5 entry daha
  • taoist felsefenin temel yaşam metodolojilerinden biri.
    wu wei, yin yang ın tam arasına tekabül eden s eğrisidir.
    çabasız eylem diye türkçeleştirilebilir.
    wu wei'de eril ve dişil dengesi tam olarak sağlanmıştır

    wu wei'nin uygulamada bir çok güzel örneği var (alan wattsın bahsettiği kilit anahtar örneğine ek olarak) mesela rüzgar yelkenlisi ile ilerlemek; a noktasından b noktasına yelkenli ile ilerlemek istiyorsunuz ama rüzgar b noktasından a noktası yönüne geliyorsa yapılacak şey yelkeni rüzgarın etkisini bittiği yere kadar 45 derece çevirmek ve gelinen noktadan sonra bu sefer -45 derece çevir tam aksi yöne ilerlemektir. burada 45 dereceler dişil enerji ileri yönde ilerleme ise eril enerjidir.

    baltayla ağaç kesmek de tam bir wu wei örneğidir, hiç bir ağacı (baltayla) ağaca doksan derece açıyla kesemeyiz çünkü ağacın en mukavemetli olduğu açı doksan derecedir. bundan dolayı 45 dereceli alttan ve üstten kesikler atarız. burda da yine güç erildir ve 45 derece tercihi dişildir.

    wu wei en iyi doğada gözlemlenir. mesela suyun amacı eğimli olduğu bölgeye varmaktır, karşısına herhangi bir engel çıktığında bu engele direnç göstermez ve etrafından dolaşır, suyun aşağı yönde gidişi eril, etrafından dolanması dişil bir enerjidir. su bu iki enerjiyi tam bir dengede kullanarak nirvana'ya varıp durur. kaynak enerjisi devam ederse eril enerji o engeli eritmeyi bile başarır..

    wu wei öğretisi kısaca yaşamda elde etmek istediğimiz şeyler için aynı yollarda ısrarcı olmamamızı hatta en yapmayacağımız şeylere olasılık vermemizi, esnek olmamızı ve rutinlerden mümkün olduğunca kaçınmamızı salık verir.

    bruce lee'ye, o da olmadı kung fuculara sorun daha detaylı anlatsınlar.

    (bkz: taoism)

    (bkz: eril ve dişil dengesi)
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap