• sanırım insanı daha özgür kılacak bir olgu yoktur. öncelikle yola çıkmadan önce çantanın her duruma hazır olması için bir liste hazırlanmalıdır. bu listeyi yanınıza alır, içindeki eşyaları sayıları ile not ederseniz ileride kayıp yaşamazsınız. benim kişisel olarak kullandığım liste aşağıdaki gibi iki parçadır. * ile işaretli olanların açıklaması alttadır.

    üzerinizde mutlaka bulunması gerekenler:
    1- malum olarak; kimlik, pasaport, ehliyet, öğrenci kartı ve ya konumunuzu gösteren kartlar, banka kartları
    2- gidilen ülkenin parası, türkiye'de yaşayanlar için minimum 20tl ve dünya üzerinde geçerli bir miktar para (amerikan doları, euro)
    3- küçük cep haritası varsa gps (nokia telefonlarda ücretsiz kullanılıyor)
    4- saat
    5- çakmak*

    çantanızda bulunması gerekenler önerisi ise başlıca aşağıdaki gibidir (yaz koşullarına göre). ancak buradaki liste sonucunda tshirt koymak benim aklıma gelmez mi yaklaşımı doğru değil, bazen en önemli ayrıntılar unutulabilir. aşağıdaki liste tamamen tecrübeye dayalı olup, tümü için 60-65 litre çanta yeterli olacaktır:

    1- tshirt (çıplaklık heryerde hoş karşılanmıyor)
    2- safari shortu (bol cepli ve hareket kabiliyetini engellemez, bele oturur)
    3- kot pantlon (dikenlerin arasında, gece uyurken soğukta ve yine uyurken telefon, paraportu cepte hissetmeyi sağlar)
    4- termal içlik (ani soğuklarda pipi kurtarır)
    5- kalın, ince, boğazsız çorap (her koşula uyum sağlatır)
    6- en az 3 boxer (şimdi iş çok daha kolay. çamaşır makineleri var)
    7- uyku tulumu (hostelde, otelde bile kullanabilirsiniz. hem üşüme riskiniz olmaz hem de cüzdan, telefon içeride daha güvenli olur)
    8- uyku matı (kalacak yer net olmadığında hayat kurtarır, ot batmaz, eğer yabancı bir evde yatak bulamazsanız, yerde yatabilirsiniz)
    9- safari tipi şapka (rüzgarda uçmaz, her tarafı kapalıdır)
    10- diş fırçası ve mümkünse sprey diş macunu (ezilme riski azalır, ortası sıkılmaz)
    11- 3 tane traş bıçağı (çok uzayan sakallar yağlanabilir, uzayan kıllar dönebilir, koku yapan kıllarınız olabilir)
    12- 2 sabun ve şampuan (biri temizlik için, diğeri çamaşır için)
    13- roll-on (koltuk altları çok terleyecek)
    14- en az 2 kitap (yolculukta boş boş beklenen zaman çok olacaktır, geri kalan zamanda da zaman olmayacaktır)
    15- plastik terlik (duş, denize girme, havuza ayak sokmak için, tuvalette mantar olmamak için)
    16- deniz havlusu (hem iyi su çeker, hem duş hem yüzerken kullanabilirsiniz)
    17- mayo (dereden geçebilirsiniz, gölde yıkanabilirsiniz, keyif için yüzebilirisiniz)
    18- renksiz dudak nemlendirici (otostop sırasında rüzgarda ya da sadece kuruduğu için çatlayan dudakları seksi yapar)
    19- sivilce ve yara kremi, nemlendirici krem
    20- yara bandı
    21- led el feneri (uzun ömürlü ve küçük boyu kolay bulunur)
    22- jagermeister (ani bastıran akşam soğuklarına güzel gider, ısıtır, cep boyu vardır)
    23- katlanabilir saç kurutma makinası (saçınız uzunsa ya da kömür sobası ve elektriği yanyana bulduğunuzda çabuk sonuçlar verir)
    24- tırnak makası
    25- basit bir çakı
    26- çantanıza bağcıklarından asabileceğiniz sağlam bir bot (çamurda, taşlı yollarda konfor sağlar, yağmura karşı ayak üşüttürmez)
    27- mp3 çalar ve 2 kulaklık (illaki çantayı belden/omuzdan çözerken ve çıkarırken takılır kopar, bozulur eder müziksiz kalırsınız)
    28- şarj aletleri ve izmir çankaya metro girişlerinde, eminönü/karaköy, maltepe pazarı gibi yerlerde satılan çok uçlu pilli şarj aletleri
    29- 3 boş poşet (kamyon arkasında yol tutabilir, güneş çarpabilir, kusmaya karşı ve kirlileri ayırmak için, ayrıca temiz su üretebilirsiniz**)
    30- düdük (imdat istemenin, dikkat çekmenin en kolay yolu)
    31- ulaşım bilgileriz olan bulunabilecek bir belge (kayıp/çalıntı/kaza/bilinç kaybı/ölüm için her zaman yetkililere ve sizi bulanlara kolaylık sağlar)
    32- metal matara (içindekini ısıtıp/soğutmak için boşaltmazsınız, temiz su üretebilirsiniz**)
    33- 1 kutu kondom (tecirhen üzerinde kırmızı araba olan durex ya da okey hisset)
    34- tükenmez, kurşun ve marker olmak üzere 3 çeşit kalem (iz bırakmak için ve not tutmak için)
    35- blok not (arap,kiril alfabesi ya da zor okunan dillerde istasyon ve yer isimleri için önem arz eder, kaybolmazsınız)
    36- mutlaka soğuk için ceketinizi çantanın yanına asmayı unutmayın

