• dekalog'un rezil acilisi,
    pespaye semboller, buram buram bir sembolizm ve bayagi bir dindarliga bulanmis vasatinda hayli altinda bir kieslowski filmi.
    kieslowski'nin yeri zaten uc renk yuzunden sarsilmisti, bu film son noktayi koydu.

    --- spoiler ---
    filmin besinci planina varmadan
    1- tv onundeki kadin
    2- golun basindaki isa
    3- dahi cocuk pawel
    (sirasini karistiriyor olabilirim) sonunda ne olacagini anliyorsunuz-pavel gidici. bunun uzerine bir de kendi kendine acilip kapanan, evdeki muslugu kapiyi zart zurtu kontrol eden bilgisayari gorunce iyice sevimsizlesiyor. lan bilmesek, 1980'lerin sonunda o isleri yapan pc olduguna inanacagiz, hayir tas catlasa 64kb ile bir de basic diliyle nerede o dahiyane bilgisayarlar, nerede gerceklik.

    ayrica hata yakalamaya bayilan benim gibiler icin ortalarda babanin banyo sahnesi kopartici bir etkiye sahip olabilir, cunku film ekibinden bir arkadas lavabonun yaninda egilmisken kafasi kabak gibi gorunuyor.

    midemiz bulanarak, vaktin papa'sinin -john paul'du bunun adi ama kacincisi onu hatirlamiyorum, hani agca'nin hayatina kastettigi ayni zamanda polonya'nin evladi olan- fotografini yegenine gosteren hala sahnesini de izledik tabii...

    lan, lan diyorum cunku sinirimi bozdu bu film, ayrica kara cahil bir adam bile buzun mekaniginin kutugun-ya da demirin, betonun, vs.nin- mekanigiyle ayni olmadigini, dinamiginin bambaska oldugunu bilir.

    bir de o denklemleri elde hesaplasaniz olmuyor mu? illa bilgisayari-teknolojiyi, ya da metafor neyi amacliyorsa onu- gozumuze sokmak zorunda misiniz?

    --- spoiler ---
    tanri var midir yok mudur? tanrinin yerine yapma akil sokarsaniz evladinizi alir mi? gibi gayet derin ve anlamli sorular isleniyor bu guzide filmde. illa dekalog'un onunu birden izleyecegim diyorsaniz, besten baslayin. diger adi oldurme uzerine kisa bir film olanindan.
    `
    boyle polonya'ya boyle sinemaci, boyle kral.
    (bkz: polonya krali)
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap