• denetim sektöründe çalışanları nasıl bir iş ortamı bekliyor?
    bir denetim çalışanı profesyonel ve yönetsel becerilerini nasıl geliştiriyor? başarılı bir denetçi çalıştığı şirkete ortak olabilir mi?
    sektördeki şirketler çalışanlarında ne tür özellikler arıyor? önemli dersler, değer katan staj vb. çalışmalar, olmazsa olmaz yetkinlikler...
    denetim profesyonelini nasıl bir mesleki örgütlenme ve sertifikasyon süreci bekliyor?
    denetim şirketlerine nasıl iş başvurusu yapılabilir?

    hepsi için deloitte nin şu linkine bakmakta fayda var:

    http://www.denetimnet.net/…ages/gencdenetimnet.aspx
  • türkiye cumhuriyetinde denetim; denetenle denetlenenin herhangi bir ocakbaşı ziyafetinde başlayıp yine aynı ocakbaşının dış kapısında sonlanan eylemdir. tek ve değişmez kuralsa hesap denetlenen tarafından ödeniyor olmasıdır. işte hepsi bu kadar.
  • yapılan işlerin yahut çeşitli birimlerin önceden belirlenmiş kanun ve kurallar çerçevesinde incelenmesi ve bu kriterlere uyulup uyulmadığının tespit edilmesi süreci.
  • ekonomi, eğitim, adalet, savunma ve sağlık gibi temel yönetim fonksiyonlarında en önemli etken denetimdir. örneğin ekonomide siz bir ülke olarak önce derme çatma bir kamu ekonomisi, sonra yarı-kamusal yani karma ekonomi, sonra sermayeye dayalı kamu destekli piyasa ekonomisi ve nihayet kapital fahişe ekonomisine geçmekte arzuluysanız, denetimin dozunu aynı sıralama ölçüsünde arttırmak zorundasınız. buna karşın denetim araçlarını da iktidar ve yandaşı iş gruplarının elinde toplamayı amaçlayan yargısal ve ekonomik düzenlemeler yapıyorsanız, o ekonomideki fahişelerin en alımlısı olmuşsunuz demektir. dolayısıyla müşterinizin bol olacağı açıkken, ürününüz dalda kaldığında dönebileceğiniz ne bir köyünüz ne de bir ananız olmadığından, zamanında özerk çalışan güçlü bir fahişeyken, gücü yeten bir pezevenge komisyon vererek çalışmak zorunda kalacaksınız.

    bağlıyorum, nihayet olarak o pezevenk vücudunuz kuruyuncaya kadar etinizden yararlanacak sizi de kendi memenizdeki 100 mililitrelik sütle beslenmeye mecbur bırakacaktır. öldüğünüzde ise pezevenkler arası bir çilingir sofrasında "sağlam orospuydu" şeklinde neş'eli kahkahalarla anılacağınızdan, unutulmak gibi bir beşeri kaygıya düşmenize gerek yoktur. ne güzel, ne mutlu size..
  • işlerin ne kadar yolunda gitmediğinin tespiti.
  • tekstil sektorunde sosyal sorumluluk adi altinda yapilan denetimlerde, denetlediginiz olguyu neden nasil nerede sorulariyla basbasa birakip, bir etrafiniza bakip aslinda hicte sizin ulkenizin umrunda olmayan sartlarina uygunlugunu saglamak icin firmalari deli gibi bunaltmaktir..
  • yillarca cocuk iscilik yasaktir seklinde firmalarin mantigini degistirdiginizi dusunmek..sonra gidip her yaz ayinda cocuk iscilik tespit etmekdir...boyle gelmis boyle gider sur essegi bayira..
  • türkiye'de iş hayatının en büyük aksayan yanı.

    türkiye'de hem özel hem de kamu kurumlarında yeterli denetim yok ne yazık ki. idareciler hep tanıdıklarını koruma içgüdüsü içinde. alt kademedekiler için denetim daha kesinken üst kademelere çıktıkça denetim esniyor. kurallar alt kademelere daha net uygulanıyor.

    koca koca şirketlerde bile sözde profesyonel üst düzey yöneticiler bile bunu yapıyor. kurallara ve ihlallere değil kuralı kimin ihlal ettiğine ve kime karşı ihlal ettiğine bakıyoruz.

    örnek olarak genel merkez işe alım kıdemli müdürü şirketin etik değerlerinde yazan bir kuralı en alt kademedeki bir çalışana karşı açık ve net bir şekilde ihlal etmiş olsun. şirkette kurulu o sözde iç denetim mekanizmaları var ya. alt kademedeki biri bir etik ihlal yapsa hemen soruşturma başlatacak o mekanizma ve yetkililer işte o kıdemli müdüre karşı hiçbir şey yapmaz. ihlal mağduru alt kademe çalışan o müdürü isterse genel müdüre şikayet etsin hiçbir şey olmaz o müdüre. devasa cirolara sahip yurtdışına açılmış pek çok türk şirketinde bile böyle manzara.

    yukarıda da dediğim gibikurallara ve gerçeklere değil; kim yaktı, kime karşı yaptı sorularına bakıyoruz. bunun olduğu yerde verim olmaz. başarı olmaz.

    müdür, kıdemli müdür, yönetici vs. ayırt etmeyerek kuralları uygulamadan, ahlâk ve adaletten bahsetmeyin bana.
  • turkiyede olmayan olay. bankalardaki teftisi denetimden saymazsak ki saymamak lazim, meslek olarak benimseyenlere ise cidden uzuluyorum. ıster kamu ister ozel sektor olsun turk sirketlerinde dostlar alisveriste gorsun tadinda oluyor. ıleride bir sey patlarsa patlar patlamazsa zaten rapordan sonra siyrilip gidiyosun, kebap.
hesabın var mı? giriş yap