    ekstralar:

    1- şişirilebilir yastık
    2- duşta köpüklenmek üzere bez
    3- parfüm
    4- fotoğraf makinası
    5- gps
    6- netbook

    * çakmak, sigara içmeyenlerce ihmal edilse de hayat kurtarıcı olabilir, sigara içmenizle ilgisi yoktur. basit bir kaç örnek, sigara sosyalleştirir, yani sizden ateş isteyen biri ile sohbet ederek bilgi/yardım alabilirsiniz. ormanın içinde kalıyorsanız ateş sizi yırtıcı hayvanlar, bir miktar da olsa sineklerden korur, gece üşümenizi engeller, güven verir, gece hışırtılarında etrafınızı görmenizi sağlar. ayrıca tirbüşon olarak kullanabilirsiniz.

    ** temiz su üretmek için poşet kullanacaksanız, yapraklı bir bitkinin yaprağında varsa tozları temizledikten sonra poşeti geçirip ağzını bağlarsanız, terler ve poşete terini bırakır. bitkinin özünden süzülmüş suyu içebilirsiniz. ancak unutmayın zehirli bitkiler için bu bilgi tehlikeli olabilir. metal mataralı yöntem ise, saflığından emin olmadığınız suları ya da çamurlu suyu içmeniz için kullanabilirsiniz. öncelikle tshirtünüzü / gömleğinizi çıkarıp suyu bohça yaparak içine alın. hızla süzülen suyu mataranıza doldurun. ne kadar çok katlarsanız üstünüzdekini, o kadar yavaş süzülür ve garantili olur. çamurlu suyun rengini gördüğünüzde içiniz açılacaktır. ancak içindeki bakterileri öldürmek üzere ateş yakmanız ve metal olduğu için mataranızı ısıtıp içindekini kaynatmanız gerekmektedir. aksi halde sağlık sorunlarına sebep olma ihtimali çok yüksektir. temkinli olun.

    öncelikle yukarıdaki öneriler tamamen yolculuk sırasında tespit edilen şeylerdir. kişiye, ihtiyaca, mesafeye, konaklamaya, ulaşıma göre farklılık gösterebilir. yukarıdaki malzemeleriniz olduktan sonra binlerce kilometre yolu arkanızda rahatça bırakabilirsiniz. ayrıca ihtiyaç sıranıza göre misal; havlunuzu en içe, yedek çamaşırları en kolay yere koymak eşya çıkarmak konusunda kolaylık sağlayacaktır.

    bu tür maceralar kesinlikle insan ile doğayı yakınlaştırmaktadır. insana özgüven vermektedir. yapmanız gereken tek şey ilk adım için biraz cesaret. karşılığında çok alakasız kültürlerden sizin gibi insanlar ile tanışıp, çok yeni tecrübeler edinmenizi sağlayacaktır. hayatımda hiç tayvan'a gitmesem bile evimde özel yapım metal chopstickler, şans getiren (inanılan) süsler vardır. hayatımda hiç güney kore'ye gitmesem de evimde davet amaçlı ev adresleriyle kartpostallar vardır. hayatımda hiç avustralya'ya gitmemiş olsam da birlikte yaşayıp, deliler gibi sürttüğüm avustralyalılar vardır, aksanlarını anlayacak kadar (avustralya aksanı). bu kişilerden sizin gittiğiniz yerlere dair tavsiyeler alıp, onların tecrübesinden de yararlanabilirsiniz.

    kısacası, insan yaşamında bir dönem olması gereken olay.

    yol hali için: otostop/#26719085
  • onlardan biri olarak bir ay geçirdikten sonra tam anılar eski etkisini yitirmeye başlamışken iki tanesini bursa'da saat gece on'a gelmek üzereyken hala backpackleriyle dolaşırken görünce bütün hissiyatımı alt üst etmiş insanlardır. dışardan daha iyi farkediliyor ki, hepsi/hepimiz yüzlerimizde bir etrafı tanımama, kendine yabancı yerleri, insanları görme içindeki şaşkınlık ve yeniyi, ilginci kendi başına, kendi özgürlüğünce, istediğince keşfetmenin getirdiği heyecanlı bir yüz ifadesiyle dolaşıyor/uz. hiçbir şeyi kaçırmamak istercesine sağa sola anı bakışlar atıyor, gördüğü en küçük şeyden minicik bir ayrıntıdan bile zevk alıyorlar. ve onları o heyecanlı halleriyle görünce insan önlerine atlayıp "nereye gidiyorsunuz? naptınız?" diye soruları bir nefeste sormak istiyor, sonra vazgeçip arkalarından bakakalarak sana o anın kattığı suratındaki salak sırıtış ve içindeki ilginç çarpıntı ile olduğun yerde kalıyorsun, anılara dalıp kayboluyorsun... kendini bulup da hayata dönünce; hayata, parasızlığa, okula, yaz okuluna, staja hepsine tekrar tekrar küfürleri döküyor, almak üzere olduğun kokoreçten vazgeçip para biriktirmeye başlıyorsun.

    insanın içine girince zevki bir kere, çıkacak cinsten değil. bir sonraki macerayı, maceranın bitmek zorunda olduğu andan itibaren bekiyorsun, bekliyorsun, bekliyorsun...
  • seyyah olan ve hayatinin bir bolumunu sirt cantasinin icinden yasayarak geciren insan modelidir. , hatta sevinir ilgisini ceken ne liks oteller, alisveris merkezleri ve restoranlar, ne de sik magzalardir. iyi bir backpacker kimligini dogrulayacak unsurlarda arar gezmenin tadini. biraz seruvencidir, yeni ve program dishi olaylara olumlu bakar, gunlerini dolu dolu yasamak ister cunku; yorgunluktan bazen bir otobusun kosesinde, bazen bir motorun kuytusunda uyuklasa bile...iyi bir gezgin sadece kucuk, orijinal hatira esyalari satin alir ve evinde bir anilar muzesi olusturur. onlara bakarak, gezi anilarini bir daha yasar. iyi bir yuruyuscudur ayni zamanda. cunku bir kenti anlamanin ve yashamanin en iyi yolunun yurumekten gectiginin bilincindedir. ayaklari sizlayana kadar dolashir. yeni insanlar tanir, onune tesadufen cikan bir kahveye girer, buyuk bir zevk ile o yorenin insanlari ile konusur veya konusmaya calisarak yorgunlugunu giderir, bir muzik dukkanina girer ve o yorenin ozgun muziklerini iceren cd ve kasetlerini buyuk bir dikkatle secip satin alir, donunce anilarini pekishtirir. karsisina cikan bir sarkuteriye girip bolgenin kendine has peynirlerinin tadina bakar... hicbir tadi, hicbir kokuyu kacirmak istemez cunku. bir sokagin alisilmadik egimi, bir evin penceresinden sarkan renk renk camasirlar, bir portakal agaci, topragin rengi, yapragin yesili, bir cocugun gulusu, cesmeden su dolduran genc kizin ciddiyeti gezgin icin onemlidir. aslinda her kentin, her kasabanin, her koyun, her tarlanin, her hayvanin kendine ozgu ozellikleri vardir. bu ozellikleri ayrimsamak ve duyumsamaktir onu mutlu kilan.
    onun icin "gelmek" aslinda "gitmektir". sanki yasami baska bir yere aitmish ve buraya ziyarete geliyormus gibi hisseder. her farkli cografyada kendine biraz daha yaklashtigini farkeder. seyahatler devam ettikce kendisi ile daha barishik, duygulari daha tarafsiz olur.
  • backpacker'lar arasında kimsenin okumadığı ama birşekilde öğrendiği, gizli bir arkadaşlık, gizli bir dayanışma var.

