• bu yılda doğanların öğrenci seçme sınavları ile ilgili bir talihsizlikleri vardır. şöyle ki; ilkokuldan sonra yapılan anadolu liselerine giriş sınavı 8 yıl kesintisiz eğitimin çıkması nedeniyle ortaokul sonuna ertelenmiştir, sınav için harcanan emekleri boşa gitmiştir. öss'ye son giren jenerasyon bunlardır, zira ertesi sene sistem değişmiş ve öss'de çıkmayacak diye doğru dürüst öğrenmedikleri konular sınava eklenmiştir. çoğu, bu sınava girmeyi göze alamadıkları için istemeye istemeye tercih yapmışlardır. üniversite bitip kamu personel seçme sınavı (kpss)'ye girdiklerinde ise büyük bir kopya skandalı ile karşılamışlardır. bu yüzden beklediklerinden daha düşü puanlarla karşılaşmışlardır.
  • kar tatili doğum günüme denk gelmişti bu yıl. ki bir kar tatiliinden çok "kar hapsi" denebilirdi ona. kar temizleme araçları kar ile beraber kar altında kalmış araçları da götürmüşlerdi.

    "kar yumuşak bişeydir, yatak yumuşak bişeydir, kara atlarsam da yatağa atlamış gibi olurum, öyleyse arabanın üstünden kara atlayayım" mantık dizisiyle burun kırdığım yıldır aynı zamanda.
  • türkiye 1987 yılında gün gün şu olayları yaşamıştır:

    2 ocak: cumhurbaşkanı evren, 'kızların, başörtüyle okullara giremiyeceğini' söyledi.
    4 ocak: yök, türban yasağının devam etmesi yönünde bir karar aldı.

    5 ocak: geçen yılın mayıs ve haziran çay sürgünlerinde yüksek oranda radyasyon bulunduğu açıklandı. 56.000 ton çay imha edildi.

    6 ocak: bulgar hükümeti ile yapılan görüşmeler neticesinde bulgaristan, ailelerinden ayrı kalan 103 türk çocuğunu, türkiye'ye göndermeyi kabul etti.

    7 ocak: balıkta da radyasyon olduğu söylentileri üzerine halkta bir panik başladı ve balık fiyatları düştü.

    10 ocak: adana'da cumhurbaşkanı evren'in de katıldığı rektörler düzeyindeki toplantıda, türbanın kesinlikle yasaklanmasına dair karar alındı.

    -iran islam cumhuriyeti'nin sesi radyosu'nda yayınlanan mollalar bildirisinde 'türkiye'de türbanın yasaklanması' kınandı.

    12 ocak: 15 üniversite yönetimi, yök'ün getirdiği türban yasağını uygulama kararı aldı.

    -başbakan özal, yeni galata köprüsü'nün temelini attı.

    13 ocak: pek çok hamile kadının radyasyon yüzünden sakat çocuk doğurma endişesiyle kürtaj oldukları açıklandı. samsun'da sebebi belirlenemeyen 22 sakat doğum olduğu açıklandı.

    14 ocak: federal almanya'nın köln şehrinde cemalettin kaplan'ın (kara ses) türkler arasında irtica kampanyası sürdürdüğü ortaya çıktı.

    18 ocak: konya ereğlisi'nde türban yasağı ile ilgili olarak çıkan olaylarda 17 kişi gözlem altına alındı.

    19 ocak: tahran'da yayın yapan bir radyo, türkiye'deki müslümanları isyana çağırdı.

    24 ocak: hakkari'de bir düğün evini basan pkk militanları, evin içine bacadan el bombası attılar, 8 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.

    25 ocak: abd'de muhteşem süleyman (kanuni sultan süleyman) sergisi, semra özal tarafından açıldı.

    28 ocak: kktc hükümeti, sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle türkiye'den şampuan ve deterjan ithalini yasakladı.

    -sanayi ve ticaret bakanı cahit aral'ın 'radyasyon tehlikesi yoktur. hele çayda hiç yoktur' şeklindeki açıklamasından hemen sonra, uluslararası bir rapor, karadeniz'deki radyoaktivite oranının tehlikeli bir şekilde yükseldiğini açıklıyordu.

    1 şubat: gülhane askeri tıp akademisi'nde yapılan bir araştırmada 'türkiye'de üretilen deterjanlarda, kanser dahil pekçok hastalığa yol açabilecek maddeler olduğu ve kullanımının sağlığa uygun olmadığı' tespit edildi.

