• kendisine yöneltilen en son röportajda dile getirdiği demeçtir. ülkenin böyle liderlere ihtiyacı var kesinlikle. okuduğu bazı yazarlar:
    çehov, marquez, borges, tolstoy, gorki, balzac, hemingway, shakespeare, austen, wilde, dickens, wirginia woolf, sir arthur conan doyle, orwell… margaret atwood’un distopik tarzdaki bütün kitaplarını, galeano vs liste devam ediyor.
    soru ve cevap şu şekilde:

    semih gümüş (yayıncı, eleştirmen): roman ve öykü, kurmaca metinler olarak bir dizi anlatım sorunlarına doğru çözümler getirmeyi gerektirir. siz bu sorunları hangi yazarlardan ve kitaplardan öğrendiniz?

    selahattin demirtaş: değerli semih abi, “siz bu sorunları hangi yazarlardan ve kitaplardan öğrendiniz” diye sorarken “bu sorunları çözmeyi hangi yazarlardan ve kitaplardan öğrendiniz” demek istemişsindir inşallah ?? yoksa kurmaca metinlerimin bir dizi anlatım sorunları içerdiğini düşünüyorsan açık açık söyle sevgili semih abi, hapisteyim diye toleranslı davranmayacağını biliyorum. ne olacak ki? kendimi daha fazla geliştiririm. en fazla kahrolurum, perişan olurum. zaten daracık bir mekandayım, hayata küserim, yıkılırım falan. sen rahat ol yani ?? ben yine de sorunları çözmeyi öğrenmeye çalıştığımı söyleyeyim. burada olduğum iki buçuk yıllık zamanda üç binden fazla kitap bir şekilde elimin altından geçti. tamamına yakınını okudum diyebilirim. (bkz: çehov), (bkz: marquez), (bkz: borges) başta olmak üzere pek çok yazar, öyküde kurmaca konusunda ufuk açıcı oldu. dünya edebiyatının klasiklerini lise ve üniversite sonrasında ikinci defa gözden geçirdim. (bkz: tolstoy), (bkz: gorki), (bkz: balzac), (bkz: hemingway), (bkz: shakespeare), (bkz: austen), (bkz: wilde), (bkz: dickens), (bkz: wirginia woolf), (bkz: sir arthur conan doyle), (bkz: orwell)… (bkz: margaret atwood)’un distopik tarzdaki bütün kitaplarını, (bkz: galeano)’yu, binbir gece masalları’nı, (bkz: sadık hidayet)’i halen okuyorum. ayrıca (bkz: grangé), (bkz: jo nesbø), (bkz: dan brown) başta olmak üzere yüzlerce polisiye okudum. türkiye polisiyesinden (bkz: ahmet ümit)’in tamamına yakınını okuma imkanım oldu. (bkz: mehmed uzun), (bkz: fırat ceweri), (bkz: mahmut yamalak), (bkz: menah osman), (bkz: dilaver zeraq), (bkz: bextiyar eli), (bkz: selim temo) ve daha birçok kürt edebiyatçıyı okudum. (bkz: umberto eco), (bkz: ruiz zafon), (bkz: harper lee), (bkz: saramago) bir çırpıda aklıma gelenler. şebnem işigüzel, ayfer tunç, mehtap ceyran, sema kaygusuz, aslı tohumcu, esra yalazan, ilhami algör, murat menteş, burhan sönmez, behçet çelik gibi son dönem yazarlardan; orhan kemal, sait faik, kemal tahir ve yaşar kemal’den çok şey öğrendim. her birinden mutlaka biraz öğrenerek kendi tarzımı, çizgimi yaratmaya gayet ediyorum. toplumsal gerçekliğin sınırları içinde, hakikiliği zayıflatmayacak bir kurmacadan yararlanıp en sade cümlelerle anlatımımı inşa etmeye çalışıyorum. üstünde çalıştığım ve belki sonbaharda yayımlanabilecek romanımda bu tarzımı biraz daha derinleştirmeye, yetkinleştirmeye çalıştım. ne kadar başarabildiğime okurlar karar verecek artık. okuduğunuzda sizlerin de görüş, eleştiri ve önerilerini duymaktan gerçekten onur duyacağım. çünkü seher’den sonra yapılan eleştiriler çok ön açıcı oldu, devran’ı da bunları dikkate alarak daha şevkle yazdım. elbette, nasıl yazılmayacağını öğrendiğim çok sayıda kitap da okudum bu arada. özcesi, tam bir kafa karışıklığı, içerisinde yazım tekniklerine dair sıfır eğitimle ve el yordamıyla kendi üslubumu yaratmaya gayret ediyorum. yazarlık, hiç bitmeyecek bir arayıştır neticede. ben de aramaya devam ediyorum.

    kaynak
  • yıkama yağlama başladı seçimden önce mi çıkarıyorsunuz ?
  • kanında hainlik bulunan biri değil 3bin 100bin kitap okusa ne olur kundaktaki bebeğin kanı, gözü yaşlı ailelerin ahı var
  • yazının içeriğini okumadım, sadece hesaplayan adam oldum. 2,5 yıl, 912,5 güne tekabül ediyor. yani günde 3 kitaptan biraz fazla okumuş olması lazım. kitaplar 10 sayfa falandı heralde.
  • tam tahmin ettiğim gibi.. hayatında eline kitap geçmemiş, daha yukarıdaki yazının içeriğini okumaya üşenen gerizekalı sığırların hemen eleştirmeye, laf sokmaya çalışıyor.

    sığır geldiniz, sığır gideceksiniz...
  • ee yani?

    biz onu 2.5 yılda 3000 kitap okudu diye sevmiyoruz.

    tayyip 2.5 yılda 4000 kitap okusa onu da sevecek miyiz?

    bizim skalamız okunan kitap sayısı değil, kişinin düşünceleridir.
  • hızlı okumadır o.
  • mümkünati yoktur bu rakamın.
    bende 2.5 sene bizzat yattım. l tipinde gayet nezih bir ortamım ve kütüphaneye direk erişimim olduğu halde bu sayı 1000 civarlarinda kalmıştır. rakam abartı.
hesabın var mı? giriş yap