    sırt çantalı dolaşırken, hiç tanımadığınız bir backpacker size yaklaşır
    bir selam ve kısa bir tanışmadan sonra, nerelerin görüldüğü ve konaklama yerleri hakkında konuşulur
    bir süre sonra bir bakarsınız ki başka yerlere birlikte gitme planları yapılıyor.

    mümkün olduğunca hasta olanlara ilaç ve beslenme işlerinde yardımcı olunur
    dostlara bile utana sıkıla anlatılan sırlar, uzun yürüyüşler veya yolculuklarda paylaşılır.
    hayat yaşanır. hiçbir sorun kafaya takılmaz
    tek plan bir sonraki durağın haritada neresi olacağı üzerinedir.
  • bir takim esyalari backpack'ine doldurup diyar diyar gezen kisilere verilen isim. bu insanlar genellikle youth hostellerde konaklarlar, gunlerini sightseeing yaparak, diger backpacker'larla iletisim kurarak ve guide kitaplarini okuyarak gecirirler.

    backpackerlar arasinda bir yardimlasma kulturu gelismistir. birbirileri icin yemek pisirirler, gezilmesi ya da gezilmemesi gereken yerler hakkinda tecrubelerini aktarirlar birbirilerine, birinin cantasi agir ise, oteki cesitli sakalar yaparak aklini cantanin agirligindan baska yerlere cekmeye calisir vs. eger siz de yakinlarinizda bir backpacker gorurseniz gidip yardim elinizi uzatiniz, mutesekkir olacaklardir ve e-mail adresinizi almaya calisacaklardir.
  • yilin bir zamani calisip* yilin diger zamani* calistiklari parayla dunyanin ulkesini gezen, paralari bitince evlerine* yeniden calisip haliyle yeniden gezmek icin donen insanlar...
  • bitli turist de denir bunlara bazı bazı.
  • namı diğer: çantalı gezgin.

    aslında bir backpacker olmak için bir sırt çantası ve bir harita yeterlidir (rehber kitapları da olabilir - "gezgin incilleri" ama çok da bağımlı kalmamak gerekir). yola tek başına çıkmak bir sorun değildir aksine yeni insanlarla tanışmayı kolaylaştırır. yolda tanışılan kişilerle gezi şenlenir ve dünya gezilerek yaşanır.

    gece yolculukları yapılarak konaklama ücreti mümkün olduğunca verilmemeye çalışılır, konaklamada en ucuz (ama yine de yeterince temiz) yerler seçilir - mümkünse çadır kullanılır, yenilen yemeklerin temizliğine dikkat edilir (yoksa ishal olunur), en ufak şey için pazarlık yapılır ki para uzun süre yetsin. (bkz: kendimden biliyorum)

    zaten hayat bir hedef değil, yolculuktur.
  • yediklerine cok dikkat etmeleri gerekir. mumkun oldugunca su icmeli, meyve sebze yemelidirler. aksi halde yaz-kis demeden vucut direncleri dusebilir, hasta olabilirler.
    ek olarak bu kisilerden optimizasyon dersi de alinabilir - para-zaman-ulasim-mekan-yeme-icme mevzularini iyi yonettiklerinden-.
  • - buyuk sehirlerde konaklamadan zaman gecireceksiniz, cantayi sehir icinde tum gun tasimak iskence oluyor. buyuk supermarketlere ya da teknoloji marketlerine girerken cantanizi girise birakmalisiniz. cantayi tum gun tasimaktansa, guvenli bir yerde ucretsiz olarak saklamak cok buyuk rahatlik.

