hesabın var mı? giriş yap

  • campbell, kitapta sıradan insanı kahraman yapan yolu temelde 3 aşamada inceler. ilk aşama "evden ve toplumdan ayrılma/yola çıkış"tır. bu aşamada "macera çağrısı" ön plana çıkar. kahraman için yapılması gereken tek şey vardır, o da bu yolculuğa çıkmak ve macerayı yaşamaktır. daha sonra "kabul edilme töreni" diye adlandırılabilecek kısım gerçekleşir. bu aşama zaferle sonuçlanan çeşitli denemelerden oluşur ve sonuç olarak sıradan insan kahramana dönüşür. yani artık kahramanın "kahramanlığı" hikayedeki bir başka karakter tarafından onaylanır veya değişik sembollerle seyirciye aktarılır. en son aşama ise "geri dönüş/toplumla yeniden entegre olma" aşamasıdır. kahraman evine geri döndüğünde eski karakterinden çok farklıdır. hem fiziksel hem de zihinsel olarak bir değişim geçirmiş, bilinci bütünlük kazanmıştır.

    ilyada'dan antigone'ye, star wars'dan gılgamış'a ve hatta harry potter'a kadar aslında tüm kahramanlık öykülerinin iskeleti aynıdır. (bkz: monomyth)

  • arkadaşın biri erasmus programıyla modena'ya gidip, ilk dönemi orada geçirip ikinci dönem tekrar aramıza dönmüştür. hep beraber politics dersine girmişizdir. hoca derse başlamadan önce kıza hoşgeldin der ve "evet x'cim, şimdi seni şöyle ortaya alalım. bize modena maceralarını anlat." der. kız da hiç itiraz etmeden çıkar orta meydana başlar heyecanlı heyecanlı anlatmaya..

    -ay işte hocam ilk önce roma'da indim uçaktan. ellerim kollarım her tarafım bavul dolu. benim kilo 45, bavullar en azından 150.
    -hahahahaha
    -neyse, alanda bi taksi bulabildim güç bela. atladım içine; amacım metroya gitmek..
    -eeee
    -zar zor bindim taksiye. allahın italyan'ı, bi yardım bile etmedi bavulları arabaya taşımama.
    -cık cık cıkk
    -yerleştim taksiye. git git yol bitmiyor! saat de zaten epey geç olmuş, her yer zifiri karanlık. birkaç saat sonra metronun önüne gelebildik nihayet. ben tam uzandım çantama, para çıkarmak için. bir de ne göreyim; yanıma hiç nakit almamışım!
    -eeee?
    -taksiciye sordum. ya işte nakit yok bende, kredi kartı geçer mi diye. italyancam da çat pat işte.. ne dese beğenirsiniz hocam??
    -valla bilmem?
    -"sorun değil. yatakta da ödeşebiliriz dedi banaaa!!!
    -oo çok güzel!! verdiniz mi?

    akabinde ders iptal olmuştu zaten...

  • danıştay 6. dairesi, gezi parkı’na topçu kışlası yapılmasını ve ağaçların kesilmesini içeren, bu nedenle türkiye çapında eylemlere neden olan taksim yayalaştırma projesi'ne ilişkin geçen yıl verdiği iptal kararını oyçokluğuyla kaldırdı.

    "istanbul 1. idare mahkemesi, “beyoğlu ilçesi, taksim meydanı yayalaştırma projesine ilişkin” imar planı değişikliklerini, 6 haziran 2013’te iptal etmişti. istanbul büyükşehir belediyesi’nin itirazını değerlendiren danıştay 6. dairesi, 29 nisan 2014’de iptal kararını onadı. ancak belediye, danıştay 6. dairesi’ne başvurarak karar düzeltme istedi. normalde bu yol, istisnai olarak kullanılıyordu ve yüksek yargı maddi hata yapılmadığı sürece karar düzeltme taleplerini reddediyordu."

    kararda, kesinleşmesi beklenen kararın ne olduğuna da yer verildi. buna göre, istanbul 6. idare mahkemesi, kültür varlıklarını koruma kurulu’nun topçu kışlası’na onay veren kararının iptaline ilişkin istemi reddetti.

