• özellikle yoğun trafikte;
    kendini tokatlamak,
    soğuk havada kafayı camdan dışarı çıkarmak,
    "hacım hacım ok" tarzı ya da daha anlamsız garip sözleri/sesleri, dudaklarını mümkün olduğunca sağa,sola,yukarıya doğru uzatarak, aynı anda gözlerini faltaşı gibi açıp kapatarak bağırmak...
    şeklinde sıralayabileceğim garip hareketler topluluğudur.
  • en önemlisi tabii ki kenara çekip uyumak olan yöntemlerdir. gelen uykuyu yok etmek gibi bir hedef olmamalı. ama ne biliyim henüz yeni başlamakta ise, servis istasyonuna ya da en yakın istirahat yerine kadar yapılması gereken şeyler vardır. ilk ve en önemli tedbir camın en az 5 parmak boyu açık bırakılması olsa gerektir. ama bu da bir süre sonra iş göremez duruma gelecektir. sonra mesela mevsimine göre yanında ekşi meyve bulundurmak olabilir.

    ayrıca küçük bir pet şişeye bolca nescafe atıp yanına almak olabilir, ihtiyaç derecesine uygun miktar suyla karıştırmak üzere.
  • uzun yol öncesi deliksiz bir uyku almak en iyi yöntem olmakla birlikte, 500 km üstü mesafe gidecekler icin yorgunluk kacinilmaz olacaktır.

    bunun yanında araçta yoldaş olarak çenesi düşük bir copilot bulundurmak sürücünün yararına olabilir.
  • ilk olarak dik öne eğilerek geri yaslanmadan oturmak sonra güzel bir şarkı seçip sesini açarak dinlemek ve eşlik etmek
  • sevdiklerini düşünmek
    olası bir kaza halinde sevdiklerinin çekeceği acıyı gözünün önüne getirmek
  • eğer yolunuz uzunsa, bence maceraya girmeden aracı müsait bir yere çekip temiz bir uyku çekmek gerekiyor.
  • araç motosiklet ise, yol kenarında yüz yıkayıp, vizor yari açık seyrederken, avaz avaz şarkı söylemektir. (rüzgar tek başına yetmiyor. şarkı söylemek esas uyanık tutan. rüzgar destekleyici)

    ben yıllar önce 50 kusur motorluk konvoyumuzu "uykum geldi" diyip bekletmemek için* boyle bi çözüm bulmuştum.
  • enerji içeceği kesin çözümdür.

    (bkz: red bull)

    not: votkasız.
  • yat uyu, hiç kasma. 2-3 saatlik uyku can kurtarır. eğer 10 mt için konuşuyorsak temposu yüksek müzik, bağırarak eşlik edilecek ayrıca klima soğuk ya da cam açık olacak.
  • genelde uzun yola gitmiyorum, ki öyle bir durumda zaten ilk yere çeker uyurum; ama istanbul şartlarında, karşıya bile geçsem en az 2 saatimi aldığı için trafikte, ister istemez uykum geliyor. böyle durumlarda ben hareketli şarkılar çalan bir radyo kanalı açıp, çalan şarkıya bağıra çağıra eşlik ediyorum. hatta oturduğum yerde dans da ediyorum azıcık. dışarıdakiler ne derlerse desinler, uykulu olmaktan iyidir kesinlikle. sakız çiğnemek işe yaramıyor bu arada bende. bazen hemen bir benzin istasyonuna girip gazlı bir içecek alıyorum, soda gibi, o sakızdan daha etkili oluyor.
hesabın var mı? giriş yap