hesabın var mı? giriş yap

  • nas suresi değil, arapça nass yani kesin ve açık hüküm kastedilmektedir. bu ifadeler çok sakıncalı ve tehlikelidir. türkiye cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı açıkça kendi inandığı dinin hükümlerine göre devleti yönetmeye çalışmaktadır. bu ülkenin bütün kurucu ilkelerini karşısına almaktadır.

    bu nasıl bir saçmalıktır. bana ne senin neye inandığından, kendi hayatında faiz alıp vermediğinden, naparsan yap. devleti buna göre şekillendiremezsin. çok hassassan istifa et. bu memlekette devlet bankaları da çatır çatır faiz uyguluyor, içki de satılıyor, vergisi de alınıyor, çok eşlilik de yasak, kadın erkek de eşit. kendi inancına tersse istifa et, inzivaya çekil, istediğin gibi yaşa. bunları da mı değiştirmeye çalışacaksın? kuran'da yasaklanmadı diye kölelik ve cariye sistemi de mi gelecek?

  • yasiniza, mesleginize, yasam tarziniza gore cok genis bir yelpaze sunar. tek basina kita avrupasindan ekonomik olarakta alan olarakta (neredeyse) buyuk bir yerden bahsediyoruz.

    ogrenciyken boston massachusetts eyaletinde bir sure kalma firsati buldum, ozellikle boston cevresi ogrenci yasami icin uygun, amerikanin gocmen bakimindan en cesitli olan yeri degilsede yuksek oranda gocmen ogrenci barindiriyor. aile yasami, sessiz ortam istiyorum diyorsaniz boston cevresi pek size gore sayilmaz.

    neredeyse 3.5 yil georgi eyaletine sinir alabama sehrinde yasadim. alabama demokratlarin abarttigi kadar boktan bir eyalet degil. havasi ben yaz adamiyim diyorsaniz size gore. bence kuzey eyaletlerine kiyasla en buyuk artisi, tasinmaz mulk vergilerinin dusuk olmasi, petrol ucuzlugu, asiri yakin olmasada floridada bulunan bazi tatil mekanlarina cok yakin. kuzeyde 1m$'a alamayacaginiz bir evi alabamada 300k$'a sahip olabilirsiniz. ayrica mahalleleri kuzey mahallelerinden daha guzel ve sakin. tenesseyle beraber emeklilik icin guzel bir tercih olabilir ama biraz haraketli bir yasaminiz varsa yada ogrenciyseniz cehennem olabilir. cunku balik tutmak, hiking vb aktiviteler disinda yapacak cok bir sey yok.

    florida, ben dort mevsim yaz yasarim hic problem degil, partilemeyide severim diyorsaniz florida guzel bir tercih. vergiler ve tasinmaz mulkler kuzey eyaletlerine oranla daha dusuk. onun haricinde bildiginiz filmlerden az cok asina oldugunuz florida iste.

    dc, maryland, virginia uclusunden benim favorim acik ara virginia. dogasi guzel. cesitlilik yuksek. ama tahmin edin, vergiler yuksek, evler ve dolayisiyla kiralar daha pahali, petrol pahali. maryland'in bazi yerleri gercekten cok tehlikeli. baltimore'a iki bobrekle girip tek bobrekle cikabilirsiniz. bu pennsylvania, new york ve bir kac kuzey eyaletini icinde gecerli.

    california muhtesem bir eyalet, havasi muthis, ortam partilemeye musait aileylede yasanir, ogrenci hayatida yasanir. doga yuruyusude yapabilirsin, partileyedebilirsin. tahmin edebileceginiz uzere asiri pahali. alabamada 300k$'a alacaginiz evi virginia'da 800-900k'ya, california'da 2-3m$'a anca alabilirsiniz. alabamada petrolun galonu ortalama 2.8$'sa virginia'da 3.5$ california'da 4$ veya daha fazla olabilir. guzel eyalet ama sana bana gelmez.

    new york, acayip degisik bir yer, manhattan'a gidip gokdelenlerle, central parkla buyulenip, bronx'a gidip altinizada sicabilirsiniz. hic bir zaman favorim olmadi. sevenler var ama.

    benim acik ara favorim chicago. cesitliligin en yuksek oldugu eyaletlerden bir tanesi. tasinmaz mulklerin vergileri yuksek fakat ev fiyatlari gorece diger eyaletlerden dusuk. puclic schoollar diger eyaletlere gore daha kaliteli. tek dezavantaji sogugu biraz fazla soguk.

    tabi tum bu yazdiklarim fiyatlar haricinde benim kisisel deneyimlerim. bana gore boyle olan size gore farkli olabilir. kalin saglicakla.

  • pekçok şirkette, pekçok olay ile gerçekliği kanıtlanmıştır.

    zira varolan müdürlerin, yöneticilerin yerine de kendilerinden daha yırtık, daha çalışkan, kafası çalışan alt kademe personeller geçecek kural bu. bunu istemeyen yöneticiler de potansiyele sahip personelleri şutluyor.

    kendi biriminde sırf sonradan şirkete girdi diye birim yöneticisi olmayan ama uzun vadede sağlam bir aday olan personeli saçma sapan bir şekilde işten çıkartmışlardı. sonrasında 3 kişi aldılar, meğerse adam 3 birimin işini yapıyormuş ciddi anlamda. tabi bu olayar genelde dedikodu ile dönen, yöneticilerin personeli sadece gelen dedikodular ile değerlendirdği şirketlerde yaşanıyordur.

    yönetici herşeyi bilir, yönetici bilmiyorsa senin bilmen mümkün değildir. biliyorsan da yanlış biliyorsundur. malesef bizdeki mantık bu.

