• başıma bir şey gelmeyecekse, benim sevdiğim diziydi. hatta ilkokul-ortaokul* civarını kendimi ömer* ilan edip kitaplarımın sağına soluna onun kullandığı tempra'nın plakası olan 34 tan 42 yazarak geçirdim.
    dizideki tüm şoförlerin plakasını ben de hala ezbere bilirim ama kimsenin umursamayacağını düşünerek yazmamıştım buraya. üstteki entry'de yazan arkadaşın eksik ve yanlışlarını da düzelterek bir de ben yazayım madem:*
    atv bölümleri
    34 tke 11 - tempra s - tahsin yiğit**
    34 tcg 41 - doğan s - ramazan ay*
    34 tan 42 - tempra s *- ömer şen*
    34 tar 14 - doğan s - celal akan***
    34 tyc 61 - şahin - niyazi niyaz**
    34 tsk 66 - tempra s*- kazım hacıosmanşentabakoğlu*
    34 tye 62 - doğan s - kenan atak*
    34 tnb 69 - tempra s - aysel*
    34 tbz 09 - kartal - recep*

    trt bölümleri
    34 tyc 61 - siena* - erdal*
    34 tye 62 - siena*siena* - murat*
    34 tbz 09 - siena*- ömer*
    34 tnb 69 -siena* -celal*
    34 tar 14 - siena*- kenan*
    34 tye 62 -siena* -kazım*haydar*

    2000 yılında atv'de yeniden çekilmeye başlandığında daha önce görmediğimiz plakalar peydah lmuştu birden, bir de karışıktı onlar, düzensiz ve tutarsızdı oraya hiç girmiyorum. bir de böcek taksi var, ona da girmiyorum.

    (bkz: işte bunlar hep gereksiz bilgi)

    not: akasya durağı'ndan elbette ben de tiksiniyorum.

    not2: bunları benden başka hatırlayan varsa ve bu entry'yi okursa haber etsin bana, tek işsiz benmişim gibi hissediyorum çünkü.
  • komünist dizi. gül gölge'nin trafik polisi olup bir taksiciye verebildiği toplum olsa olsa sınıfsal ayrımlarını kaldırmış komünist bir refah toplumudur.
  • her şeyiyle beni hasta (deli anlamında) eden bu dizinin en dayanılmaz sahneleri şu siktiğimin radyo istasyonunda geçen bölümler idi. büyük acı çekmeme rağmen bir psikopatmışcasına bu bölümleri izlemeden duramazdım. yani bu nasıl bir radyo istasyonudur ki iki yarım akıllı karı ve bir dalyarak patron sayesinde 24 saat yayın yapabilmektedir? bu nasıl bir istasyondur ki bu iki yarım akıllı karı günün büyük bölümünde sokaklarda gezmesine rağmen yayın aksamamaktadır? bu nasıl bir radyodur ki bir apartman dariseninin iki odasından ve üstelik teknisyensiz filan yayın yapabilmektedir? bu nasıl radyodur ki bu hıyarağası patron bu yeteneksiz karıların yerine kimseyi almamaktadır ve bu radyo iflas etmemektedir? işte bunları düşünür dururdum her seferinde, sonra başka bir sahneye geçilirdi filan. ha, bir de radyolu sahnelere geçileceği zaman bu radyonun cingılı çalardı illa ki, yani ey seyirci radyolu bölüme geçiyoruz, delicesine eğlence ve kahkaha fırtınası için hazır mısın gibilerinden. işte o ara karnıma bir sancı saplanırdı.
  • mikemmel jeneriğinin sözleri nasıl yazılmamış hayret ettim doğrusu.

    çiçek taksi durağı burası
    taksimin rengi buğday sarısı
    kiminin parası, kiminin duası
    durmadan koş dur (koştur gibi de geldi bilemedik), ekmek parası
    farketmez gündüz gece yarısı
    taksicinin derdi ekmek kavgası
    şişik olmalı lastiğin havası
    çiçek taksi durağı burası
    helal vatandaşın parası
    taksimin rengi buğday sarısı
    taksici de aile babası
    bazısı çeker gönül yarasını.

    p.s bu sözleri yazabilmek için 123456789 defa dinlerken bana eşlik eden beyimsize teşekkürlerimi sunuyorum; tişikkirler biyimsiz.
  • aslında 4 farklı şekilde yayınlanmıştır.

