• william golding'in yarım kalmış son romanının türkçe adı. delphi tapınağı kahinelerinden birinin ağzından aktarılır.
  • harry potterin yilanlarla konusurken kullandigi lisan.
  • red kit ve tommiks te kızılderililerin yalan söyleyen insanlara verdikleri ad.
  • cima esnasında cift bicakli işlevi oldugu söyleniyor. ben küçük dilimi de kullaniyorum, memnunlar.
  • 1983 nobel edebiyat ödülü
    .
    “günümüz dünyasının insanlık durumunu aydınlatan gerçekçi anlatı sanatının açık seçikliği, anlatı dünyasının çeşitliliği ve evrensellik ile dolu romanları için”
    .
    en bilinen kitabı “sineklerin tanrısı”dır. yazarın ölmeden önce yazdığı son kitabıdır. hatta tamamlayamadığı, sonradan tamamlandığı söylenir. yazarın ölmeden önce çok ciddi düzeyde alkol sorunu olduğu söylenir. kitabın arkasındaki diğer kitaptan da anlaşıldığı gibi yunan mitolojisi konusu aktarılmış. eski yunanda delphi tapınağı'nın konusu üzerine kurgulanmış. kitapta kahin bilici olarak geçen phthyia ve ve onun başrahibi olan ionides ana karakterler olarak geçiyor. tapınağın nasıl olduğu, ne işler yaptığı, insanlara neler aktardığı, o dönemdeki inancın neler olduğu ;tek tek bir roman örgüsü içerisinde okura aktarılmış. mitolojik bir konu bize bir roman + belgesel şeklinde sunulmuş.
    .
    kitaptan aktarabileceğim tüm dinlerdeki ortak noktanın para toplamak olduğu:) taa eski yunandan bu zamana tüm dinlerde vakıf ,misyonerlik, çatının düzeltilmesi ,eksiklerin giderilmesi restorasyon vs adı altında hep para toplanmış,toplanıyor,toplanacak. ama sonuçta o para hep az kalıyor, yetmiyor ;)
    .
    bir de eski yunandaki kadının durumu dikkatimi çekti ;oldukça edilgen ,ikinci planda. aslında bir kahinden bahsediyoruz ;yeryüzünün en güçlü kadını ama aciz, ilk günden tecavüze uğruyor ve aslında yalnızca bir piyon. üzücü.
    .
    edebi bir değeri yok açıkçası daha ziyade belgesel tadında.
    .
    bir de alıntıyla bitireyim bari;
    “ herkesin rüşvet alıp verdiği yerde kimse rüşvetçi değildir”
    .
    ama ne söz değil mi?
  • bundan sonra herkeste gorebılme ıhtımalının yukseldıı bısey.bırısı naparsa dıerıde aynını yapıyo annem:)
  • delphi'de dev yılanı alt eden apollon, yılanın yerine, sözlerine aracılık etsin diye bir kadın koyar; adına pythia (yılanın dişisi) der. apollon'a adanan delphi tapınağı biliciğilin merkezidir artık, dünyanın kulağı buradadır. o günden sonra çağlar boyunca, imparatordan dilenciye herkes, bilmek istediği ne varsa pythia'ya sorar. fakat pythia'nın cevapları her zaman çift anlamlıdır. çünkü tanrı, bir çatal dil aracılığıyla konuşmaktadır. bir pythia olarak yetiştirilen zavallı arieka bu çift anlamlılığın sebebini ancak romanın sonunda anlar.

    çatal dil, m.ö 1. yüzyılda geçen, tapınakların, çoklu tanrıların, atina'nın ve roma'nın üzerine kurulu bir eser. ama en çok şüphenin üzerine kurulu. tanrıya en yakın kabul edilen bilici aerika ve yegane dostu baş rahip ionides'in kendilerinden tanrılarından ve imanlarından şüphesi...
    kitabı bir kelimeye dönüştürecek olsaydık şüphesiz o kelime "bilmiyorum" olurdu. işte zaten bu yüzden kahramanımız aerika tüm varlığını adıyor bilinmeyen tanrı'ya.
  • (bkz: sivri dil)
hesabın var mı? giriş yap