• sehir merkezinden uzak yerle$im yerleri..
  • fransızca menşeli bir kelimedir. ingilizce konuşanlar bu kavram için suburb derler. ancak ikisi arasında mana farklığı da bulunmaktadır. her ikisi de ortak olarak şehrin dışında kalan mahalleleri ifade eder. farklılık ise şuradadır: özellikle amerika'da suburb'larda orta sınıf amerikan ahalisi yaşar, bunların halleri vakitleri yerindedir. ancak fransa olsun ya da bu kavramı kullanan diğer memleketlerde olsun banliyö başta ucuz işlerde çalışan fakir iş gücü için üretilen sosyal konut mahallerini ifade eder. tabi sonra kavram anlam olarak genişlemiştir. bugün şehrin dışındaki zengin muhitler de banliyö olarak ifade edilmektedir.
    bu kavrama türkçe'de yörekent önerilmiştir. ama pek tutmamış, iyi ki de tutmamış. banliyö de sık kullanılan bir kelime değil gerçi türkiye'de. bunların yerine varoş var, uydu kent var, gecekondu mahallesi var filan.
  • ban: surgun, lieue: yer, arazi. banlieue: surgun arazizi, bölgesi. iktidar sahiplerinin toplumsal "artiklari" hijyenik kentsel alanin saat gibi isleyen mekanizmalarindan uzak tutmak icin surdugu topraklardir. bu surgun elbette ki, zor ve baski yolu zaman zaman kullanilsa da, daha cok sosyo ekonomik barikatlar eliyle yapilir.
  • banliyö, kelime kökeni olarak fransızca’daki ‘banlieue’ sözcüğünden gelir. banliyö bölgeleri macarca ‘város’ sözcüğünden gelen ‘varoş’ kelimesiyle de anılır. türk dil kurumu’nun (tdk) türkçe sözlüğü, banliyö kelimesinin karşılığını “yörekent” olarak vermektedir.

    banliyö, bir kentin, şehir merkezinden uzak, genellikle il veya ilçe sınırına yakın dış bölgelerine verilen addır. varoşlar, genellikle anayollar veya demiryolları üzerinde kurulur ve şehir merkezine toplu taşımacılıkla (banliyö trenleri) ulaşım kolaydır.
  • genellikle oturma alanı niteliğinde olan, kentin merkezinden uzakta ya da sınırlarına yakın yerlerde bulunan kent bölümü olarak tanımlanabilir. kuruluş sebeplerine bakıldığında şehir nüfusunun artması ile halkın şehrin gürültülü havasından uzak, sakin yerlere ihtiyaç duyması göze çarpmaktadır. istanbul, ankara, izmir gibi büyük şehirlerimiz etrafında, özellikle 1950'den sonra kurulmuştur. ulaşımı sağlamak için konan trenlere de bu sebepten banliyö treni denmiştir. günümüzde pek kullanılan bir tabir değildir.
  • illa ki sehrin cok uzaklarinda olmasi gerekmez. sehir merkezinin sadece is merkezleri ile dolu oldugu sehirlerde halkin hemen hemen tamami banliyolerde yasar.

    istanbul icin tanimlamasi zor bir kavramdir. zira sehrin asil merkezi suricidir, geri kalan yerler teknik olarak banliyo olur kanimca.
  • mahalle kavraminin insaniyetten soyutlanmis haldeki yerlesim birimi.
  • bir de kafe versiyonu var, kadıköy barlar sokağı bir üst paralelinde ikamet ediyor. bahçesindeki kırmızı şezlonglardan birine yayıp saatlerce sokağı seyretmek olası.

    detaylar içün http://www.cafebanliyo.com/ cihete ilerlemekte faide var..
  • (bkz: hlm)
  • banliyö treni teriminin çıkış noktasıdır.
    ayrıca (bkz: #6646626)
hesabın var mı? giriş yap