• asla unutamayacağınız mekanlar vardır ya hayatınız boyunca; müdavimleri için öyle bir mekandır bomanti. ilk yılında dolu olduğu zamanlarda masa görevi gören bir katalitik sobasının verdiği ısıyla eski püskü bir meze dolabının yanında duran şehiriçi aramalarda ısrar etseniz bile asla ücret alınmayan bir telefon eşliğinde ve masa yokluğundan 4 kişilik bir masaya balık istifi sıkışıp keyifle içen 16 kişiye rastlayabileceğiniz bir mekandı bomanti. bir ya da iki yıl sonmra o küçük mekanın biraz daha genişleyip, hatta bir bar eklendiğini gördüğünüzde ihanete uğradığınızı düşündüğünüz ve müdavimliğin gerekliliklerinden biri olan "mekanı mekan sahibinden daha fazla benimseme" mantığı gereği olsa gerek bir müddet elinizi ayağınızı kestiğiniz bir mekandı bomanti. ve yine tilkininin dönüp dolaşıp geleceği yer kürkçü dükkanıdır sözünü ispatlarcasına bomanti'ye yakışır görmediğiniz "bar"a (meyhanede barın ne işi var yahu!) karşın -ki aslında sonraları kafanızın bozuk, yalnız ve kimsesiz olduğunuz zamanlarda o barın kıymetini anlayacaksınız- bir kaç değişik mekandan sonra dönersiniz bomanti'ye...
    aradan yıllar geçer siz değişir eşek kadar adam olursunuz, meyhane adabını öğrenmişsinizdir öğrenmesine lakin ne bünyeniz ne yeni rolünüz (işe güce karışmak) ne de bulunduğunuz coğrafya her gece yalpalayarak ve elinizde bitiremediğiniz bira ya da rakı kadehinizle bomanti'den ayrılmaya izin vermemektedir.
    eskişehir'e gidiş gelişleriniz azalır. en azından bir tek atmak için uğradığınız her seferde mekanın değişimini görürsünüz. masaların üzerindeki peçetelerin üzerine rezervasyon amaçlı yazılan ,ergin, onur, güray vs. benzeri isimlerin yerini yarbay bilmemkim, falanca müdürü hede höde almış, mekan ve insanlar giderek sizden uzaklaşmıştır.
    gerçek bir müdavimseniz kırılmazsınız, "alem göt olmuş" çıkmaz ağzınızdan. geçen zaman sadece insanları değil mekanları da etkiler.
    size düşen her eskişehir ziyaretinde hiç değilse bir tek atmak için uğramaktır. güleryüzle ve samimiyetle karşılanırsınız, haliniz hatırınız, uzun zamandır bomanti'de boy göstermeyen arkadaşarınız sorulur, selamlar söylenir. acı tatlı bir çok anınızı yad edersiniz. bir arkadaşınız abisini ağırlamak amacıyla bomanti'ye davet ettiğinde ne söyleyeceğini bilememekten kaynaklanan ve nesnesi herhangi bir tekel bayiinden alabileceğiniz şişe efes için sarfettiğiniz "bomanti'nin birası çok güzeldir" sözünü. -ki hala ısrar ediyorum bira bomanti'de ayrı bir güzel- uzun zamandır peşinden koştuğunuz kızı bomanti'de yemeğe davet ettiğinizde ismail abi'nin adet olmadığı halde yemeklerle birlikte masanıza koyduğu kırmızı mumu -yüzünüz mumdan daha kırmızı bir hal alır çok geçmeden-. oturduğunuz masadan diğer masalara merhaba demek amacıyla kalktığınızda kendi masanıza dönmenizin saatler aldığı zamanları....
    güzeldir bomanti....
  • artık girdiğimizde tanıdığımız masa sayısının 10'dan 3'e kadar indiği, yaşlanıyor muyum yoksa neler oluyor dedirten, buna rağmen saat 23.00 olduğunda tanju okan'ın kasetini taktıklarında gözlerimin hala dolduğu meyhanelerin meyhanesi, üniversite hayatımın en önemli mekanı.
  • yıllar evvel, özellikle 90'lı yıllar ve 2000'lerin başlarında eskişehir'li öğrencilerin meyhane adabını öğrendikleri mekandır. çok üzücüdür ki o anılardan sonra bomanti de kaybolup gitmiştir. ortaklar ayrılmış, ismail abi yeni bir bomanti açmış, ama aynı tad yakalanamamıştır. eski yerindeyse digiturk maçları izlenmeye başlanan bir yer haline gelmiştir. en çok sıkış tepiş meyhane hali sevilmiştir bomantinin.. vedalar, doğum günleri, buluşmalar hep bomantide gerçekleşir vakti zamanında.. bomantiden çıkmadıkları için formasını, diplomasını duvarlarına asanlar vardır.

    şöyle bir yerdir kısaca:

    http://www.youtube.com/watch?v=-kth2tc4zag
  • eskişehirin sıradan görünüşlü, mütevazi, müzikleri başarılıı, müşteride seçici olmaları hoş, gidip içilesi sakince muabbet edilesi mekan.
  • eskişehir'in süper hizmeti olan içilesi mekan. ismail abi ve diğer adını hatırlayamadığım adam çok kafadırlar. bizim için şarap bekletirler hep.
  • modada bir yer.bu kadar cok yerin ismi olduguna gore,vardir bir anlami ama nedir..(bkz: sozluk kullanicisindaki ogrenme arzusu)
  • bomanti eskişehirin tek rakı içilesi mekanıdır...başka yerde bu kadar zevki çıkmaz türk sanat müziği ile...
  • ismail abisiyle meşurdur...
    ismail abi içkileri hızlandıralım beyler dedikten soora bazen şarkı söyler mest eder bizi..
  • eskişehir'in ,cengiz topel caddesi'de bulunur.
    70'li yıllardaki hali,şimdikinin 3'te 1'i kadar büyüklükte olan,
    küçük ve samimi,
    eski türk filmlerinde gördüğümüz meyhaneler gibi,
    herkesin birbirini tanıdığı,
    sürekli müşteriler'i olan,
    orta yaş ve üzerindeki insanların daha çok gittiği,
    zaman zaman gelen çalgıcı çingenelerin
    cümbüş, keman ve darbukayla bidikleri şarkıları müşterilerden aldıkları küçük bahşişler karşılığında çalıp söylediği bir yer iken,
    kurucusu enver camgöz'ün vefatından sonra bir kaç yıl oğlu ahmet camgöz'ün çalıştırdığı,
    bu arada eski müşteriler de birer birer elini ayağını mekandan ve yaşamdan çekmeye başlayınca,
    ahmet camgöz'ün de baba yadigarı mekanı istemeyerek de olsa devrettiği,
    günümüzde ise gelip geçerken bile içeri bir göz attığımda eskilerin o masum meyhane havasından zerre kadar iz kalmadığını,
    enver amca'nın bomanti'siyle ne uzaktan ne de yakından hiçbir ilgisi olmayan,
    meyhane kültürünün k'sındandan habersiz üniversiteli bebelerin ,
    akıllarınca meyhaneye takıldıklarını varsayarak gidip geldikleri öylesine bir mekan olmuş sözde bomanti.
    eski halini çok çok iyi bilen bir kişi olarak aslında geçerken içeri bile bakmak istemiyorum ama gözüm kayıyor işte.ama olsun eskisiyle hiçbir ilgisi olmasa da orada o tabelanın hala duruyor olması da az şey değil.
  • kibritlerinin arkasında;
    b eraberlik
    o lgunluk
    m uhabbet
    a lışkanlık
    n efaset
    t itizlik
    i smail
    olarak acıklanmış.
hesabın var mı? giriş yap