    "kararda, taksim topçu kışlası’na örtülü destek verildi. plan notlarında 1. grup taşınmaz kültür varlığı olarak taksim kışlası’nın yer almasına değinilen kararın gerekçesinde, 2863 sayılı kültür ve taibat varlıklarını koruma kurulu kanunun 6. maddesinde “tarihi kışla”ların da korunması gereken taşınmaz kültür varlıkları olduklarının “hiçbir yoruma mahal bırakmayacak şekilde açıkça belirtildiği” anlatıldı. karara başkan habibe ünal ve üye ünal demirci muhalefet etti."

    valla ne denir ki;

    denemekten hiç vazgeçmeyecekler... arada böyle halkı kaşımaya devam edecekler. zaten canımız sıkılıyordu gider güzel güzel şu sıcak günlerde ıslanırız...

    gaz ithalatınız tamamsa haber verin başlayalım...

    (bkz: kapılar açılsın çatışmalar başlasın)

    - ya geziyi yıkıp yerine diyorum şöyle bi kışla ne güzel olur demi?
    + tabi lan manyak mısın?

  • twitter’da doğrulandıysa kesin doğrudur… ülkeye bak, haberler twitter duyumcularından (etkileşim sapıklarından) doğrulanıyor… lan twitter’da [genel olarak sosyal medyada (ekşi dahil)]okuduğunuz şeylerin %99’u yalan…

  • böyle köpek besleyen adamdan* da bu beklenirdi zaten. inşallah o köpekler seni de yer de görürüz.

  • bu millet sigarayı ve içkiyi bıraksa, bir de arabayı bırakıp hollandalılar gibi bisiklet sürmeye başlasa devlet iflas eder.

    zamlara ekstra fiyat gelmesi durumudur.

  • kutu nefes (box breathing) de denir ve dört aşamadan oluşur, yukarıdaki entry'de sadece son bölümü anlatılmış.

    öncelikle nefesin rahat akması için omurganın dik durabildiği bir pozisyonda, rahat edilecek şekilde oturulur. birkaç nefes alıp veriş boyunca nefesin doğal akışı izlenir. ardından;

    1. aşama:

    4'e kadar sayarak nefes al ve 4'e kadar sayarak nefes ver, bunu 4 kere yap (4'e kadar sayarak dedim ama bunu 5'e, 6'ya da uzatabilirsiniz. başlangıçta 4 iyidir. sonraki aşamalar için de bu dediğim geçerli)

    2. aşama:

    4'e kadar sayarak nefes al, 4'e kadar sayarak nefesini tut, 4'e kadar sayarak ver, bunu 4 kere yap.

    3. aşama:

    4'e kadar sayarak nefes al, 4'e kadar sayarak ver, 4'e kadar sayarak boş tut, bunu 4 kere yap.

    4. aşama:

    4'e kadar sayarak nefes al, 4'e kadar sayarak nefesini tut, 4'e kadar sayarak nefes ver, 4'e kadar sayarak nefesini tut. bunu da dört kere yaptığınızda kare tamamlanmış oluyor.

    rahatlatır, sakinleştirir, nefes alıp verişi düzenler.

  • ekşi ahallisi zenci elf ile yatıp kalkıyor ama siz bu dizinin yapımcı kadrosunda kimler var biliyor musunuz? jeff bezos şampiyonlar ligi kadrosunu toplamış da haberimiz yok.

    game of thrones, breaking bad, better call saul, stranger things, frings, mad men dizilerinin yapımcıları bu dizide görev almış. ek olarak the hobbit- the desolation of smaug'un yapımcısı da var.

    -christopher newman: game of thrones'un yapımcısı.

    -gennifer hutchison: breaking bad, better call saul ve mad men dizilerinin yapımcısı.

    -jason cahill: the walking dead'in spin off'u olan the fear walking dead'te 16 bölüm, halt and catch fire dizisinde 19 bölüm, fringe dizisinde de 11 bölümün yapımcılığını üstlenmiş.

    -justin doble: stranger things'in büyük çoğunluğunda yapımcılık ve senaristlik görevini üstlenmiş.

    callum greene: hobbit sersinin 2. filminin yapımcılığını üstlenmiş. ayrıca; star wars: the rise of skywalker, pacific rim filminin yapımcılığını üstlenmiş.

