12 entry daha
  • dekalog serisinin altıncı (szesc) filmi. serinin oturtulmuş olduğu bağlam bakımından "zina etmeyeceksin" emrini karşılayan film. bu bağlam hatırda tutularak düşünüldüğünde filmde aşığın sevgiliyi gözetlemeye başladığı andan itibaren hemen akla şu tanımlama geliyor:

    "thou shalt not commit adultery: but i say unto you, that whosoever looketh on a woman to lust after her hath committed adultery in his heart." ("zina etme denildiğini duydunuz. ama ben size diyorum ki, bir kadına şehvetle bakan her adam, zaten yüreğinde o kadınla zina etmiştir.") matta 5.27-28.

    sevgili bu gözetlemelerden haberdar olunca aşığa "günah olduğunu biliyor musun?" diye sorarak tam da buna işaret eder. filmin genel akışı da göz önüne getirilirse aşığın isa ile eşleştirilmesi ve geçtiği o süreçlerin altını çizen veya bir eşleştirme ve metafora başvurmaksızın doğrudan durum üzerinden katı bir şekilde zina üzerine yapılan çıkarımlar ve yorumlar hem burada hem de orada şurada mevcuttur. doğrusu benim kuvvetli olarak hissettiğim bu olmadığından (ve de bu tarz yorumların çokça bulunmasından benim olası yorumumun bir eksikliği doldurmayacağından es geçiyorum) bende hissettirdiklerini söyleyerek yazıyı tamamlamak isterim ki beni bu hususta yazmaya iten de bu şaşkınlığımdır. öyle ki filmin bağlamı açıkça ortaya konmamış olsa kesinlikle filmin beni düşünmeye ittiği mefhumlar arasında yer almazdı zina. bu önbilgiyle izlediğimden de olsa gerek bölüm bölüm güçlü hislenmelerin arasında vakit buldukça zina nerede diye de bir beklentiye girdim. zina hakkında ne demek istiyor bu film bize diye bekledim durdum. lakin bir aşık olarak filmin gözümde ve gönlümde oturduğu tek yer aşkın kendisinde oldu. isa metaforuna öyle çok uzak durmuyorum film özelinde lakin süreçlerin zina ile ilişkilendirilmesini göremedim. burada daha çok süreç aşık olma, aşık olunan sevgili üzerinden en nihayetinde aşkın sevgiliyi aşıp hakikatin kendisine yönelmesini görebildim. hiçbir aşığın da bu filmde zina göreceğine zerre pay vermiyorum. yazının başında da belirttiğim gibi aşık olmayanlar zaten zina odağında filmi uzun uzadıya incelemişler. fakat işte her mefhum mücerret bir yer edinmişse de zihinlerde bir tek aşk gönle düşmeden anlaşılamıyor.
hesabın var mı? giriş yap