5 entry daha
  • akim gerilimden bagimsiz olmamasina ragmen oldurme konusunda gerilimin yuksekligi onemlidir. gerilim ile akimi birbiri ile iliskilendiren diger parametre direncdir. elekrigin en basit formulu asagidaki gibidir.
    v=ixr
    v : volt (gerilim) ; i : amper (akim) ; r : ohm (direnc)
    burada genellikle carpilma durumunda gerilimin sabit oldugunu dusunursek uzerimizden gececek akimi insanin direnci belirler ve bu da v/r den bulunur. dolayisiyla 24 voltla ya da elktronik devrelerin genelde calistigi 5 v ile insan oldurmek mumkun degildir.
    ayrica (bkz: #9791600)

    akim kaynaklarinda da genellikle akim, kaynak cikisindaki direnclerin degerlerinin degistirilmesi ile ayarlandigi icin tehlike kaynakta kullanilan gerilime baglidir.

    elektrik devresinin ve/veya elektronik cihazinin verebilecegi maksimum guc vardir ki (p=v*i ; p: watt/va; guc) cihazlar bu gucun uzerinde deger veremezler. ya bozulurlar yada calismazlar. tvlerin icindeki yuksek gerilim trafolarina dokunursaniz (tüpü çalıştırmak için17000 volt civari bir gerilim vardir) eliniz gidiklanir veya caniniz acir rahatsiz olursunuz. ama tv girisindeki 220 volta temas ederseniz olursunuz.

    sonuc olarak insani olduren ortam kosullarinin etkisiyle akimdir. uzerinize kac volt uygulandigi degil uzerinizden kac amper gectigi onemlidir. alternatif akimda teklike sinir 50ma dir.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap