• birkaç gündür kafamı kurcalayan sorunsal.

    mantıken uzaya gitmesi gerekir diye düşünüyorum çünkü dünya hepimizin bildiği gibi yuvarlak. antalya'dan kalkan bir uçak dümdüz yukarı doğru uçup norveç'ten yukarı gidip kutupları da geçerse uzaya çıkması gerekiyor.

    şu şekil yani: görsel

    edit: derdimi tam anlatamadım galiba, şu şekil uçmaktan bahsediyorum: görsel
  • sallayani dovmuyorlar ya...

    bence yeterince hizlanabilirse*, bilmem kac tur sonra merkez kacla beraber uzaya dogru dumduz gider bu oglan.

    (bkz: at kafadan bilgi yarismasi)
  • cevabı stall'a girer olan soru.

    --
    edit: çok sordunuz, açıklayalım.

    uçağın uçma prensibi: uçak kanadının altından ve üstünden akan hava, bernoulli prensibi'ne göre kanat yapısının özelliğinden ötürü * farklı hızlara sahip olur. altından akan havanın hızı düşer, basıncı yükselir, kanadın altında yüksek basınç alanı oluşturur. üstünden geçen havanın ise hızı artar, basıncı düşer, kanadın üstünde alçak basınç alanı oluşur. hava yüksek basınçlı alandan alçak basınçlı alana kaçmak isteyeceği için kanadın altında kaldırma kuvveti * oluşturur.

    atmosferde yukarı tırmanan yolcu uçağı neden stall'a girer?

    yukarı çıktıkça atmosferin yoğunluğu azalır, hava incelir (dağın tepesine çıktıkça basıncın düşmesi de bu yüzden). kanatlardan yeterince hava akamayacağı için gerekli kaldırma kuvveti oluşmaz. düşük irtifalarda bile burnu havaya dümdüz kaldırırsanız yine stall'a girer çünkü motorların yarattığı itiş hızı *, kanatların altından geçmesi gereken yeterli hava akımını oluşturmaya yetmeyecektir.

    (bkz: angle of attack)

    stall'a girince ne yapmak gerek?

    bir gün olurda hobi olarak stall'a girerseniz burnu aşağı verip dümdüz çakılıyoruz. çakıldıkça kanatların altından akan hava artacağı için yeniden kaldırma kuvvetine sahip oluyoruz ve burnumuzu düzeltip uçmaya devam ediyoruz.

    burada stall'a girip spin atarak düşmeye başlayan, sonradan kurtulan bir turboprop uçağın mükemmel kalitede bir videosu var.
  • modern fizikle anlatmaya çalışırsak aslında sen düz gitmeye çalışıyorsun ancak dünyanın kütlesi uzayzamanı büktüğü için dünyanın çevresinde dönmüş oluyorsun diye açıklanabilecek bir hede.
    (bkz: genel görelilik teorisi)

    klasik fizik prensiplerine göre ise uçağın hareketinin oluşturduğu merkezkaç kuvveti daha doğrusu açısal hız/momentum, merkezcil kuvvet olan kütle çekim kuvvetini dengelediği için uzaya gidilemez, belli bir irtifada kalarak dünyanın çevresinde uçulur.
    şayet cisim kaçış hızına erişirse kütle çekim kuvvetini yenip uzayın derinliklerine uzayabilir ama bu hıza da uçakla erişilemez. hatta hava sürtünmesi vs. hesap edildiğinde railgun ile fırlatılan cismin bile yer çekiminden kaçıp uzaya çıkması çok zor. dünya'nın kaçış hızı saatte 40bin kilometre boru değil. animasyon hali
    (bkz: kaçış hızı)

    ayrıca teknik olarak da uçaklar hava moleküllerini iterek ivmelendikleri ve uçmak için havanın kaldırma kuvvetine (kanadın altı ile üstü arasındaki basınç farkına) ihtiyaç duydukları için atmosferin üst katmanlarına çıkamazlar. o nedenle uçak kötü bir örnek. yörüngedeki uydular üzerinden düşünürseniz daha kolay olur.
  • dümdüz uçan uçak, yere göre dümdüz uçtuğu için, yer de düz olmadığı için uzaya çıkamaz.
  • uçak motorları oksijensiz çalışamaz. ( yanma için gerekli)
    uçakların belli bir irtifanın üstünde uçamamalarının sebebi budur.
    irtifa arttıkça atmosfer seyrelir. dolayısıyla uzaya falan çıkamaz,
    değil uzaya çıkmak, belki de motorlar arızaya geçip düşer.
    edit eki: aklıma geldi, zaten seyrelmiş atmosferde uçağın kanatları
    gerekli kaldırma gücü bulamaz.
    yani cumburlop aşağı garanti :)
  • bu soru benim de bir zamanlar fazlaca kafamı kurcalıyordu, yaşım 7-8 falandı.
    üstteki gider diyen arkadaşlar herhalde kuzey kutbunda şınav çekince dünyayı kaldırmış olacağını falan da sanıyordur.
  • dünyanın çekim alanından kurtulamayacağı için devamlı olarak ufka paralel gider. ufuk yukarı gidecek olursa eninde sonunda motorlarının gücü tükenecek ve stalla girecektir. dünyada henüz atmosferden ayrılacak kadar yüksek performanslı ve yapısal dayanımlı herhangi bir "sabit kanatlı" uçak yok.
  • 22 yıllık pilotum. dümdüz uçarım genellikle. bir kere bile uzaya gitmedim.
  • ciddi düşünmezsek lezzet kokan sorunsal.
hesabın var mı? giriş yap