8 entry daha
  • ahmet altan'ın ne dediği anlaşılmaya çalışılmadan, vatanı satmakla, sömürge olmak istemekle falan suçlandığı yazı. yazıya gelen tepkilerin aşırılığı ahmet altan'ın aslında bazı şeyleri doğru söylediğini gösteriyor.

    kurtuluş savaşının eğitim sistemi içerisinde efsanevi bir şekilde anlatılarak ulusal bir kahramanlık öyküleri oluşturulması gibi süreçleri sadece osmanlı'nın çok toprak kaybetmesi yüzünden kendine güveni kalmayan bir milleti yeni kurulacak düzene ikna aracı olarak göstermesi biraz basit bir yaklaşım. osmanlı toprak kaybetmeseydi de tarih kimlik oluşturmak amacıyla kullanılacaktı bir şekilde.

    tabii ki kurtuluş savaşının büyük bir yalan olduğunu falan söylemiyor ahmet altan da. mühim olan kurtuluş savaşında yaşanılanların daha sonra ne şekilde kullanıldığı. "yunanlılarla savaştık, artık savaşmamak için birbirimizi anlamalı ve saygı göstermeliyiz, barış içinde yaşamak için hep iletişim içinde olmalıyız" mi yazıyor tarih kitaplarımızda? yoksa "bizi kestiler yakıp yıktılar, zalimlikler yaptılar bunları unutmayın, kininizi koruyun, her an yine gelebilirler, aramıza gizlice girebilirler, hristiyanlaştırabilirler bizi dikkat edin" olarak mı kullanılıyor? yani savaş yıllarındaki acılar, ölümler, göçler, kahramanlıklar falan daha barışçı, birbirine saygılı bir toplum oluşturmak için de kullanılabilirdi, ama öyle kullanılmıyor pek.

    tarih eğitimimizde tarihi gerçekliği sorgulanabilir bir çok kahramanlık öyküsü var, bunu biliyoruz. bugün hala gazetelerde boy boy vahdettin'in hain mi olduğu falan tartışılıyor tarihçilerce.

    tarih eğitimimizin tamamen tarafsız ve doğru olduğunu mu iddia ediyor acaba bu kadar kızanlar ahmet altan'a?

    dürüstçe ilk ve orta öğretim düzeyinde verilen tarih derslerinin tamamen doğru ve tarafsız olduğunu iddia eden varsa, muhtemelen bu düzeyin üzerinde bir tarih eğitimi almamıştır, bu bakımdan kendi içinde haklıdır. bu problem bir çok ülkede var. bugün romanya'da, ilk-orta tarih kitaplarının türklere karşı kazanılan sayısız savaşları ve kahramanlıkları anlatması gibi (her nasılsa yüzyıllarca osmanlı altında yaşamışlar), bize komik gelen fakat onlar için sorgulanması (aynı ahmet altan örneğindeki gibi) ihanet, satılmışlık naralarına sebep veren abartılarla dolu tarih kitapları olan bir çok ülke var. bizi ülkemiz de bunu yapıyor ve bu doğru değil.

    tüm bunların dışında, tarihe ve bugüne olan bakışımızın, aşırı miliyetçilik, yabancı düşmanlığı, kendine güven eksikliği, iç düşmanlar paranoyaları, sürekli birilerini yokedilmesi gereken tehditler olarak algılamak ve fırsat buldukça yok etmek, eğitim sistemindeki yanlışlar, özellikle tarih eğitiminin yanlılığı ve çarpıklığı gibi gerçek sorunlara yolaçtığını göstermesi açısından faydalı yazı.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap