadan hemen önce çektik. hem çalıştığımız taşeron şirket hem de tarla sahibi hükümete onlarca kişi tarafından şikayet edildi illegal derecede düşük ödeme yapıldığı için. kimimiz taşeron şirketin patronuyla kavga etti kimisi tarla sahibiyle, ben hayatımda hiç kendimden üst pozisyondaki biri konuşurken "yalan söylüyorsun" diye bağırabilecegimi ve toplu iş birakabileceğimi bilmiyordum. türkiye'de şartlar böyle değildi.

    ardından da işi bırakıp başka bir iş bulduk, şimdi saati 25 dolara çamaşırhanede temiz kiyafetleri askiya asacagiz. türkiye'de boğaziçi mezunu olarak tüm imkanlarımı ve sosyal statumu geride biraktim bir macera ile. simdi sadece kiyafet asarak dunyanin en yuksek asgari ücretini alacagim.

    boyle bir maasi ayda 3000 dolara kadar biriktirebilirsiniz avustralya'da bir backpacker olarak, tum hayallerinizi gerceklestirmek sizin elinizde.

    postun ana fikri: belki klişe olacak ama rahatınızdan vazgecmeye hazirsaniz dünyanın cok garip yerlerinde cok garip islere çok yüksek paralar kazanabilirsiniz. bu sirada hic beklemediginiz tecrübeler edinebilirsiniz. okudugunuz icin tesekkur ederim.

    queensland'da.


    edit: kıza niye hakaret ediyosunuz olum. işinize yarar o s*kk hayatlarınızın dışında belki başka fırsatları hayal edersiniz diye buraya taşıdım. düşünemedim burada bu kadar tahammülsüz 31’ci dolu olduğunu. pardonun.

    edit2: kızı tanıyan varsa ve yazılanlar hoşuna gitmezse- kaldırmamı isterse silebilirim.

    edit3: okuduğunuzu muhtemelen anlamıyorsunuz. kız biriktiriyorum demiş. “ biriktirmek “

    edit4: siz çıldırmışsınız
    edit: sizden utanıyorum cidden. tanimadiginiz insanlar icin niye bu kadar niyet okuyorsunuz.

    edit6: haber yapan kişi her kimse kızın tüm açıklamasını koysun, yanlış anlamasınlar haber linki
  • aslında 2000 dolar kazanan boğaziçilidir. 3 aud = 2 usd. dolar denince herkesin aklına usd gelir. 3000 aud ile öğrenci evi hayatı yaşarsınız avustralya'da. elbette böyle bir hayatı hayal edebilirsiniz ama buna çok yüksek paralar demeyin. kaygısız başım az maaşım falan diyin.
  • boğaziçi mezunuyum. statüyü sktr ettim ama parayı sktr edemiyorum temalı feryat. ayrıca boğaziçi mezunuyum. ve sidik yarıştırmak süper.

    boğaziçi.

    sırt çantası.
  • sezen çamlıbel
  • artık şu sırt çantalı ''çılgın'' interrailci arkadaşlar baymadı mı?
  • aga tamamda avusturalyaya nasıl gittin amk. bizim insanımız otobüsle memlekete gitse 3 gün yemek yemiyor dönüş parasını biriktirebilmek için.
  • kız gezmiş bilgilendirme yazısı yazmış interrailciyim mi yazmış ne mal ezik adamlarsınız amk
  • sıradan bir hayatın sıradan bir hikayesi... ben bir numara göremedim.
  • benim anlamadığım bu gavurlar tarlada 3000 dolara ırgat çalıştırıp süpermarkette 3 dolara nasıl şarap satabiliyorlar?

    atayizt iktisatçılar hadi buna da bi cevap verin.

    edit: sözlükte ne çok iktisatçı varmış arkadaş! biri de not düşmüş “iktisatçıyım ama ateist değilim” diye:)

    edit2: iktisatçı arkadaşlarda konu hakkında teori çok, tatmin edici bir cevap yok.

    edit3: en tatmin edici cevap @batuks nicelik yazardan geldi;

    “bir çok işi makine ile yapıyorlar. el işçiliği çok az. hasat bile makine ile oluyor çok büyük arazilerde. bizden az insan çalıştırıyorlardır.
    ayrıca sıcak ekoloji dekardan 1.5 2 ton üzüm alsa.
    100 dekarda 150 200 ton üzüm.
    200 ton olsa 220 bin şişe şarap yapar.
    220 bin şişe x 3 dolar 660 bin dolar.
    şişe maliyesi macaristan da orta kalite 0.7 dolar kadar. ki onlar daha ucuza kapatıyordur.
    vs vs oradaki kurulan bağlar ise çok daha büyük olduğu için sürümden kazanılır”

    mesaj atan yazarlarla hemfikir olduğumuz nokta ise bu vergilerle türkiye’de kaliteli ucuz şarap içmek hayal bile değil, imkansız.
  • akıllara tarık akan' ın umut dünyası filmini getirmiştir.
hesabın var mı? giriş yap