hesabın var mı? giriş yap

  • robert sternberg gelistirilmis bir ask teorisidir. 1985 yilinda tanitilmistir. bu teoriye gore askin uc ogesi vardir. bunlar:

    1. yakinlik: ictenlik, samimiyet, yakin olma, birbirini tanima, hisler arasindaki ortaklik. rahatlikla acilabilme, duygularini ifade etme.
    2. tutku: seni daima heyecanlandiran, aklindan cikmayan guclu ve yogun istek. fiziksel ve duygusal anlamda cok guclu hisler. gozukara hisler.
    3. baglilik: iliskiye bagli olma durumu. sadakat, guven, taahhutler, verilen sozler, beklentiler, sorumluluklar ve karsi tarafi desteklemeleri icerir. bu bilesende bilinc daha baskindir.

    robert sternberg bu uc bilesenden hareket ederek sekiz degisik ask turunu tanimlamistir:

    1. aşksızlık: bu uc ogeden hic birisinin olmamasi durumudur. bos kumedir.
    2. hoşlanma: sadece yakinlik ogesinin bulundugu durumdur. tutku ve baglilik yoktur.
    3. kara sevda: yogun bir sekilde tutkuyu iceren ask. yakinlik ve baglilik yoktur.
    delice sevme, sırılsıklam asik olma. akil bastan gidecek kadar sevme. hormonlarin zirve yaptigi ask turu. dunyanin onsuz donmeyecegine inanilir.
    4. boş aşk: sadece baglilik vardir. sorumluluklar yerine getirilir. heyecan, duygu, tutku, samimiyet yoktur. iliskinin, aliskanlik halidir. genellikle, mantik evliliginde gorulur. kariyer, statusu icin veya sadece maddi beklentili evlenmelerde gorulur.
    5. romantik aşk: yakinlik ve tutkunun oldugu, sorumlulugun, bagliligin olmadigi ask turu. genellikle gecici ask turudur. ornegin, lise asklari, yaz asklari.
    6. arkadasca aşk: yakinlik ve baglilik ogelerini icerir. uzun sureli iliski veya evliligin ilerleyen donemlerinde gorulur. tutku kalmamistir.
    7. aptalca aşk: yakinligin, ictenligin olmadigi, tutku ve bagliligin oldugu ask turu.
    8. mükemmel aşk: askin uc ogesi olan yakinlik, tutku ve baglililigin oldugu ask turu. istenen arzu edilen ask turu. kusursuz ask.

    sonuc olarak, herkes mukemmel aski ister. askin turleri zamana gore hoslanma veya kara sevdayla baslanir. mukemmel aska dogru gidilebilir. ote yandan, surekli ayni ask turunde kalmak aski bitirebilir. tutku bitebilir. onemli olan askin oge veya ogelerinin bittigi anda yeni kararlar alarak farkli ask turune gecilebilir.
    aski yasayanlar vites degisitirir gibi askin turunu degistirerek (zaman ve kosullari goz onunde bulundurarak) kendilerine uygun aski yasayabilirler. boylece iliski veya evlilik bitmez. son olarak, her ogenin yuzdesi kendi icinde olusursa teori daha anlamli olur gibi geliyor. %80 yakinlik, %100 tutku, %70 baglilik gibi.

    askin ucgen teorisi (ozet gorsel)

  • aralarındaki tek ortak özellik ikisinin de erkeklerden hoşlanmasıdır, bunun dışında taban tabana zıttırlar, mesela nur içinde yatsın zeki müren ünlü ünsüz herkese aynı saygıyı gösterirdi, bülent ersoy ise ünlü ünsüz herkese aynı saygısızlığı gösteriyor.

  • evlere kargo hizmeti yapmamakta kendileri. gidiyorsun eğer müsaitlerse şubeden alıyorsun.

  • anlık hayallere daldıran dizi bu. behlül le nihal yatta kahvaltıya nereye gidelim diye düşünürken, mutfakta yemek yiyen arkadaşın 'olum burayı böcek basmış lan' lafı ile bi an gözlerim dolmadı dersem yalan olur.

  • gece gece bu oyun yüzünden gözlerim dolu dolu yazıyorum şu entryi. bu gece zaten gereksiz bi duygu yüklenmesi vardı üzerimde. gireyim acık görev filan yaparım da kafam dağılır diye oynamaya başladım.
    bir görevde elemanı zindanlardan kurtarıyordum. neyse adamı kurtardıktan sonra baktım diğer mahkumlarda var aynı zindanda. kurtardığım yerde ebesinin dağında bi kalenin içinde olduğu için onları da kurtarayım dedim. şimdi kalede herkesi öldürdüm bunlara yemek su veren olmaz diye düşündüm. neyse tek tek açtım kilitleri çıktılar hepsi dağıldılar. arkamı döndüm 1 tane üstü başı pasaklı ama efendi birine benzeyen nord gördüm. çantama aldığım gereksiz kıyafetleri yere atmıştım. arkamda adam birden önüme atladı 'kardeşim özür dilerim bunları attın lazım değilse alabilir miyim? üstüm başım perişan' tarzında birşeyler söyledi ekranda seçeneklerde 'dokunma lan onlar benim' ve 'tabi alabilirsin kardeşim. ne demek' tarzı 2 seçenek vardı. alabileceğini söyledikten sonra sanki böyle gözlerinin içi parladı. hemen eğildi bütün attığım ezik kıyafetleri topladı giydi üstüne mutlu oldu. ben direk saveleyip çıktım oyundan. bu fakirliğin gözü kör olsun lan.
    çok yalnızım ve duygusalım gece gece.

  • 1. türkiye'de kışın belli dönemleri hariç çamaşırların kuruyabilecek hava akımı ve kuruluğun olması.
    2. kurutma makinesi koyacak yer olmaması.
    3. kurutma makinesine verilecek paranın olmaması.
    4. kurutma makinesine ihtiyaç duyulacak aciliyetteki durumlarda ütü ve türevlerinin kullanılıyor olması.

  • geçmişlerinde onca vukuat varken nasıl kendilerini memleketin sahibi, bizi de sahip oldukları memleketlerine kasteden düşman bellediklerini anlamadığım beyandır.