• bir entry'nin, yazarının tarihçesine (bkz: sözlük yazarlarının kişisel tarihçeleri) 'dedirten' şeklinde not alınmasına sebep olması için, içinde dedirten kelimesinin geçmesi şart değildir. sözlükte bu kalıba neden bu kadar kötü gözle bakıldığının anlaşılabilmesi için uygulamalı birkaç egzersiz işte size:

    başlık: ekşi sözlük

    entry: ne zaman eski haline döner dediğim başyapıt.
    [dedirten] -> neden? çünkü yazar aklına gelen bir soruyu soruyor aslında.

    entry: ne zaman eski haline döneceğini merak ettiğim başyapıt
    [garbage entry, ama dedirten değil.]

    entry: ne zaman eski haline döneceğini düşünmekten uykularımın kaçtığı başyapıt
    [sorunsuz]

    beni ne zaman eski haline dönecek diye düşündüren başyapıt
    [dedirten] -> neden? bize ne senin ne düşündüğünden? sözlüğün sana ne düşündürdüğü, aklına ne soruları getirdiği, sana ne dedirttiği umrumuzda değil. sözlük denen kavram hakkında bir bilgi vermiyor zira bunlar.

    hah, bilgi vermek demişken, buradan yola çıkarak dedirten formatındaki entry'leri ikiye ayırabilirim:

    1- bilgi vermeyenler. yazar kafasına esen, aklına gelen şeyleri sıralar, sonuna da dedirten ekler. bu tanım okuyucuya başlıktaki kavram hakkında bir bilgi vermez.
    2- bilgi verenler. burada yazarın format bilgisi o kadar düşüktür ki, yazdığı entry'nin o haliyle gayet legal olduğunun farkında bile değildir, bu yüzden sonuna bir de dedirten ekleyip bir çuval inciri berbat eder (bkz: #11019966).

    -buradan sonrası çok önemli-

    demem o ki, entry yazarken amaç, başlıktaki kavram hakkında bilgi vermekten ibarettir. yazdığınız şey bu kavram hakkında bir bilgi kırıntısı dahi içeriyorsa, entry mis gibi olmuş demektir. bilgi vermek derken 'tanım yapma' kavramından bahsetmemiş olmam da umarım gözden kaçmamıştır, hala farkında olmayanlar için bir bilgilendirme notu olsun bu, hatta iyice göze çarpması için yeni bir paragrafa yazayım:

    bir başlığa legal bir entry girmek için tanım yapmak şart değildir. başlık hakkında bir bilgi vermek gerekli ve yeterlidir. hatta çoğu zaman bilgiyi tanım yapmadan vermek okuyucuya daha hoş gözükür, zira böylece her entry durum, hadise, önerme gibi cılkı çıkan sözcüklerle bitmek zorunda kalmaz.
  • yazarın tanım yapmayı bilmediği çıkarımının yapılmasına sebep olur, çünkü format abuse'dur (bkz: #12267039). zira 'dedirten'den önce gelen kısım, başlıktaki kavramla ilintili değildir, forumdur.

    başlık: (bir gazete haberini düşünün)
    entry: sallandıracaksın üç beş tanesini taksim meydanında bak bir daha yapıyorlar mı dedirten olay
    entry: aa selam, burada olduğunu bilmiyordum naber kız diye düşündüren hadise.

    şimdi burdan 'dedirten' kısmını çıkarın; o dalga geçtiğiniz hürriyet'teki salak okuyucu yorumlarından ne farkı kaldı bunun?
  • formatı kötüye kullanımı önleme konusunda moderatörlerce kafaya takılması, entrilerin hürriyet'teki salak okuyucu yorumlardından farklılaşmasına ancak marjinal düzeyde engel olacak iifade.
    başlık: (bir gazete haberini düşünün)
    entry: "sallandıracaksın üç beş tanesini taksim meydanında bak bir daha yapıyorlar mı dedirten olay" değil "faillerinden üç beş tanesini taksim'de sallandırırsak tekrar etmeyecek olay". ne oldu? tanım yaparken 'dedirten' demedim. sonuç? hiç..
  • yorumları tanım yapan edevat.
  • sözlükten sonra günlük hayatımı da derinden etkileyen sakıncalı kelime. geçen haberleri izlerken uğur dündar "yok artık dedirten bir olay" gibi bir şey söyledi "hiiiii" dedim bir an korktum uğur dündar için ama geçti sonra.
  • sözlükte "genellikle" format bilgisi yetersizliğinden yazarların başvurduğu "geçici" format çözümleyicisi. her sıkışıldığında o başlıkta yer alan şeyi dedirten şey şeklinde bitirmek, moderatörlerin "yazarların kişisel tarihçeleri ne güzel şeymiş" dedirten eylemleriyle sonuç bulmaktadır.

    biriken dedirtenler, "hay allah, sözlükten neden uçtum? ne de güzel bir yazardım" dedirten tepkiler yaratabilir.

    dedirten, delirtendir.
  • tanım yaparken kullanılması yasak değildir, ancak yazarın tanım yapmayı bilmediği çıkarımının yapılmasına sebep olur. benzer olarak "...dediğim kişi", "...demek istediğim durum", "...diye söylemek istediğim önerme", "...şeklindeki düşünceleri aklımdan geçirtmiş açıklama", "...diye sormak istediğim kişi" formatındaki entryler de bu kapsamda değerlendirilir. iletişim bölümünden moderasyona "ben neden uçtum hiç entrym silinmemişti halbuki!!!!1!!!!11!!!!" temalı mail yollayan yazarların önemli bir kısmının dedirtenci olduğu ise ayrıca dikkat çekicidir.
  • anlaşılan artık mide bulandıran ve gittikçe büyüyen bir sinek haline geldi sözlükte. aslında kullananları, normal şartlarda görülemeyen kutsal bir pointer ile işaretleyip sonradan birikenleri koltuğunun altına sokup çeşitli mahallerde sallandırmak yerine doğrudan yazar tipleri değiştirilerek cezalandırmanın mümkün olduğu sözlük mekruhudur.

    misal üçüncü nesil dedirten yazar, beşinci nesil azimli dedirten yazar ve hatta birinci nesil dedirten hayvan olarak gerçekleştirilebilir. hem fonetik, hem eğlenceli hem de eşşeğen ziki.
  • özellikle yeni yazarların formata uymak için kullanmak zorunda olduklarını sandıkları sözcük. mesela bir film için entry girerken "falanca filanca sebepten çok güzel bir film olmuş" deseler bu gayet legal bir entry olacakken illaki "güzel olmuş dedirten film" demeyi tercih ediyorlar...şu maçlarla ilgili entry girerken de kullansalar da eğlensek, galatasaray 1-0 öne geçti dedirten maç...
  • alelade cumleleri sozluk formatina ceviren kelime.
    (bkz: x dedirten x)
    (bkz: dedirten ba$lik)

    tabi bir de düşündürten vardır bunun benzeri.
hesabın var mı? giriş yap