24 entry daha
  • son günlerin popüler kişisi sedat peker'e karşı duruşunu 2002'de dile getiren siyasetçi.

    --- spoiler ---

    şefkat çetin, 12 eylül öncesinde 1211 ülkü ocağından sorumlu ülkü ocakları genel başkanı'ydı. 12 eylül sonrası mhp ve ülkücü kuruluşlar ana davası sanığı oldu. cezaevi yıllarında, ‘‘birbirimizin ayak izine kurşun sıktık’’ dediği solcularla ve mafya babalarıyla aynı hücreleri paylaştı. 1987'de cezaevinden çıktı. alparslan türkeş'in ölümünden sonraki genel kongrede devlet bahçeli'nin genel başkan seçilmesinde, mafyalaşmış isimlerin tasfiyesinde önemli rol oynadı. mhp tabanında çok etkili olduğu için partinin teşkilatlanma sorumlusu oldu. mhp il ve ilçe örgütlerinin her adımını izliyor, nefesini dinliyor. gözünün yaşına bakmadan kelle koparıyor.

    muhittin fisunoğlu'nun, veli küçük'ün, korkut eken'in oğlunun katıldığı o meşhur sedat peker davetinden sonra beykoz ilçe örgütünü de görevden aldı. perşembe günü de görevini kötüye kullanan şırnak il yönetimini.

    şefkat çetin'le sedat peker'i, ülkücü mafyayı ve görevden almanın şartlarını konuştuk:

    - ülkücü sedat peker'in ‘‘ozturkler.com’’ sitesi açılışına katılan beykoz ilçe yönetimini feshettiniz.

    - bahsettiğiniz kişi (sedat peker), emeksiz kazancı meslek edinmiş biri. alın teriyle elde edilmiş kazancı, hukuki boşluklardan faydalanarak sömüren bir mekanizmanın patronluğunu ve bekçiliğini yapan bir sektör haline geldi.

    - sedat peker ülkücü işadamı olduğunu söylüyor?

    - kendisinden ziyade, toplumun kendisini nasıl algıladığı önemli. toplum tarafından kabul görmemiş fotoğrafın örtüsü altında birtakım organizasyonlar yapıyor. uğruna gençliğimizi, ömrümüzü verdiğimiz türk milliyetçiliğini dolgu maddesi olarak kullanıyor. mensuplarımız hukukun menettiği fiillerle özdeşleşen isimlerle anılmamalı, görülmemeli. böyle tercihi olanın bünyemizde yeri yok. bunu bütün birimlerimize ilan ettik. ismi geçen ilçe teşkilatımızı da bu nedenle görevden aldık.

    - savunma aldınız mı, peker'le ahbaplık, ortaklık gibi bir neden...

    - sedat peker'in gecesiyle ilgili birileri bir şey söyledi diye beykoz ilçe'yi feshetmedik. mhp, duyumlarla değil bilgi ve belgelerle bu işi çözer. gelen bilgiyi de minimum üç kanaldan check eden bir mekanizma var.

    - o geceye katılan yöneticilerinizle ilgili bilgi ve belgeler neler?

    - teşkilatın gelenekleri, kuralları var. bunları kabul eden arkadaşlarımız, son olaydaki gibi tasfiye edildiklerinde, efendim suçumuz nedir, diye sorma hakkına sahip değillerdir. çünkü suç somut ve bilerek işlenmiştir. beykoz teşkilatımızın sedat peker'in organizasyonunda yer almaları yeterli bilgi ve belgedir. bizim hafiyelik mecburiyetimiz ve ihtiyacımız yok. olayın bizim penceremizden görünüşü bu.

    - neden geceye katılmayan ilçe yöneticilerini de görevden aldınız?

    - buradaki çaycı arkadaşım hata yaptığı anda benim bu görevi bırakmam lazım. sadece çaycının hatası diyerek işin içinden sıyrılamam.

    - sedat peker'in davetine veli küçük ve mehmet ali yılmaz gibi mhp'li bilinen isimlerin katılması rastlantı mı?

    - olabilir. ama görevinizi bireysel çıkarlarınız için maymuncuk olarak kullanmaya başladığınız anda ne meslek ahlakınız ne de bulunduğunuz kurumun etik değerlerini koruma şansınız kalır.

    - o geceye katılanların çoğunun partinize oy verdiğini, maddi destek sağladığını bilseniz böyle konuşur muydunuz?

    - türk milletinin değerlerini para kazanma aracı yapan ahlaksızın ve onu hoş göstermek için konu mankeni olanların hiçbirinin oyunu da üyeliğini de istemiyoruz. sedat peker'in niyetini bildiği halde o geceye katılan herkes art niyetlidir.

    - neden mafya örgütlenmeleri içinde hep ülkücüler çoğunlukta?

    - 12 eylül sonrası istanbul'un emniyet kayıtlarını inceleyin. 40'ın üzerinde insan ölmüştür. en az 27'si ülkücüdür. üstelik ülkücü ülkücüyü öldürmüştür. neden? kimi arsa, kimi çek-senet mafyasından. burada can ve hüviyet kaybına uğrayanlar, ülkücüler. bunlar, '80 öncesi davaya hizmet etmişlerdi. devletin kuruluşlarına, ‘‘arkadaşlarımıza maliyeti ucuz, kullanılabilir eleman gözüyle bakmayın, kendi işinizde kullanmaktan vazgeçin. siz kendi işinize bakın, biz kendi işimize bakalım’’ dedik. biz devletin milis gücü değiliz. bunu her tarafta duyurduk.

    - özellikle hangi devlet kuruluşundan istediniz?

    - bakıyoruz, küçük mafyanın bekçisi karakol polisidir, büyük mafyanın bekçisi de en büyük amirdir. türkiye'deki sistem bu. bana devletin güvenlik kuvvetlerinin şemsiyesi altına alınmayıp da gayri meşru alemde varlığını devam ettiren bir isim gösterin!

    - bazı kelleleri götürmek kolay değildir?

    - daha dün şırnak yönetimini görevden aldım. benim görevimde camiamızda üç aydan fazla kalan yoktur. ben beş yıldır yapıyorum. vicdanım sızlamaz. önceden ilkelerimizi söylemişiz, kabul etmiş. kişi, yaptığı hatanın bedelini öder. şırnak'ı görevden aldım çünkü sıfatını yanlış işte kullandı, rüşvet aldı. bunun tuzu, biberi, getirisi, götürüsü olamaz. ahbap çavuş ilişkisi yaptığınız anda idarecilik yapamazsınız.

    - partinizde en çok hangi bölgelerden çıkıyor kirli işlere bulaşanlar?

    - doğu ve güneydoğu'dan. 1985'ten sonra devlet pkk terörüyle mücadele ederken bizim arkadaşlarımızla birlikte hareket etmek gibi mecburi uygulamaya girdi. '80 öncesi yönetici ve mensuplarımızın bir kısmı, korucu oldu, yani devletin sivil milisi oldu. devlet birimlerindeki kişiler, kendi çıkarları için bizim arkadaşlarımızın duygularını kullandı. böylece mensuplarımızın bir kısmı, kanunların suç saydığı fiilleri işlediler. kız kaçırma, gasp, kaçakçılık, uyuşturucu gibi aklınıza gelen her işi yaptılar. yakalanınca da kullananlar tarafından ortada bırakıldılar. koruculuk dışında devlete başka bir hizmet yeteneği varsa, partimizin resmi kademelerinde görev almasın, dedik. gövdesi bizde ama başka yerden talimat alanlarla çalışamayız, dedik. parti mensubu olan biri, aşiretlerarası ilişkilerde, devlet düşmanları kimdir sorusunu araştırmada, kuzey ırak'taki akraba aşiretler arasındaki bilgi akışında görev alamaz.

    - ya büyük şehirlerdeki ülkücü çek-senet mafyası? hangi yaptırımlarda bulundunuz?

    - devlet yetkililerine, özellikle emniyet makamlarına söyledik. şu ilde, şu şemsiye altındaki elemanınıza talimat verin, yoksa kamuoyuna açıklayacağız, dedik.

    - ülkücü mafya-polis işbirliğinden söz ediyorsunuz?-

    emniyet genel müdürlüğü bünyesinden isteyin. meslek ahlakına aykırı davranan kaç personel var, illere göre dağılımı nedir, öğrenin. görevden alınanların büyük bir kısmının çek-senetçilerle ilişkisi var. onların koruyucuları hala etkili, yetkili makamlarda. tavır birliğini geliştirmek zorundayız. yoksa kapkaç çetesinin, otoparkın, balıkçının, taksi durağının da reisi çıkar.

    - çek-senetçilerin ülkücü kökenli olması tesadüf mü?

    - cezaevini yaşamış insanım. birbirimizin ayak izine kurşun attıklarımızla aynı hücrede kaldık. dev-yol mk üyesi ali alpatlı'yla aynı hücrede kaldık. tecrit hücrelerinde de türkiye'de her türlü rezilliğe bulaşmış yeraltı dünyasından bekir çelenk'le, mehmet nabi inciler'le birlikte kaldık. o dünyanın karakter ve ruh yapısını biliyorum. cezaevinden çıktığımda domates biber sattım ama arkadaşlarımı utandıracak davranışlara girmedim. arkadaşlarımıza hep söyleriz. kırılın ama bükülmeyin. cezaevinde gazetelerde eski ülkücünün gazino patronunun kafasından gül yaprağı döktüğünü okuyunca dünya başımıza yıkıldı, üç gün kendimize gelemedik. açları, işsizleri parayla tanıştırma operasyonu başlamıştı. güç merkezleri çözemediğini, devlet birimleri de direkt yapamadığını arkadaşlarımıza yaptırıyordu. solcular, turizm sektöründe ellerinden tutuldu, kalkındılar. bizimkiler gariban anadolu insanıydı.

    o tip organizasyonda falanca cemaatin şeyhinden filanca gazinonun patronuna kadar iki ekstrem ucun bir araya gelmesi türkiye'de sürpriz değil. bu ilkesizliğe ve kirlenmeye mensuplarımız bulaştığı için sizi bünyemizden dışlıyoruz, dedik. keşke herkes bizim gibi hassas olsa. anlı şanlı siyasetçiler, anlı şanlı silahlı kuvvetler'de görev yapmış kişiler, ailemizin televizyonda saygın karakter diye imrenerek seyrettiği dizilerin oyuncuları, milyonlarca insanın duygusal tatminini sağlayan sahne sanatçıları, spor camiasından insanlar vardı o gecede. bu tip organizasyonlar toplumda şoka sebep oluyor. sizi öyle çirkin bir fotoğrafın içinde görüyor ki bu kez kendi kişiliğinden şüphe etmeye başlıyor. bu tip geceler kolay kazancı teşvik ediyor.

    - çatlı'nın ailesiyle diyaloğunuz nasıl?

    - meral hanım ve kızlarını kastediyorsanız, '80 öncesi ve cenaze dolayısıyla görüşmüşlüğüm var. benim için bir dost, bir arkadaşın bıraktığı emanetlerdir. abdullah çatlı, milliyetçi-ülkücü hareketin bünyesinde '80 öncesi abdullah çatlı olarak bilinir. '80 sonrası çatlı'yı ne siz biliyorsunuz ne ben. cezaevinden çıktığım günden itibaren, devletin birimlerinin verdiği bilginin dışında bir bilgiye sahip değilim.

    - yasadışı yollardan para kazanmadığını, çete kurmadığını mı söylüyorsunuz?

    - sanmıyorum. o karakterde biri değil. ama devletin kurumlarıyla idealize edilmiş teklifleri kabul edecek mantığı vardır. çatlı'yı tanıyanlar, onun parayı hedef yapmadığını bilirler. ailesinin yaşam tarzıyla ilgili bizim bilmediklerimizi, görmediklerimizi siz bilebilirsiniz.

    - ülkücü mafyalaşmaya en ufak taviz vermediğinizi söylüyorsunuz ama çatlı'ya gelince temkinlisiniz.

    - hayır, temkinin ötesinde inançlarımız gereği ölünün arkasından konuşup haksız suçlamayla günahkar konuma düşmek istemediğim için. bir de bir dosta vefanın gereği. delikanlılığa yakışmaz.

    - sedat peker mhp üyesi mi?

    - bizdeki resmi bilgilere göre üye olduğuna dair bir belge yok. 1970 doğumlu olduğu için bizim dönemimizde görev alacak yaşta değil. yurtdışında yaşamış. ülkücü çevre içinde olması, o güzel kavramı örtü olarak kullanma hakkını vermez.

    (hürriyet, 1 haziran 2002)

    --- spoiler ---

    (bkz: #123395099)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap