• her türlü ithal ürünün fiyatına zam olarak etki edecek olan krizdir.

    pandemi sebebiyle değişen ticaret yoğunluğunun sebep olduğu bu kriz sayesinde yaklaşık 4-5 aydır dünyada dolaşımda olan konteynerlerin belli ülkelerde birikmesi sebebiyle ortaya çıkmıştır.

    abd, çin ve birleşik krallıkta biriken boş konteynerler diğer ülkelerde ihracat veya ithalat için gerekli olan uygun konteyner miktarını minimize etmiş ve birim konteyner fiyatının 2 ile 5 kat arasında artmasına sebep olmuştur.

    dolayısıyla özellikle birim fiyatı düşük olan ürünlerin maliyetleri artmaktadır.

    biz de 20 senede tek bir üretim tesisi kurulmadığı için ithalata ve dolayısıyla başka ülkelerden gelen ürünlere bağımlı olduğumuz için market raflarındaki ürünlerin fiyatlarından tutun mevcut sanayide kullanılan ürünlere kadar her türlü kalemde zamla karşılaşacağız.
  • konteyner bulunamiyor cunku limanlar bosaltma ve dagitima yetisemiyor. 2020 sonlarinda da ingiltere mahvetmisti bu deniz tasimaciligini adamlar brexit diye diye 1 senelik mal stokladilar korkakliklarindan noldu brexit gerceklesmeden fta yaptilar zaten en buyuk ticari partnerleri ile.

    armatörler de bundan iyi faydalaniyor. kafalarina gore gemini degistiriyor mal gibi kaliyorsun
  • türkiye'de de malesef aynı sıkıntı var. özellikle büyük liman olan istanbul ambarlı , mersin, izmir , kocaeli körfez limanlarında inanılmaz 40' lık konteyner problemi var. taleplerde 2-3 hafta sonrasına ancak boş pozisyonlaması yapılıyor.

    gemilerde de durum farklı değil, dolu navlunlarına neredeyse boş pozisyonlama navlunu yetişti gibi.
  • geçen perşembe gelen $1000 artışla birlikte gün itibariyle mersin - newyork gemi navlunları $4500 ila $6000 arasında değişmektedir.
  • 2020'nin sonlarından beri var olan kriz. bu süreçte fırsatçı ibneler navlun bedellerini çok yükselttiler.
  • yalnızca çin değil, bütün destinasyonlar için geçerli olan durum. sfax'a konteynır bulmak mümkün değil.
  • aslında 2020 sonlarında değil, çinde ilk kapanmaların başladığı şubat 2020'de sorunlar başladı. 2020 sonlarına gelindiğindeyse abd-çin ticaret savaşlarının sonucu olarak krizin boyutu tüm dünya ticaretini çıkmaza sürüklüyor. çin'in boş konteynerleri aylardır biriktirdiği konuşuluyordu zaten. şu an abd ve çin ülkeden boş konteyner çıkışına izin vermiyor söylentileri hızla büyüyor. armatörler de limanlarda yatan boş konteynerlere para ödendiği sürece keyiflerini bozmuyor. konteyner üretiminin arttırılması gibi çözümlerin sadece geçici bir rahatlama sağlayacağı, uluslararası diploması ve ülke politikalarıyla çözüm bulunabileceği görüşleri hakim şu an.
    bizim gibi birim fiyatı nispeten düşük ürün ihracatı yapan 3. dünya ülkelerinde ise durum vahim. konteyner maliyetleri önemli bir gider olmakla birlikte, ürünü ihraç edemediği takdirde işletmesine kilit vuracak bir sürü işletme de var. biz maalesef filler tepişirken ezilen çimenler olmaya devam ediyoruz.
  • izmir - kazablanka navlun ücreti ocak 2021'de 525usd. bugün, 2400usd. onu da yakalayabilmek şans. mesele para da değil artık.

    ortada çok büyük bir sorun var ama henüz net bir şekilde dile getirilmiş değil. eğer 3 ay daha bu şekilde giderse bazı firmaların kapatması ile sonuçlanacak krizdir.
  • süveyş kanalında karaya oturan konteyner gemisinin bu yangını körüklediğini düşünüyorum.
  • (bkz: maersk) gibi armatörlerin paranın ırzına geçtiği, geçmiş yılların kayıplarını çıkardığı kriz.
hesabın var mı? giriş yap