    - bruce richmond: imdb'de 8.6 puan alan 1998 yapımı from the earth to the moon dizinin yardımcı yapımcısı.

    -belén atienza: jurassic world: fallen kingdom filmi ve penny dreadful dizinin 2 bölümünde yapımcılık yapmış.

    -lindsey weber: star trek beyond filminin yapımcısı.

    --------------------------------------

    dizinin ilk sezonu toplam 8 bölümden oluşacak. dizinin ilk sezonda 3 yönetmen var. bu yönetmenlerin cv'lerine baktım. pek güven arz etmese de bu kuvvetli yapımcı kadrosu ile muzzam bir dizi üretileceğini düşünüyorum.

    (bkz: j.a. bayona)

    dizinin ilk 2 bölümünün yönetmenliğini üstlenmiş.

    1975 doğumlu ispanyol biri. kariyerinde 1 dizi tek var. ekseriyetle film yönetmenliğini yapmış. doğa ötesi ve karanlık temalı yapımları var. önemli yapımları şunlar;

    -jurassic world* (2018) (imdb: 6.2)
    -a monster calls (2016) (imdb: 7.5)
    -penny dreadful(2014) dizinin ilk iki bölümünün yönetmenliğini yapmış. (imdb:8.2)
    - keane grubunun disconnected şarkısının klip yönetmenliğini yapmış (2012)
    https://www.youtube.com/watch?v=ffuhkpf9d9k
    -lo imposible (2012) (imdb: 7.5)
    -el orfanato (2007) (imdb: 7.4)
    ---------------------------------------------------------
    (bkz: wayne yip)

    dizinin 3,4,5 ve 6. bölümlerinin yönetmenliğini üstlenmiş.

    1981 doğumlu ingiliz biri. sima olarak asyatik bir arkadaştır. oxford mezunu grafik tasarımcısıdır. kariyerini diziler üzerinden yürütmüş. son zamanlarda amazon'un kadrolu yönetmenlerinden biri olmuş.

    önemli yapımları şunlar;

    -the wheel of time - (2021) (imdb: 7.2) bir diğer amazon yapımı dizidir. wayne yip dizinin 3. ve 4. bölümlerinin yönetmenliğini üstlenmiş.

    -hunters - (2020) (imdb:7.2) amazon yapımıdır. dizinin 2. ve 3. bölümlerinin yönetmenliğini üstlenmiş.

    -treadstone(2019) (imdb: 6.9) dizinin 6. ve 7. bölümlerinin yönetmenliğini üstlenmiş.

    -happy! (2017) (imdb: 8.2) dizide 4 bölüm yönetmenlik yapmış.

    doctor who seride 2017 yılında 2 bölüm, 2019'da 1 bölümün yönetmenliğini yapmış.

    utupia (2013) (imdb: 8.4) dizide 3 bölümün yönetmenliğini yapmış.

    misfits (imdb: 8.2) dizide 2011 yılında 3 bölüm 2013'te 1 bölümün yönetmenliğini yapmış.

    tatau - 2015 (imdb: 6.0) dizi 8 bölümden oluşuyor. 4 bölümünün yönetmenliğini üstlenmiş.
    ---------------------------------------------------------
    (bkz: charlotte brandström)

    dizinin 7. ve 8. bölümlerinin yönetmenliğini üstlenmiş.

    1959 doğumlu isveç kökenli fransızdır. 2010'lara kadar film sektöründeyken 2010'dan sonra dizi sektörüne ağırlık vermiş.

    the witcher'da 2, arrow'da 1 bölümün yönetmenliğini üstlenmiş.

    the unlikely murderer (2021) (imdb: 7.0) 5 bölümlük mini dizidir. 5 bölümünde de görev almış.

    madam secretary (2014-2019) (imdb:7.7) dizide farklı sezonlarda 8 bölümün yönetmenliğini üstlenmiş.

    conspiracy of silence( 2018) (imdb: 6.5) dizi 8 bölümden oluşuyor. tüm bölümlerde görev almış.

    disparue (2015) (imdb:7.3) 8 bölümlük mini dizi. tüm bölümlerde görev almış.
    -----------------------------------------------