    önce atv'de bir kaç yıl yayınlandıktan sonra yayından kaldırıldı. kısa bir süre sonra tekrarları haberlerden önce kanal d'nin şirinler, show tv'nin power rangers yayınlandığı dönemde atv'de yayınlanmaya başladı.

    atv'de tekrar yayınlandığında çok parlak reytingler alınca da, tekrar çekilmesine karar verildi. bir çok oyuncu yeni bölümlerinde yer almamasına rağmen, çakmalarıyla tekrar haber öncesi başladı.

    bir süre atv'de yayınlandıktan sonra da, iyi reyting alınca trt'ye transfer olmuş, pazar akşamları nihat'lı real sociedad maçlarından sonra yayınlanmaya başlamıştı. bir kaç sene sonra da, tozlu raflarda yerini aldı.

    dizinin ilk yayınlandığı günden son yayınlandığı güne kadar da, her bölüm en az 100 kez "alo, çiçek taksi buyrun! manolya apt. kat 5. hemen gönderiyorum, efendim" diyen erol günaydın ve "ay, deliricem" diyen radyo patronu kayhan yıldızoğlu hariç tüm oyuncular değişmişti.

    aynı senaryoyu 100 kez, aynı figüran oyuncuları en az 10 kez değerlendirmiş olsa da, severdim seni çiçek taksi. temeeeeeeem!

    bu arada bir dip not : trt'de yayınlandığı dönem, bu dizinin oyuncu kadrosu ömerçip adlı sikindirik filmde mehmet ali erbil'e eşlik etmişti.
  • dizi çok fazla senarist değiştirmiş ve bu sebeple kendi içinde tutarsızlıkları fazla olan bir diziydi. yeni gelen her senarist eskiye dair hiçbir şeyi okumamış ve diziyi izlememiş kişilerden oluşuyordu zannımca.

    örnekle açıklayacak olursak:

    1. ramazan ilk bölümlerde hiç evlenmemiş birisi olarak aktarılırken tahsin'in ablasıyla evlenmişti. dizinin baya ilerleyen bölümlerinde eski arabasıyla karşılaşıyor ve ilk eşimle gelin arabamız buydu diyordu.

    2. dizinin ilk bölümlerinde selcan'ın babası olan tahsin gayet efendi, mantıklı, tutarlı ve babacan bir adamdı. kenan- selcan ilişkisinde de herhangi bir problem yaşanmadı. ancak trt bölümlerinden birisinde kenan genç bir çifte kendi anılarını anlatırken selcan'ın babası çok baskıcıydı görüşmemize izin vermezdi minvalinde sözler söylüyordu.

    3. ömer ilk bölümlerde annesiyle yaşıyordu. trt bölümlerinden birisinde ise annesi babası küçükken ölmüş şeklinde gösterildi. hatta bir bölümde ömer gerçek ana babasını bulduğunu zannediyordu sonra bir yanlış anlaşılma olduğu ortaya çıkıyordu.

    4. ömer (peker açıkalın) manolya ile ilk kez piknik sepeti fm'in düzenlediği şiir yarışmasında tanışmıştı. bu sahne dizi kayıtlarında mevcutken ilerleyen bölümlerin birisinde ömer (cengiz küçükayvaz) manolya'ya "ilk tanıştığımızda üzerimde bu kıyafet vardı hala saklıyorum" diyor. ancak ilk tanıştıklarında üzerinde o kıyafet yoktu.