    -yabancılara mülk satışına olanak tanıyan yasa, anayasa mahkemesi tarafından 2. defa iptal edildi.

    6 şubat: yazar aziz nesin, cumhurbaşkanı kenan evren aleyhinde, 'aydınlar dilekçesini imzalayanları eleştirirken kişiliğine yönelik ağır bir saldırı olduğu' gerekçesiyle ankara asliye hukuk mahkemesi'nde 500.000 liralık manevi tazminat davası açtı.

    9 şubat: istanbul elmadağ'da faaliyet gösteren ünlü şan sineması yandı.

    10 şubat: başbakan özal, abd'nin houston kentinde başarılı bir by-pass ameliyatı oldu.

    11 şubat: ankara asliye hukuk mahkemesi, aziz nesin'in cumhurbaşkanı evren aleyhine açtığı tazminat davasını reddetti.

    -işadamı vehbi koç, iş dünyasının en prestijli ödülü olarak kabul edilen 'yılın işadamı' ödülünü hindistan'ın başkenti yeni delhi'de düzenlenen törende aldı.

    26 şubat: hollanda'da, yeraltı dünyasının tanınmış isimlerine yönelik yapılan operasyonlarda, aralarında hasan heybetli ve oflu ismail'inde bulunduğu 61 türk yakalandı.

    28 şubat: türk silahlı kuvvetleri, güneydoğu sınırında pkk militanlarına yönelik 'bahar harekatı'na başladı.

    1 mart: izmit'te dev-sol örgütüne yönelik yapılan operasyonda 15 militan yakalandı.

    9 mart: aralıksız yağan kar istanbul'da hayatı felce uğrattı. kalınlığı 1 metreyi bulan kar yüzünden okullar 3 gün, resmi daireler 2 gün tatil edildi. şehirde ekmek sıkıntısı başgösterdi.

    13 mart: uluslararası halter federasyonu, türkiye'ye iltica eden naim süleymanoğlu'na iltica tarihinden itibaren 1 yıl uluslararası müsabakalardan men cezası verdi.

    21 mart: 12 eylül'den önce almanya'ya yerleşen ve türkiye cumhuriyeti'i aleyhinde faaliyetlerde bulunan cemalettin kaplan hakkında, malatya'da dava açıldı.

    -mısır ekonomi bakanlığı, bir genelge yayınlıyarak, türk malı gıda ürünlerinde yüksek miktarda radyasyon bulunduğunu öne sürerek, ikinci bir emre kadar türkiye'den yapılan ithalatı durdurduğunu açıkladı. ihlamur yüklü bir türk gemisini, iskenderiye'den geri gönderdiler.

    22 mart: başbakan özal, abd'den uydu aracılığı ile basın toplantısı düzenledi.

    23 mart: houston belediyesi semra özal'ı 'fahri hemşeri' ilan etti.

    28 mart: yurtdışındaki din görevlilerine rabıta'dan maaş ödendiğinin ortaya çıkması üzerine bir açıklama yapan cumhurbaşkanı evren, kararnameyi döviz sıkıntısı nedeniyle bilerek imzaladığını söyledi.

    30 mart: 54 gündür yurtdışında bulunan başbakan özal, türkiye'ye döndü.

    31 mart: gaziantep cezaevi'nde yatan dr. ismail beşikçi'yi, iki avusturyalı parlamenter nobel barış ödülü'ne aday fösterdiler.

    8 nisan: 6 yıldır devam eden mhp davasında, türkeş dışındaki tüm parti yöneticileri beraat etti. türkeş ise 11 yıl hapse mahkum oldu.

    23 nisan: 24 nisan'ı 'ermeni soykırım kurbanlarını anma günü' kabul eden tasarı, abd temsilciler meclisi komisyonunda 4'e karşı 14 oyla kabul edilerek genel kurul'a gönderildi.

    -abd temsilciler meclisi komisyonu'nun ermeni yanlısı tasarıyı kabul etmesi türkiye-abd arasındaki ilişkileri iyice gerginleştirdi. washington büyükelçimiz şükrü elekdağ türkiye'ye çağrıldı.

    24 nisan: 1987 atatürk barış ödülü'nün federal almanya cumhurbaşkanı richard von weizaecker'e verilmesi kararlaştırıldı.

    4 mayıs: van'da bir grup öğrencinin, oruç tutmayan öğrencilerin bulunduğu kafeteryayı basmaları üzerine çıkan çatışmada 1 öğrenci öldü, 7 öğrenci yaralandı. olayla ilgili olarak 6 kişi gözaltına alındı.

