• samsun'a gidenlerin mutlaka gördüğü bir yerdir. bütün magazaların, dönercilerin*, kafelerin toplandığı bir caddedir. istanbuldaki istiklal caddesini enine ve boyuna ikiye böldüğünüzde elde edeceğiniz büyüklüktedir ve ne tesadüftür ki asıl adı da istiklal caddesidir. sadece samsunlular çiftlik caddesi der*. istanbuldaki istiklal caddesinden tüm kültürel mekanları çıkardığınızda da samsundaki istiklal caddesini elde edebilirsiniz.
  • cumhuriyet meydani ile ba$layan, 56'lar ile sona eren, 5 sene her gun bir ucundan digerine yurudugum samsun caddesidir.
  • her yaz mutlaka dayanamayıp kaçtığım samsun'da gezinmeyi en sevdiğim cadde.. istanbul için istiklal caddesi neyse, samsun için de çiftlik caddesi odur..
  • yıllar önce sadece solcuların gezebildiği caddedir. o yıllarda sağcılar mecidiyeyi mesken tutmuşlar , solcular da çifliği...bugün çiftlik caddesi gelişmiş, türlü mağazaların bulunduğu hoş bi gezme mekanı iken, mecidiye de hala eminönü misali tezgahlar bulunur. bugün devam eden çiflik_mecidiye kontrastı ne kadar eskiyle ilintilidir orası da muğlaktır.
  • samsunun gezilebilecek yegane caddelerinden biridir. dondurmaci ve donercileriyle meshurdur. hayatimin ilk 17 senesinin hemen her gunu bu caddede volta atmisimdir.
  • samsun'da bulunanının asıl adı çiftlik mahallesidir. caddenin adı ise beyoğlu'na bir gönderme yaparcasına istiklal caddesi. evet, gerçekten. uzun süre sonra tekrar gördüğüm bir zamanda hakkında kısa bir yazı yazmıştım. şudur:

    çiftlik mahallesi. asıl adı istiklal caddesi. ama çiftlik diye dolanmış ağzımıza. çiftlik olarak ünlenmiş samsunlu'lar arasında. gençlerin en çok rağbet ettiği, turladığı uzun cadde burası. samsun'da belki de nitelik olarak değişmeyen tek yer. gençlerin yegâne buluşma mekanı. bir restorana gidilir, döner yenir, sonra cadde boydan boya turlanır, sonra bir kafeye oturulur birşeyler içilir, yine turlanır. hepimiz bu sıradan günleri yaşarız burada. değişen şey; bir gün döner yerine pizza, başka bir gün kebap belki, kafe yerine internet kafeye gidip oyun oynamak, ya da 56'ların başındaki parkta oturmak. ama mutlaka çiftlik'te geçirilir bu zaman ve o cadde baştan başa en az bir kere gidinip gelinir.

    birbuçuk sene sonra yeniden görülen çiftlik'te pek bir fark yoktur. dükkanların patlak hoparlörlerinden yükselen cıstak cıstak disko parçaları, gençlerin arabalarından gelen yüksek baslı ritimler. belki biraz daha ışıl ışıl her yer... insanlar daha bakımlı sanki. kızlar daha çok dikkat çekmek istercesine süslenmişler, erkekler de kuaförden yeni çıkmış gibi. havanın soğukluğuna rağmen kalabalık bu cadde, havanın soğukluğuna bakmaksızın insanlar dolaşıyor bu caddede.

    yılbaşı öncesi ve her zamankinden daha ışıl ışıl çiftlik. işıklı noel baba şapkaları, maytaplar, simli parlak şapkalar, maskeler, çeşit çeşit ampüller, süsler, kırmızı iç çamaşırları. plazma televizyonlu mağazaların sayısı artmış, daha çok marka ürün satan yerler açılmış, pek bir modern olmuş etraf. gıdım gıdım ilerleyen bir taşıt trafiğine sahip olmuş cadde. müdavimleri ise onu yalnız bırakmamış. gençler yine bir baştan bir başa çiftlik'i tavaf ediyor.

    çiftlik. evet çiftlik. bu insanlar da birer koyun gibi. hep aynı şeyi yapıyorlar. yıllar geçse de herşey aynı burada. otlanmaya giden koyunlar gibi. doğal bir ihtiyaç hâline gelmiş sanki bütün bunlar. sürüden ayrılanlar n'apıyor acaba...
  • hayatimin ilk 18 yilinin gectigi cadde. cafe crom gibi bir efsaneyi barindirirdi bunyesinde. bir zamanlar yazlari her ak$am trafige kapanir butun samsunlular gezintiye cikardi. baloncusu, misircisi, dondurmacisi ile bir senligi barindirirdi icinde. yolda gordugunuz 10 kisiden 5 ini tanirdiniz. samsun'un disaridan aldigi goc ile bozulmu$, adam vurulan bir yer olmu$.
  • şu anda bana nostaljik çağrışımlar yaptıran bir cadde. okuldan (bkz: samsun anadolu lisesi) çıkıp, bulvarı geçip, caddeye inişim ve cadde boyunca yürüyüp meydana çıkışım canlandı birden gözümde. hey gidi günler...
  • once 56larda yürürsünüz ardından haşetin koşesinden çiftliğe geçersiniz dersaneye giden okula giden işi gücü olmadığı halde gezinen ne kadar insan varsa illaki bu caddeden geçer. samsunda çoğu kşi buluşma yeri olarak çiflikte buluşalım der. bir ucunun liselere* diyerinin de cumhuriyet meydanı ve konağa* bakmasının işlek olmasında katkısı vardır
  • ankara'da olanının (atlı spor klübünün önündeki) kenarındaki onlarca yıllık ağaçların kesim nedenini bilen varsa bir söylesin.
hesabın var mı? giriş yap