hesabın var mı? giriş yap

  • uzaktan serbest vuruş denince akla gelen ilk isim değildir, akla gelen ikinci isim de değildir, binaenaleyh serbest vuruş denilince akla gelen bir isim de değildir.

  • bekir bozdağ: ilahiyatçı, yozgatlı, iyi derecede arapça bilmektedir.
    mehmet şimşek: ekonomisttir, ingilterede yüksek lisans yapmış, eski merril lynch başkanlarındandır, iyi derecede ingilizce bilmektedir.

    bu şartlar altından bekir bozdağ'ın öngörüleri bana daha sağlam gelmektedir. evet ab batıyor ve biz avrupa'dan yüz çevirerek müthiş bir devlet olabiliriz.

    edit: bu arada adamlar mars'a seyahat planı falan yapıyorlar. komik işte :(

  • gittikçe artmakta olan kiralardır. nedenleri üzerine düşünerek biraz saçmalamak istiyorum.

    1) öncelikle faizler yükseldi. yüksek faiz ortamında insanlar kolay kolay krediyle ev alamıyor. bu ikinci el evlerin değişimini düşürdüğü gibi piyasaya yeni ev girişini de yavaşlatıyor.

    yani evlerin el değiştirme hızı düşüyor. gel gelelim insan sayısı aynı kalmaya devam ediyor. bu durumda kiraya yönelim artıyor. reel olarak artmayan hatta belki düşen ev fiyatlarının karşısında yükselen kira bedellerini görüyoruz. hemen hemen çoğu evde kira çarpanı düşüyor.

    2) açıklanan enflasyona kimse inanmıyor ama birçok kesimde maaş artışı açıklanan enflasyona göre yapıldığı gibi geliri enflasyon üzerinde artan başka kesimler de varlığını koruyor. sermaye sınıfına tanınan ayrıcalıklar olduğu gibi korunduğu müddetçe birilerinin harcamaları ve gelirleri reel olarak aynı kalmaya devam ediyor.

    tavandan tabana parasal akış sağlayan bu mekanizma gelir artışı enflasyon üzerinde kalmaya devam eden bir kesim olduğunu gösteriyor. bu da kiralar üzerinde ekstra baskı yaratıyor.

    3) özellikle nitelikli emekçi olan özel sektör çalışanları gelir artışını genellikle iş değiştirerek sağlıyor. ankara’da durum böyle olmasa da, istanbul’da bu çok daha yaygındır. dolayısıyla geliri sabit kalan nitelikli emekçi oranı azaldığında yaşadıkları gelir artışı ev almak için şartları uygun değilse onları kiraya yöneltir.

    nedenleri kısaca böyledir ama en baskın neden yüksek faiz ortamı ve döviz kurudur. inşaat malzemelerinin çoğu ithal olduğu için kurdan etkilenir. faizler de krediye ulaşımı engeller. bireysel kredilere baktığınızda üç kalem görürsünüz bunlar tüketici, taşıt ve konut kredileridir.

    konut kredileri geleneksel olarak diğer ikisinden düşük faize sahiptir. bankalar vadeleri uzun bu kredilerde genellikle erken kapatma cezası alırlar. erken kapatma cezasını genelde vadesi daha kısa olan tüketici ve taşıt kredilerinde görmezsiniz.

    dolayısıyla yüksek faiz ortamında alınan konut kredisini yapılandırmak bu ceza nedeniyle daha zordur. vadesi uzun olduğu için bankalar tl sabit ödemeli kredi riski yüzünden erken kapatılan konut kredilerinden bu cezayı alırlar.

    bu nedenle faizler yükseldiğinde konut kredileri daha çok etkilenir.

    özetle, ev üretim hızı yavaşlarken kredi faizi de yükselirse barınma talebi bu arz kadar hızlı düşmez. bu da insanları kiraya yöneltir ve kiralar artar. sürdürülebilir bir düşük faiz ortamı oluşmadıkça kiralar artmaya ve ev fiyatları reel olarak düşmeye devam edecektir.

  • başka bir hesap daha yapalım.

    superman'in kaldırma kuvveti = 15 x 10^10 kn hesaplanmış bu bilgiyi yukarıdan alıyorum.

    superman bu kuvveti iki eli ve ensesiyle bir alan üzerine uyguluyor. yani kendi elimle kıyaslarsam 1 elim 20cmx10cm gibi bu da 0.02m2 yapar.

    2 el + 1 ense en fazla 0.1m2 alan yapar.

    yani 0.1m2'lik alana 15 x 10^10 kn'luk bir kuvvet uygulanıyor. bu da 15 x 10^11 kn/m2'lik basınç yapar. bu da 15000000 bar yapar.

    yani açık hava basıncının 15 milyon katı. pxv=nrt formülünü hatırlayalım.

    bir yüzeyin basıncını 15 milyon kat arttırdığınızda hacim sabitken (ki sabit kalamaz ittiği yerlerin sürekli kırılıp parçalanıp itememesi lazım) sıcaklıkta 15 milyon katına çıkar. ortam sıcaklığı -40 santigrad desek yaklaşık 230 kelvin yapar. bunun 15 milyon katıda 3 milyar 500 milyon santigrad derece felan yapar (burada değerler o kadar büyük ki yuvarlamaları mazur gördüm). yani güneşin çekirdeğini 15 milyon santigrad farzedersek güneşten 233 kat daha sıcak bir yüzey oluşur.

    ya da oluşamaz ve adayı yukarı iterken temas ettiği yüzeyler parçalanır durur ve ada aşağı düşerken kendisi adayı delerek yukarı çıkar.

    *

    not : durumun özeti bir havuzdaki tüm suyu ya da sahildeki tüm kumu avucunuzla kaldırmaya çalışmanız gibi. uyguladığınız güç yeterli olsa bile gücü uyguladığınız malzemenin dayanımının çok çok üstünde. bir kısmı elinizde kalır kalanlar yanlardan dökülür değil mi?

    not 2 : (bkz: kontrolsüz güç güç değildir)

    not 3 : hesaplardaki yuvarlamaları hep olayın olabilitesini arttıracak yönde yaptım...

  • oyundaysak ver ordan 1 milyon dolar bana, ben de oynayayım azıcık.

    debe edit: akdeniz üniversitesi hastanesi kemik iliği nakli servisinde yatan çocuk hasta için acil 0 rh + trombosite ihtiyaç varmış. verebilecek olanların `@cloudy and kinky` ile iletişime geçmesini rica ediyoruz.

  • naber dergisi üzerinden geyik yapmak için farklı zamanlarda iki öğretmen arkadaşıma " umut sarıkaya'yı biliyor musun ?" dedim. aldığım cevapları yazıyorum.

    " şarkıcı di mi o ? "
    " hangi sınıfta o hocam ?"

    8 b' de amk. ama bugün gelmedi dayısına zebra çarpmış.

  • dünyanın en akıllı esnafıdır kendileri. öyle ki; avm kurulmasın diye yola çıkan insanları dövmeye kalkarlar. sevinçten ellerinde pala ve satırlarla sokağa çıkıp, avm yapılacak haberini kutlarlar.