• (bkz: #122490012) da dediğim gibi bizimkilerin ürünler tarlada kaldı. sadece bizim değil çiftçilik yapan pazara mal çıkaran herkesin tarlada kaldı. görüntüdeki kardeşlerimiz malı alıp hale gitmiş. görüntü malum. süreç çok iyi yönetiliyor evet.
  • gencler gundem bunlar olmali. millet parasizliktan sebze bile yiyemiyor. devlet de hazir sebzeyi halka ulastiracak organizasyondan bihaber. tarim bakaninin istifasini bugun istiyorum bir vatandas olarak. arkadas ulkeye sirk falan dedik ama kaliteli bir sirk olarak kalsin bari.

    eksici piclerden de ricam lutfen mevzuyu sulandirip ne kadar espirituel oldugunuzu burada kanitlamamaniz. adamlarin senelik emegi tak diye cope gidiyor lan. 5 liralik durumunuzun ekstra yogurtlu sosu degil bu.
  • bu konu nasıl gündem olmuyor anlamıyorum. aç kalıcaz aç!! parayla bile bulamayacağız meyve sebze, bu konuya acil bir çözüm getirilmeli.
  • bu kadar gıda enflasyonunun olduğu bir ülkede tarım ürünleriniz çöpe dökülüyorsa devletiniz bir işe yaramıyor demektir.

    vatandaş pahalılıktan pazar artığı toplarken diğer tarafta yeni mahsul toplanmıyorsa bunun sebebi ne olursa olsun içinde beceriksizlik, plansızlık, aptallık vardır.
  • çöpteki biberlerin yetişmesi, aylar sürüyor. tohumu, ilacı, gübresi, işçiliği üst üste koyunca ne kadar büyük bir emeğin, masrafın ve sermayenin çöpe gittiğini düşünmek istemiyorum. diğer yandan, şehirlerde de insanlar gıdadaki pahalılıktan mağdur. herhalde avrupayı geride bıraktığımız konulardan biri de tarım ülkesi olmamıza rağmen tarım ürünlerini bizi kıskanan avrupalılardan daha pahalı tüketiyor oluşumuzdur.

    gıda fiyatlarındaki pahalılığın sebeplerinden biri de aracılardır. fakat simsar/aracı/halci olmadan kent merkezlerine tarım ürünlerini ulaştırmak mümkün değildir. mazot, otoban, tamir giderleri, sigorta, kasko, muayene, şoför maaşları gibi gider kalemleri nakliye aşamasındaki faturayı kabartmaktadır. yüklü maliyetlerle yapılan nakliyeciliğin ardından hale getirilen ürünler, faturalandırılmakta ve vergiye tabi tutulmaktadır. halci, nakliye masrafları, dükkan kirası ve diğer işletme giderlerini de göz önüne alarak getirdiği ürüne kar koymaktadır. halden ürünü alan pazarcı, manav, market vs. de kazanç elde etmek için kar koymaktadır. böylelikle, köyde 50 kuruş olan domatesin fiyatı pazarda 7 liraya çıkmaktadır.

    gıda fiyatlarını artıran etkenlerin başında nakliyeciliğin, kara yolu ile yapılıyor olması gelmektedir. bunun yerine demir yolu ağlarının geliştirilip, ürünlerin önemli merkezlerde toplanarak sevk edilmesi uzun vadede daha karlı olacak ve gıda fiyatlarındaki sansasyonel artışlar daha az yaşanacaktır. bu sayede, milli servetimizden milyonlarca dolar ayırdığımız tır, kamyon vs. yıpranması, modelinin eskimesi ve çöp olmaları da önlenmiş olur. nakliyecilikte kara yolları değil, demir yolları ile ürünü kent merkezlerine ve limanlara ulaştırmak daha az maliyetlidir.

    edit: @eski yazar eypcann'ın bildirdiğine göre görüntüler gerçekmiş. demre halinde de alımlar durmuş. yetişmiş mahsulü çöpe dökmenin nasıl bir yıkım olduğunu çok iyi biliyorum. yüreğim kanıyor şuan üzüntüden.
  • olan yine halka, çiftçiye oldu. çiftçi para etmediği için çöpe döktü. halk ürün az olacağı için pahalı yiyecek. bir ülke nasıl yönetilmezi izliyoruz.
  • genelgeler ile yönetilen ülkede yalapşap kararlar almanın sonucu, o serbest bu değil, şu şöyle bu böyle sonra bir bakıyorsunuz çürümüş ürünler, fırlamış fiyatlar

    https://twitter.com/…tatus/1389184032143982595?s=19
  • çiftçi ve köylü her zaman ve her zaman malını yakar veya çöpe döker. 2021 yılında bu inanılmaz bir kaynak israfıdır. 7 milyar nüfuslu dünyanın böyle saçma bir harekete ihtiyacı yok. tarım artık, profesyonel ve akademik bir iş.
  • bir şey yetiştirmek o kadar zor ki çiftçinin giden emeğine mi, kazanamadığı paraya mı üzüleceksin? patates, soğan pahalanınca herkese patates ek diyorsun, ama o kadar plansız bir iş ki cok fazla olduğu için bu sefer üreticinin elinde patlatıyorsun.
    akp'nin her işinde olduğu gibi tarım ve hayvancılıktaki plansızlık korkunç seviyede. geçtiğimiz yıllarda trakyalı çiftçi mahsulünü almaya yakın ayçiçeği yağı ithalatını açtı adamlar ürünleri elinde kalacak diye isyan etti. ancak kendi çiftçisine düşman olan yapar bunu. çok üzücü.
hesabın var mı? giriş yap