• trabzon'da bulunanı da camiye dönüştürülecekmiş. gözünüz doysun, çevresi cami dolu zaten. trabzon kobider başkanının yaptığı açıklama:

    -ayda 3-5 turist gelecek diye koca bina çürüyor. yanındaki çay bahçeleri de 3-5 çay daha fazla satacak diye cami olmasını istemiyor.

    http://www.haber61.net/news_detail.php?id=120786

    bu kadar geri kafalılık olmaz. sanki babasının malı. kime sordun?
  • müze olarak kalmaya devam etmesi gerekmektedir. ortodoks hıristiyanlar da "burası ibadete açılsın" diyebilir, türkçü islâmcı sentezci bbp'liler de "burası ibadete açılsın" diyebilir. ayrıca, çok önemli bir tarihe sahip olan bu yapıtın ibadet amacıyla kullanılması, tarihsel dokusunun zedelenmesi anlamına gelebilir. türk-islâm sentezciler "isa fresklerinin üstü boyayla sıvayla kapansın" diyebilir, ortodoks hıristiyanlar da "arapça yazılar kaldırılsın" diyebilir.

    bence müze olarak kalsın. sanat tarihçileri ayasofya'yı araştırsın. zaten türkiye'de onbinlerce cami var. ayasofya'yı da ele geçirmeyiverin bir zahmet.
  • trabzon da da bulunan tarihi müze.
  • ideolojik saplantı nedeni ile müze kimliğini kaybetmiştir.

    bu kayıp sonrası müze olması gereken yapı içerisinde deformasyon artmıştır.

    ivedilikle güvenlik önlemleri artırılmalı, tarihi dokusu korunmalıdır.

    ayrıca olmazsa olmaz nem kontrolü düzenli gerçekleştirilmelidir.

    (bkz: ayasofya'nın 1500 yıllık kapısının parçalanması)
  • kutsal bilgelik adıyla kilise olarak inşa edilmiş, fatih'in geçici olarak cami yaptığı, daha sonra inşa edilen selatin camileriyle önemini çoook yitirip, geç dönem osmanlısında virane halde olan, sallapati tamiratlarla son yıllarını geçiren, büyük çaplı restorasyon ve ihyası ancak cumhuriyet döneminde ve müze olduktan sonra yapılan; kiliseden "dönme" cami.

    siyasal islamcıların sikinde bile değildi müze olduğu sürece. ulan yavşaklar, madem camiydi, neredeydiniz yıllarca? ne hayrınız dokundu?
  • kişi başına neden 30 tl* aldıklarını, bu paranın nerede / kim için / ne için kullanıldığını çok merak ettiğim müze.
  • istanbul'da ki camiler kadar , ışıklandırılmasına belediye tarafından özen gösterilmeyen , müze
  • içinde bulunan sütunların başlıklarına* justinianus ve eşi theodora'nın monogramları işlenmiş olan müze
  • ayasofya'nın ortaçağdaki akustiği stanford üniversitesi tarafından canlandırılmış .

    kaydı dinlemek için: https://youtu.be/bhpoix2so-s

    kaydın nasıl elde edildiği de şöyle açıklanmış:
    "sanatçılar, ayasofya’nın eşsiz sesini yeniden yaratmak için, ayasofya’nın simüle edilmiş akustiğini kulaklıklardan dinlerken seslendirdi. onların şarkıları daha sonra aynı akustik simülatöre kondu ve konser salonundaki hoparlörler aracılığıyla canlı performans sırasında da çaldı. tüm bu sistem, performansın istanbul’daki ayasofya’da gerçekleşiyor hissini yaşatmak içindi."
  • trabzon'da bulunanı istanbul'daki kadar görkemli olmasa da yine de oldukça güzel ve görülmeden şehri terketmemek gerekir..

    http://gezente.com/trabzon-ayasofya-muzesi
hesabın var mı? giriş yap