• dut pisliğinden şikayet etmek yerine dutları yemeyi deneyin. böylece hem yere düşmemiş olur hem ağzınızdan tatlı bir şeyler geçtiğinden belki ota boka laf atmamaya başlarsınız
  • bu andavallar incir mevsiminde incirden de şikayet eder şimdi.
    sinek vizildiyor, kus ötüyor diye de söylenir.
    betonarmelere aşık saçma sapan insanlarsınız.
    dut ağacı düşer inşallah başınıza.

    gelen mesajlar üzerine dut çözümü için örnek vereceğim.
    bebek kahvesini bilen bilir, büyük bir dut ağacı var orda . adamlar tente çekmiş oraya üste, düşüp toplandıkcada tabaklara koymuşlar insanlar yesin diye.
    insanlık öğrenin biraz insanlık!
  • antalya'dan bildiriyorum çare kesmek değil benjamin ağacı dikmek olması gereken kampanya.

    ben bu kadar şehir peysajına uygun ağaç görmedim. kısa sürede büyüyor dev gibi oluyorlar, yemyeşil dalları ile altı mis gibi gölge. caddelerin sağına ve soluna dik harika görüntü veriyor. akarı yok kokarı yok. antalya'da giderek yaygınlaşıyor. sığır gibi hemen asıp kesmeyin doğada her şeyin çözümü var.

    merak edenler için görsel

    edit: o kadar büyümesi de risk değil mi? diye merak edenler olmuş. hayır değil, tamamen budama ile alakalı. yani ağacı ne şekilde büyütmek istiyorsanız ona göre budayabilir istenen şekil ve büyüklüğü verebilirsiniz. zaten belediyeler nerede ne büyüklükte olması gerektiğini planlayıp ona göre dikim ve budama yapıyor. sıfır sorun.

    debe editi: yeşil ışığım sönmüyor epey soru gelmiş. toplu yazayım.
    -olayın dut ağaçlarıyla ilgisini anlamayanlar için açıklayayım. başlığı açan suser dut ağaçlarından dökülen dutların şehirleri kirletiğini söyleyerek keserek çözüm yolu sunuyordu. bende kesmek yerine bundan sonra şehir mimarisine ve peyzaja uygun benjamini dikimini önerdim.
    - mevcut dut ağaçları ne olsun diyenler? dutlarda yaşasın yaşayabildiği kadar. neden kesilsin ki? madem dutlar çevreyi kirletiyor belediyeler çözüm üretebilir millete dut yer. özel apartman ve bahçede olup da bakımını yapmayıp çevreyi kirletene de basarsın cezayı veya budama bakım temizliği belediye olarak yapar parasını rucü edersin. yani her türlü çözüm var.
  • bir mükerrem'in önerisi.

    görsel
  • deli galiba.
  • dut meyvesini , kuşlar ve özellikle ala kargalar çok seviyor, bildiğim kadarı ile. ağaçlari kesmek yerine, belli zamanlarda ağaç altları yıkanabilir, meyveler belediye tarafından toplanıp, marmelat , reçel yapılıp satılabilir. o ağaçlar muhtemelen daha önce bahçeli müstakil evlerin bahçesinden geriye kalanlar. zamanla müstakil evler yerini çok katlı binalara bıraktığında, hasbelkader kesilmeyen dut ağaçları, tek tük kaldı. keşke çevredeki tüm pislikler dut ağacının meyvesinin pisliği gibi olsa.
  • her turlu pislik bitti de dut mu kaldi sokagi kirlettigini dusundugun.

