• buruk aci isimli kitabin yazari turkan soray degil adnan özyalçıner'dir. ayni isimdeki sarkinin guftesi de sanildigi gibi turkan soray'a degil sennur sezer'e aittir.
  • ismi ve sözleriyle tezat bir melodiye sahip, güftesi türkan şoraya ait, salına salına ve zevkle söylenebilen, semai formatında bir tsm şarkısı. buyrun seslendirin:
    gurbet içimde bir ok
    herşey bana yabancı
    hayat öyle bir han ki
    acı içinde hancı
    sevmek korkulu rüya
    yalnızlık büyük acı
    hangi kapıyı çalsam
    karşımda buruk acı
    yıllar yılı gönlümde
    bir gün sabah olmadı
    bu ne bitmez çileymiş
    neden hala dolmadı
    sevmek korkulu rüya
    yalnızlık büyük acı
    hangi kapıyı çalsam
    karşımda buruk acı
  • bir zamanlar yeşilçam filmlerine özgün şarkılar yazılır ve filmler o şarkının isimleriyle anılırdı.
    onların içinde belki de en güzeli buruk acı şarkısıdır.

    beste teoman alpay'a aittir. sözler içinse rivayet muhtelif. plak üstünde türkan şoray'ın adı yazılıdır, öyle de bilinir. hatta bu isimde kitap da vardır. atilla dorsay'a göre kitaba ve filme ilgi çekmek için türkan şoray'ın adını vermişler. gerçekte kitap adnan özyalçıner'e, sözlerse sennur sezer'e aittir. kalbimin bir köşesindeyse sözler türkan şoray'ındır hala ve öyle de kalacaktır.

    ilkokul müsamerelerinde söylerdim bu şarkıyı. neden bu şarkıyı seçtiğimse ayrı bir hikayedir. öğretmenim iki şarkı seçmemi istemişti bir gün benden. ben hiç düşünmeden bunu dedim, diğeriyse gurbet o kadar acı ki idi. resmen ağzı açık kalmıştı kadının; "evladım, ne bu gurbet havaları, bu ne acı? sen minnacık bir kuzusun, nerden aklına gelir böyle şarkılar?"

    ah ki ne ahh...öğretmenim nerden bilsin evde radyonun hep açık olduğunu, bu şarkıları dinleyip dinleyip kendimden geçtiğimi...kendimi bildim bileli sanki ruhum başka yerde, ben başka yerdeyim gibi hissetmişimdir. e hal böyleyse ortada bir gurbetlik var demektir, neresi sıla neresi gurbet, fena halde karışmış demektir. tabi bilmeden öyle şarkıları dinliyorsun, seçiyorsun ve dalıp gidiyorsun başka alemlere.

    bugün hala "ben burda değilim" derim ve onun şarkısını yazmaya çalışırım.
    bir gün o şarkı da bitecek...
  • sarkiyi evde sikca duyup burukluk ve aci mefhumlarini birlestirmekte zorlanan kimi cocuklarin uzun sure "buruka calan" veya "burukayla hasir nesir olan" manasinda algiladigi sifat tamlamasi.. kimi cocuklar dedigim, atmayayim, belki baska cocuklar da boyle sanmis olabilir diye; yoksa benim bildigim bir tane.
  • 66 yaşını sürmekte olan babamın gençliğinden bu yana "burukacı" olarak dinleyip sevdiği şarkı. ilk dyuduğundan beri (herhalde en az bir 30 yılı var) "burukacı" da ne ola ki merak eder durur ama üşengiçlikten araştırmazmış. lakin biraz önce dur sana biraz sanat müziği dinleteyim diye açmıştım ki, babam o büyük uyanışı yaşadı: ulan buruk acı diyormuş be, ulan ezbere dinliyormuşuz şarkıyı senelerdir. bense kahkahalarla yere yuvarlandım pek tabii ki. aynı soruyu sorduğunuzu duyar gibiyim: hayır babam yıldırım akbulut değil. ama bazı konularda yarışır şerefsizim.
  • zamanında erol dallı'nın olu$um icerisinde bulundugu ve kemal uzan'a ait olan yeni istanbul gazetesinin tirajini arttırmak amacı ile adnan ozyalciner'e yazdırılmı$ romanın ismidir..ozyalcin o gunleri $oyle anlatır;

    "erol dallı ile yeni istanbul'un yazı i$leri mudurlugunu yapan kayhan saglamer,bir gun bana geldi ve "brigitte bardot roman yazsa nasıl olur?" diye sordu.bende "iyi olur" dedim.
    "peki turkan $oray roman yazsa nasıl olur" diye devam etti.
    benim yanıtım "o da iyi olur" oldu."ama turkan $oray'ın romanını sen yazacaksın"dedi..
    "ne?..nasıl?..neden?.." dedigimi hatırlıyorum..
    "valla gazetenin tirajını arttıracagız,onun icin boyle bir kampanyaya giriyoruz,ben ruchan adlı ile goru$tum" dedi..

    benim tek muhatabım yazı i$leriydi ve romanı yazıp verdim;ardından da turkan $oray adıyla yayınlandı.romanın akı$ı icinde buruk acı adlı bir $arkının sozleri vardı..romanı yazıyordum fakat $iir yazamadıgım icin arkada$ım sennur sezer'den rica ettim ve o da sagolsun beni kırmadı ve bilinen buruk acı $arkısının sözleri ortaya cıktı..yani yalnız roman degil,herkesin bildigi buruk acı $arkısı da turkan $oray'ın degildir..

    -bir korku imparatorlugunun cokusu-nedim $ener
  • ali şen'in, âmâ bestekar kemâni mahmut bey rolüyle oyunculuk dersi verdiği film.
  • ve işte insanoğlunun en büyük ikilemlerinden birisi anlatılıyor bu şarkıda, *
    ne sevsem mutlu olacağım, ne yalnızken diye düşünür insan bazen, kendini ikiye ayrılmış bir yolun başında, her iki yolu da cıkmaz olarak görür, işte buruk acı.

    "sevmek korkulu rüya
    yalnızlık büyük acı"
  • karakol sahnesinde komiserin "kızım*, gece vakti üzerinde dekolte bir elbise ve hafif alkollüsün, belli ki yoldan çıkmışsın" cümlesiyle aklımı başımdan aldığı film.
  • amaç filmin fosforlu cevriyem ile birlikte çektiği filmlerden biridir. ekip neredeyse fosforlu cevriyem ile aynıdır fakat afişinde eser türkan şoray olarak koca bir ibare bulunmaktadır ki buradaki eser lafı senaryo anlamında mıdır hikaye anlamında mıdır bilemiyorum. bildiğim tek şey fosforlu cevriyem'in daha renkli bir film olduğudur. yönetmeni saygıyla analım: nejat saydam
hesabın var mı? giriş yap