• güzeller güzeli boğaziçi'nin her iskelesinden aşk dilenir efendim bu vapur, varsa payına düşeni alır sonra pervasız her limanda bir sevgili bırakır.
  • 1990'ların ortasına kadar boğaz hattında çalışan emektar vapurlara verilen ad. esas dilenci vapuru ünvanını kazanan hat eminönü - yeniköy hattıdır. 15:50'de eminönü'nden kalkan vapur sırasıyla barbaros hayreddin paşa, ortaköy, arnavutköy, bebek, kandilli, anadoluhisarı, kanlıca, çubuklu, paşabahçe, beykoz'a uğrar ve 17:50'de yeniköy'e ulaşırdı. daha sonra tersanede çalışan işçileri kanlıca, çubuklu ve paşabahçe'ye bırakmak üzere tekrar istinye'ye hareket eder ve en sonunda 19:00 civarında beykoz iskelesine bağlanır ve sabah 08:00'de eminönüne hareket edene kadar geceyi orada geçirirdi.

    18:15'de eminönünden kalkan ve "işçi vapuru" olarak isimlendirilen eminönü - beykoz vapurunun bu mesafeyi 1 saatte alabilmesi "dilenci vapuru"'nun ünvanını ne kadar hakettiğini gösterir.

    bu sefere tayin edilen vapurlar o günün en eski teknolojiye sahip vapurları arasından seçilirdi. büyük kısmı tahtadan olanların ayrıca ön güvertelerinin üstü açıktı ve titanic'inkine benzeyen uzun, eğik bir bacaları vardı. bu vapurların hemen hepsi 1990'ların başında hurdaya ayrılmıştır. "kalender", "güzelyalı", ve "yalova" gönüllerde hep yaşayacak olanlarıdır.
  • kiçini sallaya sallaya her yere ugrar ve 10 dakikalik kisa göçebelikler yasar.
  • sirkeci'den ilk vapur 10.30'da kalkardı. tüm o küçük boğaz iskelelerine uğradıktan sonra anadolu kavağında yolculuğunu bitirirdi. yolculuk yaklaşık iki saat kadar sürer 12.30 gibi anadolu kavağında olurdunuz.

    anadolu kavağının tüm esnafı vapur saatlerini bilir, ona göre hazırlanırdı. vapurun yanaşma saati gelince kızartılacak midye tavalar son bir kez kontrol edilir. dönerin ateşi harlanır. dolaptan kolaya buz gibi ayranlar, meşrubatlar hazırlanırdı. vapur yanaşıp da içindeki yolcular anadolu kavağına ayak basınca, kavağın o küçücük meydanı birden heyecanlanır, kalabalıklaşır, etraf alışverişe boğulan onlarca insana bürünürdü.

    aynı durum karşıda rumeli kavağında olsa da oradaki meydan bir adet dondurmacı, bir adet kahve, bir adet bakkal ve sadece akşamları çalışan bir adet balık lokantasından ibaret olduğu için o kadar şenlikli olmazdı. ancak rumeli kavağı da yetiştirdiği incirleri ve böğürtlenleri ile öne çıkardı.

    üstelik istanbul'un bu en nadide semtlerine ulaşırken vapur çengelköy, bebek, kuzguncuk, rumeli hisarı, anadolu hisarı, beykoz, sarıyer gibi iskelelere uğrardı. ki ben belediyenin yerinde olsam dilenci vapurunu yeniden işletmeye açar, bu güzel iskelelerde uygun molalar vererek tam bir gezi ve eğlence vapuru haline getirirdim. düşünsenize tüm gün boyunca boğazın güzelliklerine boğulup akşam da üst güvertede kurulan sofrada, tam da boğazın içinde bir akşam yemeği yiyorsunuz.

    belediye bunu neden yapmaz ki?
  • şirket-i hayriye'nin başlattığı, şehir hatları'nın hala devam ettirdiği vapur seferi.

    her gün eminönü'nden kalkar, boğaziçi iskelelerine uğrayarak kavaklar'a kadar uzanır. yaz mevsiminde de cumartesi geceleri mehtap turu olur ismi.

    eski güzel günlede bu sefer, başlıbaşına bir yüzen meyhaneymiş. kurum devletleştirilince tedricen gelen içki yasağıyla bu özelliğini kaybetmiş. ama bu sefer de, vapurun sancak tarafında konuşlanan ve nevalelerini evden getiren işret erbabının koltuk meyhanesine dönüşmüş.

    şimdi, değil dilenci vapuru'nda müskirat kullanmak, kadıköy-beşiktaş vapurunda içkiden bahsetmek bile tekin değil.

    yaşlı turna boşuna dememiş, ''geçmiş zaman en iyisidir'' diye.
  • besiktas iskelesinden 10:50 ve 13:50 de hareket eder,kanlica'da sekerli yogurt saticilarinin girip satis yapmalarina yetecek kadar kisa bir mola verdikten sonra anadolu kavagi'nda balik,midye vs yemenize ve ufak bir gezi yapmaniza yetmek uzere 2 saat kadar bir mola daha verir ve geri doner..cok az bir paraya keyifli bir bogaz gezisi yapmaniz icin iyi bir secenektir..
  • bunun bir de gezi seferi versiyonu vardır ki, giriş kapılarında biletçi amcalar otomatiğe bağlanmış bir şekilde "tikııııt" diye bağırırlar binenlere.
  • kanlica da hi¢ kimse binmese bile kanlica ya geldiginizde "evet me$hur kanlica yogurdu geldi" diyerek size dumura ugratir. yaz aylarinda bu vapurla seyahat ederken kendinizi azinlik gibi hissedebilirsiniz.
  • istanbul boğazı hattında belli yıllarda sefer yapmış, iki yaka arasında zigzag çizerek tüm iskelelere uğrayan şehir hattı vapurlarına verilen gayri resmi ad
hesabın var mı? giriş yap