    5 mayıs: türban yasağını protesto etmek için açlık grevine başlayan ankara ilahiyat fakültesi öğrencileri, dekan prof. dr. meliha ambarcıoğlu'nun 'isteyen istediği kıyafetle okula girsin' demesine rağmen eylemlerinden vazgeçmediler.

    7 mayıs: federal almanya devleti, tarım orman ve köyişleri bakanı hüsnü doğan'a 'büyük liyakat nişanı' verdi.

    8 mayıs: tbmm anayasa komisyonu, anap'ın seçmen yaşının 20'ye indirilmesi ve milletvekili sayısının 400'den 450'ye çıkarılmasını öngören teklifini kabul etti.

    -türkiye, 2000 yılı olimpiyat oyunlarının istanbul'da düzenlenmesi için aday olduğunu açıkladı.

    10 mayıs: türk kadınlar derneği, semra özal'ı 'yılın annesi' seçti.

    15 mayıs: ankara 3. bölge idare mahkemesi, türban yasağını durdurdu.

    16 mayıs: ermeni terör örgütü asala bir açıklama yaparak, 'olası bir türk-yunan savaşında, yunanistan'ı kendi yolları ve yöntemleri ile destekleyeceklerini' belirttiler.

    20 mayıs: abd'nin eski başkanı nixon beraberinde iki işadamı ile, türkiye'ye ani bir ziyarette bulundu.

    5 haziran: işadamı üzeyir garih'in alarko binası ile başbakan özal'ın kızı zeynep ekren'in butiğine bomba atıldı. maddi hasar meydana geldi.

    8 haziran: 84 belediye başkanlığı için yapılan seçimde, anap 55, dyp 17, shp 6, dsp 3, rp 3 başkanlık kazandı.

    -galatasaray, 1. lig şampiyonluğunu kazandı.

    11 haziran: töbank (türkiye öğretmenler bankası) devletleştirildi.

    14 haziran: yazar ve çevirmen cemil meriç öldü.

    17 haziran: resmi bir ziyaret için türkiye'ye gelen iran başbakanı mir hüseyin musavi, anıtkabir'i ziyaret etmek istemediğini söyledi.

    30 haziran: türk vatandaşlığı'ndan çıkartılan şarkıcı cem karaca, türkiye'ye döndü.

    1 temmuz: başbakan özal ile ters düşen kara kuvvetleri komutanı org. necdet öztorun istifa etti. org. necip torumtay, kkk'na getirildi.

    15 temmuz: başbakan özal resmi bir ziyaret için suriye'ye gitti.

    22 temmuz: uzun yıllar istanbul valiliği ve belediye başkanlığı yapan ord. prof. fahrettin kerim gökay öldü.

    10 ağustos: mardin kırsalında yapılan operasyonlarda, 5 terörist ölü, 29 terörist sağ olarak ele geçirildi.

    13 ağustos: istanbul zeytinburnu siteler polis karakolu, silahlı 3 terörist tarafından tarandı. bir komiser muavini şehit oldu, 2 polis memuru yaralandı.

    14 ağustos: pkk militanları, siirt'in eruh ilçesi'ne bağlı milan mezrası'na bir baskın düzenlediler. 19'u çocuk ve kadın olmak üzere 25 kişiyi katlettiler.

    21 ağustos: kağıt 50 liralıklar tedavülden kaldırıldı.

    28 ağustos: ilkokula başlama yaşı 6'ya indirildi.

    6 eylül: siyasi yasakların kalkmasına dair yapılan referandumda, %50.16 evet oyu ile siyasi yasaklar kaldırıldı. çok renkli bir kampanya dönemi yaşandı. başbakan özal, üzerinde 'no no' yazılı tişörtler ile mitingler düzenledi.

    13 eylül: rahşan ecevit dsp genel başkanlığı'ndan istifa etti. bülent ecevit dsp genel başkanı oldu.

    26 eylül: bir romen askeri öğrencisi, kaçırdığı uçak ile kırklareli'ne indi.

    5 ekim: alparslan türkeş, milliyetçi çalışma partisi (mçp) genel başkanlığı'na seçildi.

    7 ekim: yurtdışında faaliyetlerini sürdürün tip (türkiye işçi partisi) ve tkp (türkiye komünist partisi), tbkp adı ile kurulan yeni bir partide birleştiklerini açıkladılar. yeni kurulan türkiye birleşik komünist partisi (tbkp)'nin ,genel sekreterliği'ne haydar kutlu seçildi. behice boran, onursal başkan seçildi.