    cik dalina biraz ye de yerlere dusmesin amk o zaman
  • başka bir şey ister misin paşam? mesela sokak kedilerinin miyavlamasından rahatsız oluyorsan ses tellerini aldıralım ameliyatla?
  • dut ağaçları her türlü toprakta olur. çok kanaatkar ağaçlardır.
    hem saçak kök yapar hem de kazık kök. erozyon ile mücadelede en iyi türlerden biridir.
    kışın dökülen yaprakları karbon yönünden toprak için çok besleyicidir.
    az da olsa azot bağlayıcı ağaçtır. havadaki azotu kökleri ile toprağa bağlar. toprağı azotça zenginleştirir. organik yapısını güçlendirir.
    yaprakları havadaki tozu emer.
    diğer bütün ağaçlar gibi oksijen üretir.
    yetişkin olanların suya ihtiyacı yoktur. suyu kendileri üretir ve derin kökleri ile doğrudan yeraltı su kaynaklarına yönlendirir.
    suyu temizleme özellikleri vardır. içme suyunun kalitesini arttırlar.
    çiçeklenme dönemi doğanın en uyanık olduğu dönemdir. bu dönemde arılar için çok hayati olmasalar bile iyice olgunlaşmış meyveleri (genelde yere dökülenler) arılar için hayati önem taşır. çok şekerli meyve arıların kışı rahat atlatmalarını sağlar. arılar için çok önemli bir ağaçtır.
    bütün böcekler ve sinekler için yuvadır. bu yüzden avcılar için de çok önemlidir. sabah erken saatlerde kuşların en çok ziyaret ettiği ağaçlardan biridir. gün boyunca kertenkeleler, örümcekler ve tarla kuşlarını avlanırken görebilirsiniz.
    yüzey kökleri fazladır. paylaşımcı bir ağaç olduğu için mantar yapısının kuvvetli olduğu topraklardan (kaliteli topraklarda) fazla besini diğer ağaçlar ve bitkiler ile paylaşır. etrafındaki ağaçların ve bitkilerin su ihtiyacını bile karşılar. ormanların anaç ağaçlarındandır.
    yüzey köklerinin altı kemirgenlerin en çok sevdiği yuva alanlarındandır.
    meyvesi azot bakımından zengindir. çürüdüğü yerde toprağı çok iyi besler.
    tohumlarının çimlenme engeli yoktur. çok rahat ürerler. hızla ormanlaşabilirler. kuşların yardımı ile uzak yerlerde çoğalabilirler.
    kurutulmuş meyvesi binlerce yıl insanları kış kıtlığından kurtarmıştır.
    meyvesi ve yaprakları binlerce yıl ilaç olarak kullanıldı.
    kalın kabukları orman yangınlarına dayanıklıdır. toprağın altında kalan kökleri çok güçlüdür. bin defa kesilse, bin defa yansa yeniden filizlenir.
    vahşi budamaya dayanıklıdır. odunu için öldüresiye budanan ağaçlar bir sene içinde yine yüzlerce kilo odun üretir.
    geniş çatısı sayesinde kartalların ve akbabaların bile yuva yaptığı bir ağaçtır.

    dut ağaçları özellikle korunması gereken ağaçlardır. rahatsız olduğunuz, çevre kirliliği dediğiniz meyvesi hem insanlar için hem de doğa için çok ama çok önemlidir. dut ağaçlarını koruyun. yayılmalarını sağlayın. dutlar ormanların anaç ağaçlardır.

    edit: resmen ipek böceklerinin tek gıdasının dut yaprağı olduğunu yazmayı unuttum. ipek bütün kumaşların en kalitelisidir. lif uzunluğu 1500 metre olduğu için çok yumuşak ve pürüzsüzdür. tarih boyunca her zaman en önemli ticaret maddelerinden biri olmuştur. ipek yolunu elinde tutabilmek için yüzyıllar boyunca ne devletler yıkılmış ne devletler kurulmuş...
  • kesmek yerine ağaç altına dökülenleri tutacak, ara ara dolan dutların boşaltılmasına imkan sağlayacak bir şekilde muşamba tarzı yapılsa daha iyi olur. hiç geliştirme yok sizde. hep yıkım, söküm.
    entryi bitirmeden baktım, dut toplama filesi diye bir şey varmış.
    keşke belediyeler uygulasa bunu.
hesabın var mı? giriş yap