    - nereye, nasil gideceginizi bilseniz de trafik polislerine sorun. ucretsiz olarak dolmusa bindirmek, bir araba durdurup "bunu da ileri kadar at" demek gibi hizmetleri var.

    - su bazi ulkelerde gereksiz pahali oluyor. suyunuz biterse sisenizi doldurmak icin banka, turizm acentasi, belediye binasi gibi yerler kullanilabilir.

    - 5-10 dolar ise butceniz, kizilhac, benzinlik, itfaiye, polis istasyonu, kirsaldaysaniz catkapi, kilise(cami degil), okul cekinmeyin sormaya. %80 oraninda he cevabi aldim bunlardan. cok ufak sahil kasabalarinda aile restoranlarinin bahcelerinde 2-3 dolara kalinabilir.

    - rahatiniza cok duskun degilseniz; orta-guney amerika veya sicak iklimlerde hamakta kalarak, hostel ucretini yariya indirebilirsiniz. disardaki hamak, 6-10 kisilik 15metrekarelik bir odadan emin olun ki, daha rahat.

    - hostellerin 'unutulmuslar kutusu'ndaki esyalarla bir omur gecirilebilir. paletten sarj cihazina, sampuandan gunes kremine seyahatiniz sirasinda kullanacaginiz gecici-kalici seylerin cogunu buradan temin edebilirsiniz. her hostelde yok, olani bulursaniz affetmeyiniz.

    - turistik bolgelerdeki parti hostellerinde, partinin ertesi gunune(ya da 1-2 gun sonrasina) denk gelirseniz litrelerce(4-5 litre gordugum oldu) rom-bira-yiyecek bulma imkaniniz var. affetmeyiniz.

    - dusuk sezon tercih edin. 20 dolar olan pervaneli bir oda, yuksek sezonda 40 dolar iken, dusuk sezonda pazarlikla 10 dolara dusecektir.

    - mumkunse karsi cinsinizden biriyle otostop yapin.

    - otostopla ilgili kurallar yazilmistir. uzun mesafe ise yolunuz, limanlarin, fabrikalarin cikislarina 1 saat yol cekip, 5-10 saatlik tir-kamyon yolculugu bulabilirsiniz rahatca.

    - kesin konaklama bulunacak yerlerde, bir yerden garanti fiyat aldiktan sonra, aksam 6-8pm araligindan sonra gidip gececi ile pazarlik yapmak. sabahcinin asla kabul etmeyecegi fiyatlari gececi cogunlukla kabul ediyor. 10dolarlik hostelde, 3 dolara hamakta ya da terasta kalabilirsiniz. tekrar soyliyim, 6-10 kisilik odadan daha rahat olacaktir, banyo-mutfak kullanimiz baki ise.

    - cadir atacaksaniz sahile, kurallari sorusturun. kimisinde 6, kimisinde 12 metre uzakta olmaniz gerek sahilden aksi halde sabah 5te gelip kaldir cadiri diyen polisler olacaktir. kimisinde ise mesaafe farketmeksizin aksam 6-sabah 6 arasinda cadir atilabiliyor sadece.

    - booking-hostelworld'de pahali diye ugramamazlik yapmayin hostellere. sitelerde yazmasa da, bazilari ceyrek fiyatina cadir-hamak izni veriyor. tukkan sahibine bagli.

    - turistik bir ilde kalmaktan ise -genelde oluyor- yarim saat uzakliktaki koylerde, ilcelerde kalinabilir. konaklamaya para veriyorsaniz cok farkediyor. yemekte ise ufak yerler genelde daha pahali oabiliyor.

    - workaway-helpx gibi siteleri kullanabilirsiniz. son dakika istekleri cok az ve genelde 2-3 hafta sozu isteniyor. elektrik, web sitesi, mekanik, guzel sanatlar gibi yetenekleriniz varsa, hostelleri gezip 1-2 proje karsiliginda, gunde 3-4 saat ya da toplamda 2-3 gun calisarak ucretsiz 1 hafta konaklama edinebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap