• populer bir sifreleme* algoritmasi.
  • bruce schneier adli guvenlik tanrisi tarafindan icad olunmus simetrik sifreleme algoritmasi. 32 ila 448 bit arasinda degisebilen bir anahtar uzunluguna sahiptir. desin gucsuz olmasi, 3des'in cirkin bir hack olmasi, idea'nin ise patent problemlerine sahip olmasi sebebiyle sevilesidir, tercih edilesidir.
  • henüz kırılmasa da zayıflıkları olduğu tespit edilen, bu yüzden yerine twofish algoritması geliştirilen kripto algoritması. uzun zamandır piyasada kaynak kodlarıyla birlikte bulunmasından dolayı birçok sistemde kullanılmaktadır.
  • 1993 yılında bruce schneier tarafından tasarlanmış bir algoritmadır. o dönemlerde birçok algoritma patentle korunmakta veya devlet sırrı olarak saklanmakta idi. blowfish ise tamamen patentsiz olarak ortaya çıkmıştır.
  • blowfish, 1993 yılında bruce schneier tarafından tasarlanmış olan bir öbek şifreleyicidir. birçok açığı tespit edilmiş olan des algoritmasının yerine kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

    özellikleri:

    simetriktir.
    32 bitten 448 bite kadar uzunluklu bir anahtar yardımıyla çalışır.
    yaratıldığı zamanda kullanılmakta olan şifreleme algoritmaları lisanslı ve paralı satılmasına rağmen, blowfish tamamen ücretsizdir.
    avantajları:

    şu ana kadar bilinen bir blowfish şifre kırıcı mevcut değildir.
    piyasada kullanılan en hızlı öbek şifreleyicilerdendir.
    içerdiği karmaşık anahtar çizelgesi şifrenin kırılmasını zorlaştırmıştır.
    herkesin kullanımına açıktır. kullanmak için lisans alma problemi yoktur.
    dezavantajları:

    çalışmak için 4 kilobyte ram'den daha fazla belleğe ihtiyaç duyarlar. bu nedenle ilk akıllı kartlar gibi en küçük gömülü sistemlerde kullanılamazlar.
    232'den fazla veri öbeğini şifrelemek, blowfish'in zayıflayıp doğum günü saldırılarıyla bilgi sızdırılmasına sebep olabilir.
    başlıca kullanım alanları:

    e-posta gibi rutin uygulamalar
    gömülü sistemler
    günümüz .net teknolojisinde blowfish öbek şifreleyici algoritmaya ait bir sınıf yer almamaktadır. bu sebepten dolayı dışarıdan hazır alınan veya yazılımcıların kendi yazdığı sınıf yapıları kullanılmaktadır.
  • symmetric-key block cipher şifreleme algoritmasıdır. yani, şifreleme/deşifreleme işlemlerinde aynı gizli anahtar kullanılır. asimetrikteki gibi public key-private key olmak üzere iki farklı anahtar yoktur. blowfish, en hızlı blok şifreleme algoritmalarından birisidir. 1993 yılında bruce schneier tarafından, artık modern zamanın güvenlik gereksinimlerini sağlayamayan des'in yerini alması için tasarlanmıştır. (des'in 56 bitlik anahtar kullanması, bu gereksinimleri sağlayamamasının sebeplerinden birisi. bu sebeple kendisinden sonra 3des algoritması tasarlanıyor)

    ayrıca blowfish, 64 bitlik bir blok boyutu kullandığı için bu onu doğum günü ataklarına karşı savunmasız hale getirebiliyor.

    blowfish, her biri 32 bit olan 18 adet alt anahtardan (p) oluşur. bu algoritmanın ilk anahtar oluşum sürecinin oldukça yavaş olması, brute force saldırısını zorlaştırır. burada yavaşlıktan kasıt, normal bir kullanıcı için değildir. bu yavaşlık normal kullanıcılar için bir şey ifade etmez çünkü 1 milisaniyeden daha azdır. saniyede belki de milyonlarca kez anahtar kırma denemesi yapan birisi için ise algoritmanın yavaşlığı oldukça büyük bir fark yaratır.

    algoritması:

    **encryption**

    1- 64 bitlik plaintext 32 bitlik iki bloğa ayrılır.

    2- sol taraftaki 32 bitlik blok ile p(1) xorlanır. bu değer p' olsun. buradan çıkan değer f fonksiyonuna girer.

    3- f fonksiyonundan çıkan değer ile sağ taraftaki 32 bitlik blok xorlanır. bu da f' olsun.

    4- sol tarafta kalan p' değeri bir sonraki turda sağ blok olur. sağ tarafta kalan f' değeri ise bir sonraki turda sol blok olur ve bu işlemler 15 tur daha tekrar ederek devam eder. (toplamda 16 tur)

    5- roundlar tamamlanana ve p' ile f' değerleri p(17) ve p(18)'e atanana kadar fonksiyona değer olarak gönderilir.

    6- son roundda diğer roundlardaki gibi yer değiştirme yapılmaz. p(16)' ile p(17) xorlanır, f(16)' ile p(18) xorlanır.

    7-tüm roundlar (16 round) tamamlanınca sol taraftaki 32 bitlik veri ile sağ taraftaki 32 bitlik veri birleştirilir ve şifrelenmiş veri elde edilir.

    **decryption**

    şifreleme işleminin tamamen tersi uygulanarak deşifreleme yapılır. tabii alt anahtarlar da tersten kullanılır. (şifrelerken p(1)'den başlanıyor ise, deşifrelerken p(18) değeri ile başlanır gibi...)
  • bir ayakkabı markası.
  • şu mixi beni benden alıyor. ambiyansıma öylesine uyuyor ki. fosforlu deniz analarının evin içinde gezdiğini (hiçbir uyarıcı kullanmadan) fark edebiliyorum.
    mavi mavi fosforlu denizanaları
  • benim ben
  • yeni bir suser, eski bir dost ;)
hesabın var mı? giriş yap