    9 ekim: antalya altın portakal film festivali'nde muhsin bey en iyi film, şener şen en iyi erkek oyuncu, türkan şoray en iyi kadın oyuncu ödülünü aldı.

    11 ekim: tip'in eski genel başkanı ve tbkp'nin onursal başkanı olan, ülkemizdeki komünistlerin önde gelen isimlerinden behice boran, belçika'da öldü.

    13 ekim: 6. cumhurbaşkanı fahri korutürk öldü.

    17 ekim: belçika'da ölen tip eski genel başkanı behice boran'ın naaşı, türkiye'ye getirildi ve tbmm'de tören yapıldı.

    21 ekim: türkiye'de montajı yapılan ilk savaş uçağı 'savaşan şahin' f-16, yapılan törenle resmen uçuruldu.

    6 kasım: emniyet genel müdürlüğü güvenlik daire başkanlığı'ndan emekli başkomiser mustafa türkay, casusluk suçundan dolayı dgm tarafından tutuklandı.

    29 kasım: 7 partinin katılımıyla genel seçimler yapıldı. dsp, rp, mçp ve idp barajı aşamadı. anap birinci parti olurken shp ikinci, dyp ise üçüncü parti oldu.

    3 aralık: seçim nedeniyle ertelenen zamlar birbiri ardına açıklanmaya başlandı.

    12 aralık: ferhan şensoy, muzur müzikal adlı oyunu nedeniyle 18 gün hapis cezasına çarptırıldı, cezası 3.150 lira para cezasına çevrildi.

    20 aralık: iltica etmesinden dolayı uluslararası halter federasyonu'nun verdiği 1 yıl uluslararası müsabakalardan men cezasını tamamlayan naim süleymanoğlu, katıldığı cumhuriyet halter şampiyonası'nda dünya rekoru kırdı. ilk kez bir türk sporcusu dünya rekoru kırmış oldu.

    22 aralık: cumhurbaşkanı'ndan hükümeti kurma görevini alan özal, kabineyi açıkladı.

    25 aralık: tbmm başkanlığı'na yıldırım akbulut seçildi.

    (http://www.geocities.com/almanakturkiye adresinden alınmıştır.)
  • eğitim hayatı boyunca tüm köklü değişikliklerin bu 87 nesline rastladığı(ve bu gidişle rastlayacağı) yıl.
  • 1987'de amerika'da madonna papa don't preach adlı şarkısına klip çekiyordu, bu sırada türkiye'de ibrahim tatlıses ve aydemir akbaş "et balık kelle, bunlar yenir elle" repliğiyle akıllarda kalan gülüm benim filmini çekiyorlardı. bense eski evimizin penceresinden dışarda yağan karı izliyor ve kavanozdaki düğmelerle oynuyordum.
  • merve isminin patlama yaptığı yıldır. 1987 yılında doğmuş merveler, uzun merve - kısa merve, akıllı merve - salak merve, çilli merve - çilsiz merve gibi fiziksel farklılıklar yoluyla ya da soyadı yoluyla birbirinden ayrılmıştır. görüşme yapabildiğim mervelerin %84 ü bu durumdan rahatsız olup mahkeme kararı ile yeni bir isim daha alma yoluna gideceklerini beyan etmişlerdir.

    (bkz: bana göre hava hoş)
    (bkz: istatistiklerin yüzde sekseni uydurmadır)
  • adile naşit'in öldüğü sene, doğduğum sene.

    ayrıca on dört yıl aradan sonra gelen şampiyonlukla, galatasaray'a uğurlu geldiğimi düşünmüşümdür hep, bir galatasaraylı olarak.
  • o yıl doğan erkek çocukları 11 yıl sonra karşılaşacakları ve bin bir türlü zahmetle oynayacakları fifa 98 oyunu sayesinde q klavyeyi asd kısmından kavrarlar.
  • sokakta hala meşe oynanan, gazoz kapaklarınından tasolara geçişin yaşandığı, bisiklet sürülen, komşuya atari oynanmaya gidilen, 900 liraya okul kantininden küçük top şeklinde fındıklı çikolataların alındığı, turgut özal'ın cumhurbaşkanı olarak hatırlandığı bir dönemi çocukluğunda yaşayacak olan ve annelerinin çernobil faciasından korktukları için hamilelikleri boyunca çaydan fındıktan uzak durdukları çocukların doğduğu yıldır.
hesabın var mı? giriş yap