    5. celal'in ilk zamanlar soyadı akan iken sonra nasıl olduysa kıraç oldu.

    bunlara ekstra olarak iki tutarsızlık daha eklemek isterim tabi ki. bunlardan ilki eski konuk oyuncular birdenbire dizi oyuncusuna dönüşmüştü üstelik farklı bir rolle. örneğin 2. ayşe karakteri ve 3. selcan karakteri bir adamın karısı ve metresini oynamışlardı. daha da ötesi, rahmetli bülent kayabaş bir bölümde aşiret ağasını canlandırırken sadece 2 bölüm sonra böcek taksi şoförünü canlandırmaya başlamıştı. ikinci tutarsızlık ise taksiciye neresi söylenirse söylensin ataköy'de bırakırdı. bir sahneyi hiç unutmam taksim meydanı'na gitmek isteyen bir müşteri indiğinde etrafında büyük binalar (ataköy) vardı. yahu bir kişi de dememiş buranın taksim'e benzer bir hali mi var seyirciyi bu kadar yemeyelim diye :)

    muhtemelen dizinin yapım ekibi bile bu yazı kadar bu diziyi ciddiye almadı lakin herşeye rağmen 90'ların hafızalarda bıraktığı güzel anılardan biri çiçek taksi dizisiydi diyerek yazımı burada noktalandırıyorum.
  • dünkü bölümde böcek taksinin %10 indirim kampanyasına %20 ile karşılık verdiler. bunu duyan böcek durur mu? durmaz tabi. derhal indirim oranını %30'a çektiler. e madem iş artık inada bindi indirim olayı da 30, 40, 50 derken böcek taksinin serbest piyasa ekonomisini alt üst eden %90 rakamına kadar yükseldi. tam artık rekabet bitecek diye düşünürken senarist bizi yine ters köşeye yatırdı ve ramço durağın giişine "%100 indirim" tabelasını koyarak castro'ya selam çaktı. kısacası rekabet vatandaşın hem cebini hem de yüzünü güldürdü.
  • dizinin ilk sezonu olan ve atv'de cumartesi akşamları yayınlanan 1995-1996'daki şoförleri ve taksilerinin plaka/markaları şu şekilde olan dizi:

    tamer yiğit - tahsin yiğit - fiat tempra s - 34 tke 11
    erol günaydın - ramazan ay (ramço) - tofaş şahin
    peker açıkalın - ömer şen (şair ömer) - tofaş şahin - 34 tan 42
    volkan severcan - celal kıraç (artist celal) - tofaş doğan s - 34 tar 14
    necati bilgiç - niyazi - tofaş şahin - 34 tyc 61
    ümit yesin - kazım şentabakçıoğlu (şeker kazım) - fiat tempra s - 34 tsk 11
    bülent bilgiç - recep - tofaş kartal - 34 tbz 09
    bekir aksoy - kenan atak (talebe kenan) - tofaş doğan s
  • youtube'da eski atv bölümlerinin yüklendiğini görmemle beni hüzünlendiren dizi.zamanında az izlememiştim.

    diziye dair aklımda kalanlar *

    -ramço'nun ilk bölümlerde naciye ile evlenmesi.naciye de rahmetli asuman arsan.sonra zaten bir şeyler oluyor naciye karakteri ortadan yok oluyor.vefatından sonra ne dediler hatırlamıyorum ama bir ara kavga ediyorlardı ve ramço'nun karısı tam çiçek taksinin karşısına rakip böcek taksi diye bir durak kuruyordu bunu iyi hatırlıyorum.hatta yanılmıyorsam çiçek taksi sarı takım elbise giyerken böcek taksi siyah takım elbise giyerdi.

    - şeker kazım karakteri trt versiyonunda da olan kemik karakterdi.zaten kazım trt bölümlerinde hakkın rahmetine kavuşmuştu.o dönemler baya üzüldüğümü hatırlıyorum.

    -tamer yiğit tahsin karakterini canlandırırdı.ilk versiyonda durağı ramço ile birlikte kurmuşlardı.kızı selcan ile avukat kenan evlenmişti sonrasında.tahsin aynı zamanda naciyenin kardeşiydi.tamer yiğit bir sezon oynadıktan sonra yerine mahmut cevher oynamış aynı rolü.sonra durakta ki aklı başında,efendi karakter kontenjanına trt versiyonunda emekli başkomiser rolüyle eşref kolçak gelmişti.

    - avukat kenan karakterini bekir aksoy en baştan oynamıştı dizide ama hatırladığım sonlara doğru o da ayrılmıştı diziden.karakteri volkan ünal canlandırmış sonrasında.

    -fırıldak ömer karakteri iki oyuncu tarafından da başarıyla canlandırılmıştı.normalde bu tarz değişimleri sevmem ama cengiz küçükayvaz peker açıkalın'ı aratmamıştı.favori karakterimdir.

    -artist celal karakteri de aynı şekilde iki karakter tarafından canlandırılmıştı.küçükken volkan severcan'ı daha çok severdim o yüzden civan canova'ya gıcık olmuştum ama civan canova'nın bu kadar büyük oyuncu olduğunu o küçük yaşım idrak edememiş özür dilerim.

    -selim erdoğan çaycı abuzer'i canlandırmıştı.diziye sonradan dahil olmasına rağmen sevilen karakterdi.zaten trt versiyonunda ayrılmış yerine adını bile hatırlamadığım bir oyuncu ve karakter girmişti diziye.

    -selcan karakterini melda arat diye hatırlar herkes ama asıl atv versiyonunda öyle güzel bir hatun oynamıştı ki unutamıyorum.

    -manolya ömer'in karısı idi tabii herkes hatırlar bunu.kendisi dj idi.önceleri piknik sepeti fm di radyonun adı sonrasında ekrem bey satın almıştı radyoyu adını da debriyaj fm koymuşlardı.

    -bu arada bir çoğumuzun dibinin düştüğü güzellik abidesi gül gölge bu dizide trafik polisi rolündeydi.

    -şeker kazım'ın karısı ayşe de iki oyuncu tarafından canlandırılan karakterlerden.ancak çocuklarını oynayan çocuk * hiç değişmemiş bu dizide büyümüştür.

    -kayhan yıldızoğlu ekrem karakterine can vermiştir.başlarda durağı yıkmak ister ancak sonrasında duraktakiler ile iyi anlaşır.sonra zaten radyo sahibi olmuştur kendisi.

    -şeker kazım'ın dizi gereği ölümünden sonra rahmetli aykut oray haydar karakteriyle diziye dahil olmuştur.

    -hepimizin bildiği hayat bilgisi'nin mennan'ı erdal türkmen öncesin de e bu dizide lastikçi ibo karakteriyle abuzer'in kankası olmuştur.yanılmıyorsam sadece trt versiyonunda.

    -sadece atv versiyonunda bulunan niyazi karakterini necati bilgiç canlandırmaya başlamış sonrasında gafur uzuner yerine geçmiş daha sonra da ne hikmetse gene necati bilgiç oynamıştır o karakteri.

    -rum karakterleriyle özdeşleşen nilgün belgün bu dizide -bir nevi-şoför nebahat olarak yer almıştır.o da sadece atv versiyonun da bulunanlardan.

    -bir de şevket çoruh bir ara ömer'in askeri gitmesiyle çamur şevket karakteriyle durakta çalışmıştır atv versiyonunda.

    -bir de kakuna ratata uyarısıyla.kamil güler de vardı ama sadece trt versiyonunda.gizemli gözüken bir karakterdi sonradan foyası tabii çıkmıştı çok zenginmiş ancak babasıyla sorunu olduğundan taksicilik yapması gerekiyormuş falan.kamil güler de erdal karakterine can vermiştir.

    -bu arada aynı kadro yetmemiş üstüne ömerçip te de oynamıştır.aynı mekanda.

    -sürekli hatırlıyorum efendim bu diziye dair.en unutulmaması gereken şeylerden biri turkuaz renkli,çiçek desenli, kısa kollu gömlekler.

    karakterlere dair hatırladıklarım bunlar.bu dizi akasya durağı gibi bir diziyle karşılaştıralamayacak kadar (her ne kadar aynı ellerden çıkmış olsa da) öte bir diziydi.90ların efsanelerindendir bana göre.bir daha ki sefer gene başka bir 90lar dizisi hakkında da böyle hatırladığım gereksiz herşeyi dökeceğim, çok zevkli geldi.

    bu arada rahmetli erol günaydın ve aykut oray'ı da saygıyla anmak lazım.
  • yeni celal'e hala ısınamadığım dizi.
hesabın var mı? giriş yap