• onune gelenin hakkinda yorum yapmasiyla yalamaya donmu$ kavram. hem teorik hem de pratik bilgilere dayanarak:

    1- an itibariyle turk parasi halen degerlidir, tl kirilganligini aciklamaz bu, ama dolarin sonsuza kadar 1.30da kalmasini beklemek de akillica degildir. reel faizleri ve enflasyonu geli$mi$ ulkelerin 2 kati olan bir ulkede para her zaman deger kaybeder, bu kadar basit.
    2- her sonucun bir sebebi vardir. ulkenin finansal araclarinin degerini arz-talep belirler. bu varliklarin yarisindan fazlasi yabancilarin elindeyse ve onlar da sati$a gecerlerse, kur yukselir, faizler artar, $a$irtici degildir.
    3- "oyleyse krizden kaci$ yok mudur?" derseniz, kriz taniminizi sorarim tekrar. akademik olarak onemli olan kur degil, buyume oranidir. i$sizlik degil, nitelikli i$gucu arti$idir. mahalle kahvelerinde futbol tarti$an bo$ insanlar i$siz olmayacak da kim olacak? sanki ulkenin hepsi master yapti da onlara i$ bulunamiyor? kendini egiten adam i$ bulur, yuksek egitimli toplumlar da krizlerden nasil "kaplan" ekonomiler yaratilir bulabilirler.
    4- tarih itibariyle ekonomi cok olumlu degildir fakat temel gostergeler olumlu gittigi, reformlar yapildigi ve siyasi istikrar bozulmadigi surece, literaturde yazan anlamda kriz olmayacaktir.

    o kadar aglayan turizm sektorunun bu yilki geliri gecen yila gore artmi$tir (turist sayisi azalsa da onemli olan bele$ci avrupalilari toplamak degil sanirim?), tekstil di$indaki sektorlerde de buyume devam etmektedir. dpt'nin planlarina gore de tekstil artik ulkenin odak sektorlerinden biri degildir (makine ve teknoloji agirligi artiyor, tarim dediginizi duymayayim bile). bakilmasi gereken "reel" veriler de bunlardir.
  • olayi oldugundan cok daha naif , siradan ve olagan gösteren ve belki de bunun icin kullanilan kolpa tabir. yolun ortasinda bi kadina alenen tecavüz eden adamin yaptigi ne kadar "seksüel kriz" ise türkiyenin arjantinin basina gelen de o kadar ekonomik krizdir.
  • 1929 bunalimi, ikinci dunya sava$i sonrasi donem, turkiye'de 1958 krizi, 1973 petrol krizi, 1977'de petrol krizinin turkiye'yi vurmasi, 24 ocak 1980 kararlari, 5 nisan 1994 ciller faciasi ve tabi ki 2001'deki 21 subat krizi kimi ornekleridir.
  • bu krizlerin atlatilmasinda devlet mudahalesinin olumlu ya da olumsuz bir sonuc yaratacagi konusu oldukca muallaktir. devletin kriz doneminde ekonomiye mudahale etmesi ya da etmemesi gerektgi konusu tarti$maya aciktir zira 1929'da abd'deki arz-talep farkindan kaynaklanarak ortaya cikan, new york borsasinin iflasi ile devam edip tum dunya piyasalarinin tikanmasiyla sonuclanan 1929 bunalimi hemen hemen dunyanin tum ekonomilerinde devlet mudahalesi ve keynezyen politikalarla a$ilmi$ken, 1973'teki opec petrol krizi'nden sonra ayni politikalar dunya piyasalarini ve ulke ekonomilerini krizden cikarmaya yetmemi$ ve devlet mudahalesinden soyutlanmi$ neo-klasik politikalarin uygulanmasi ile kriz ile ba$a cikilabilmi$tir.

    kissadan hisse; politikalarin uygulani$i, devletin ekonomideki rolu kadar donemin $artlari, egemen politikalar da oldukca onemli bir rol oynar krizden ciki$ta.
  • bugün olacaksa, tayyip'ten aşağı kasımpaşa olan krizdir. şu mecrada yazmaya başladığımdan beri defalarca beklenmesi gerektiğini yazdığım, gelmemiş, gelememiş krizdir.

    (bkz: ekonomik kriz emareleri/@gxl)
    (bkz: arsa alma döviz al/@gxl)
    (bkz: akp nin ekonomi politikasi/@gxl)
    (bkz: akp hakkinda basinin yazmadiklari/#9087225)
    (bkz: dalgalı kur sistemi/@gxl)
    (bkz: 12 mayis 2006 doviz kuru dalgalanmasi/@gxl)

    daha da var da, ben artık ne yazdığımı, nereye yazdığımı hatırlamıyorum.

    bir fay hattının gerilmesi gibi, geciktikçe şiddeti artacak krizdir. olmaması için tayyip ve şürekâsının fuzulî olarak işgal ettikleri koltuklarda kalmaları gerekiyorsa, "olsun!" dediğim krizdir.

    aba altından sopa gösteriyorlar, "akp giderse ekonomik istikrar bozulur. boynunuzu kırın, sesinizi çıkarmayın" diyorlar, yalan söylüyorlar. akp ve ekonomik istikrar yanyana geldiğinde söz konusu olan tek istikrar, dengelerin istikrarlı olarak bozulması, bir zümrenin cebine istikrarlı olarak servet transferi yapılmasıdır.

    hatırlatırım: bu millet, yokluk içinde, kağnı arabasında top mermisi taşımış millettir. bu sefer her zamankinden ağır olacak kriz de canımızı yakacak. ama, özgürlüğün, bağımsızlığın, modernitenin bedeli bu olacaksa, bu millet gözünü kırpmadan bunu ödeyecektir.

    tehdit etmeyin bu halkı artık, yeter. macun tüpten çıktı, geri sokamazsınız.
  • bir topluluğun zamanında üzerine hiç yakışmayanı giymiş olması ve bugün de hala kendine yakışmayanları gardrobunda toplamasıdır.
    pilot bkz: (bkz: nice ayaklar gördüm ayakkabısı yoktu)
  • ulkemizde "hukumet gitsin de gerekirse darbe de olsun, kriz de ciksin, sava$ ta ciksin"cilar tarafindan buyuk bir hevesle beklenmektedir. ama o heves o kursakta kalir, demedi demeyin.
  • ekonomik büyümenin aniden ve keskin bir şekilde negatife düşmesidir. 2001 de yaşadığımız en taze örneğidir. türkiye, özal ile birlikte serbest piyasa ekonomisine geçtiğinden beri ciddi anlamda üç büyük ekonomik kriz yaşamıştır. genelde ekonomiyi yeni yeni öğrenenler ve kulaktan dolma bilenler tarafından resesyonla karıştırılır. oysa resesyon ve ekonomik kriz farklı kavramlardır.
  • "bu ülkede ilgili olanlar bilgisiz, bilgili olanlarda ilgisiz olduğu sürece çok kriz olur."
hesabın var mı? giriş yap