• harf devrimi kararı verilmiş... türk alfabesinin harfleri belirleniyor. arap alfabesinde bir kaf var, bir de kef.. falih rıfkı atay başta, gençler, k harfinin ikisini de karşılayacağı inancındaymı$ o donemler...
    tasarı ataturk'e sunulmuş... o gece ata'nın ünlü sofrasında konu bu harfler tabii... başından beri latin harflerine karşılığı ile bilinen kazım özalp paşa derdinden o gece bi buyuk bitirmiş.. kaf ile kef'in aynı harfle temsilini kabul edemiyor hırsından..
    q harfi olmazsa ben imzamı nasıl atacağım paşam” diye soruyor atatürk'e. okyanusu geçmiş atatürk. yeni bir sorun istemiyor. “bir harften ne çıkar onu da kabul edelim” diyor...diyor ama içindeki burukluğu falih rıfkı biliyormu$..
    ataturk imzasında küçük harfler kullanıyor. gazi m.kemal diye atıyor imzasını önceleri. sonraları k.atatürk diye. ve q'nun küçük harfi q'yu sevemiyor bir türlü. eli k yı daha görkemli buluyor, imzasında... falih rıfkı, ataturk'ün bu zaafını iyi kullanıyor ertesi gün ve ata'yı yeniden ikna edip q harfini gene çıkarttırıyor alfabeden...

    falih rıfkı “bereket atatürk q'nun büyük harfi q'yu kullanmıyordu. çünkü q, k'dan çok daha gösterişli bir harfti” diye anlatır sonraları...(alinti..can dundar)
  • turkce, arapca gibi olmadigi icin duz, yalin ve gereksiz uzatmalardan her daim kacinan bir dildir. kaf olsun, kef olsun farketmez, zaten sonrasinda gelen sesli harf bozar harfin erkekligini.

    yazildigi gibi okunan ender dillerden olan turkce'de aksan olayi vardir. nitekim kazim'daki k'yi kaf olsun, kef olsun, istenildigi uzere okuyun, kulaga komik gelecek, ancak ayni anlami tasiyacaktir.

    eger k'ye q verilseydi, bu zaman da ince l icin ayri, kalin l icin ayri, ince e icin ayri, kalin e icin ayri harfler kullanmak gerekirdi.

    bu yuzden sapkali a olayina girer turkler. a'yi uzatacagi gibi, harfin ince mi kalin mi olduguna da karar verir bazen.

    bu nedenledir ki, ataturkun q harfini sevmemesi, dogal karsilanmasi gereken bir olaydir. cunku ataturk, zaten ogrenmesi gayet zor olan arap alfabesinden kurtardigi turkce dilini, en kolay ogrenilebilecek seviyede ve en yalin halinde tutmaya gayret gostermistir.
  • aşağıdaki satırları falih rifki atay'ın "çankaya" adlı kitabından "tape" ettim. sanırım meseleye açıklık getiriyor.

    ...
    bu arada bir (q-kü) harfi tehlikesi atlattık. biz türkçe kelimelerde (k)nın ince seslilerle daima (k), kalın seslilerle (ka) okunduğunu düşünerek (q-kü) yü alfabeye almamıştık. ben yeni yazı tasarısını getirdiğim günün akşamı kazım paşa (özalp) sofrada:

    - ben adımı nasıl yazacağım? "kü" harfi lazım, diye tutturdu.

    atatürk de:

    - bir harften ne çıkar? kabul edelim, dedi.

    böylece arap kelimesini türkçeleştirmekten alıkoymuş olacaktık. sofrada ses çıkarmadım. ertesi günü yanına gittiğimde meseleyi yeniden ata'ya açtım. atatürk el yazısı majüsküllerini bilmezdi. küçük harfleri büyültmekle yetinirdi. kağıdı aldı, kemal'in baş harfini küçük (kü)nün büyütülmüşü ile, sonra da (k)nın büyütülmüşü ile yazdı. birincisi hiç hoşuna gitmedi. bu yüzden (kü) harfinden kurtulduk. bereket atatürk (kü)nün majüskülünü bilmiyordu. çünkü o (k)nın büyütülmüşünden daha gösterişli idi.
    ...
  • atatürk'ün türk alfabesi'ne almadığı 3 harften biri olmasından yola çıkarak tahmin edilebilecek durum. başka bir örneği de tequila yerine tekila sözcüğünü kullanması olabilir. (bkz: atatürk ün tequila sevmemesi)
  • kaynak falih rifki atay olmasına rağmen hiç açıdan mantıklı gelmeyen iddia.

    tüm devrimi en ince ayrıntısına kadar düşünmüş, geometri terimlerini türkçeye kendi çevirmiş hatta ders kitabına kadar kendi elleriyle yazmış bir devrimci olması nedeniyle bu konuda önceden herhangi bir fikri olmayıp falih rıfkı atay' ın kafakoluna geldiğine inanmam çok güç. en fazla falih rıfkı atay' ın öyle sanmasını istemiş olabilir diye düşünüyorum o da falih rıfkı' nın asparagas yazmayacağını düşündüğümden.

    yahu hiç bir fikri bile olmasa ömrünün bir kısmını yurtdışında geçiren, fransızca bilen, eğitime ilişkin her konuda dolu dolu bir insan en azından, bırakın yurt dışındaki diğer dostlarını, gönlünü çaldığı yabancı hatunlarla da mı hiç mektuplaşmadı? hey allahım yarebbim.
  • adamcağız ileri görüşlü biri olarak, ileride * icqda falan ağırlığını koruyabilmek adına sevmeyi reddetmmiş q harfini. eee, piqi.
    (bkz: atatürq)
  • (bkz: majüskül)
  • alfabe harflerimizin asal bir sayida qalmasinin sebebi.
hesabın var mı? giriş yap