  • insanı durduk yere 3-5 yıl yaşlandıran durum. özellikle de çevreniz oynamaktan, ortamın odak noktası olmaktan çok hoşlanan insanlardan kuruluysa. artık düğünlerde, düğünün başlangıcından itibaren, nikahtır, fake pastanın kesilmesidir, takı törenidir, oynamaya kalan süreyi kafamda hesaplayabilme yeteneği kazandım. 45 dk kaldı, 30 dk kaldı. özellikle de evlenen kişi yakın arkadaş - akraba ise.

    bu konuda çok da öküz sayılmam aslında, halay türü ve senkronize oynanan kalabalıklar içerisinde kendinizi unutturabileceğiniz, takım çalışması ile icra edilen oyunlara kendi isteğimle katılarak, çiftetelli türü oyunlarda oyunlara çağırılınca, "aabi yorulduk be, siz oynayın" diyebilme çakallığını keşfettim kendimce. çünkü göbek atmalı oyunlarda her türlü hırboluğa maruz kalıp kendinizi bi anda el ayak çırpan 8 - 10 kişinin ortasında zenne gibi bulabilirsiniz. düşman başına.

    hayır bir de ailede bu konudaki tek sığır adam benim diğerleri, utanmasalar "düğün olsa da ortada dönsem" diye evde pratik yapan insanlar, sırf bu yüzden bile "lan acaba gerçek anam babam kardeşim mi lan bunlar" diye düşündüm. abim, tam bir disko kralıdır. benimse kenarda el çırpma yeteneğini kazanmam 25 yılımı aldı. adam bi dalar ortaya bi damadı çeker kenarı 1-2 dakika altından üstünden girer ordan burdan fırlar, bi anda yanınızda biter. adam tam olarak şöyle. tövbeler tövbesi, ben bu özgüvene sahip olabilmeyi rüyamda bile göremiyorum lan.

    abim evlendiğinde bile damatlıklarla pistin orta yerinde hani şu romanların mı bilmiyorum tam, yerde dizlerinin üstünde çamaşır yıkarcasına yaptıkları dans figürünü icra edip, müstabel kayınpederini renkten renge sokmuş adamdır. off yazarken bile içim şişti yeminne. adam orda "noluyo lan, kimlere veriyoruz bu kızı, bu nasıl damat, azcık ağır ol lan" demiştir içinden. ama yeni taktik de buldum tabi fotoğraf makinasını kullanıyorum artık, insanlar oynarken ben fotoğraflıyorum, nerden baksan 1 saat kazandırıyo bana, 4 kere de sigaraya çıksam 10'ar dakikadan 40 dakika. 1 kere de telefonla konuşuyorum ayağı çektim miydi. nerden baksan 1 saat falan kalır köşe kapmaca oynayacağım.

    bak gerçekten, yılların birikimi bunlar, biliyorum bizim sayımız çok fazla, sessiz bir kalabalığız biz oynayamayanlar. partisini kursak iktidarı sallarız. örgütlensek, liderler seçim öncesi ziyaret eder.

  • babası 5 doktorun yanlış teşhisi ve 15 yıllık doktorunun ihmali sonucu öl(dürül)müş biri olarak, babamın semptomlarını google'a bakıp şak diye aylarca konulamayan teşhisi bulmuştum.

    neden 5 doktora (gata, international, acıbadem, çeşitli profesörler vb.) gittik de aklıma google'a semptomları yazmak hiç gelmedi diye çok ağladım.

    siz siz olun hiçbir ama hiçbir doktora güvenmeyin. kendiniz araştırın. en azından araştırdım yanlış bulmuşum dersiniz, kendiniz etmiş olursunuz, bir başkasının yanına kar kalacak hatasının sonucu ile yaşamanız gerekmez.

    (doktor nefretimi cehaletime bağlayacak doktorlara bir anımı anlatayım ki olayın duygusal kısmını kabullenip kendileri için "ex" ya da "hasta" olan "şey"lerin birilerinin canı olduğunu iki gıdım idrak etsinler.
    bir hastane odası, doktora en sevdiğiniz insanın durumunu soruyorsunuz, tedavi nasıl olacak, hangi aşamada vb.
    elindeki mektup açacağı ile o esnada faturalarını açmakta olan prof bölüm başkanı bilmemne doktor, (ki kendisini 10 yıldır tanımaktasınız)

    -yavrum çekirge bir sıçrar iki sıçrar, senin baba bu sefer gidici.

    diyor.
    o mektup açıcağını onun böğrüne saplamadığınız için her gün pişmanlıkla yaşıyorsunuz senelerce... ve hala bazen keşke diyorsunuz, keşke ilk duyduğumda google'a yazsaydım belirtileri, doktorlardan medet umacağım yere)

    (bu arada doktor nefretime laf edecekler için:
    babamın pilot olduğunu ve geç teşhis sebebiyle kanserden öldüğünü belirteyim.
    pilotların düzenli kontrolden geçmeleri gerektiğini yani hani 10 yılda bir hastaneye giden bizler gibi olmadıklarını hatırlatayım.
    kanseri kemik metastazı yapana kadar teşhis edemediklerini ve fıtık olabilir dedikleri için metastaz ağrısı çeken hastaya aylarca egzersiz yaptırdıklarını (3 doktor birden farklı egzersiz programları verdi) ileteyim.
    ailede kanser öyküsü olduğunu da (hem babaanne hem dede de kanserden "gitmişti") çekirge esprileri yapan 15 yıllık kişisel doktorunun bilmemesinin söz konusu olmadığını belirteyim.
    babam doktoruna "abi" derdi, doktoru onun için kızına "çekirge" dedi.
    benim hikayem budur.)