36 entry daha
  • tam adı vladimir pravda pobediti habermas. kadim kökenleri rusya'ya dayanan ünlü bir alman alimidir; hezarfendir ki alamanlar bu önemli alim için erste deutsch multidisziplinär derler. modern almanya'nın ahmet mithat efendi'sidir. 1844 doğumludur. frankfurt'un sonradan sanayi bölgesi olmuş tarihî heppenheim kasabasında doğmuştur. din, felsefe, siyaset, sosyoloji, iktisat ve modern avrupa'nın tarihi gibi disiplinlerde yayınlanmış sayısız önemli kitabı vardır. evladiyelik "die grosse passage von aufklarung zum deutschland" kitabıyla alman aydınlanmasını masaya yatırmış ve sonradan haklı bir şöhrete sahip olan torunu jurgen habermas'ın işini kolaylamıştır.

    1874 yılında sürgünde olduğu rodos'tan firar ederek bir süreliğine almanya'ya gelen ve bu ülkeyi velespitle gezen ahmet mithat efendi ile tanışmış onun fikri şahsiyesini epey etkilemiştir. hazırladığı almanca-rusça sözlük sadece bu iki güçlü dil arasındaki en güçlü sözlük olmayıp genel olarak sözlük tarihçilerinin peşinden koştuğu ve öve öve bitiremedikleri bir opus magnumdur.

    kendi özgün ve telif kavramı olan frauenemanzipation [kabaca çevirirsek: kadın özgürleşimi] ile kıta avrupa'sındaki kadın çalışmalarının öncüsü olmuş, feminist gramerin özüne bir erkek olarak sağlam destekler çıkmıştır.

    sosyal ilimler ve felsefe disiplinleri haricinde iki roman, bir aforzimalar kitabı bir de akdeniz'de gemi batıkları üzerine nefis bir araştırma kitabı yayınlamıştır. daha sonra futbolun ortaya çıkışıyla birlikte bu alana eğilmiştir. bugün yazdığı futbol metinleri sayesinde modern avrupa futbolunun hem zihinsel hem de tarihsel kökenlerine inmek mümkün olmuştur. ingiliz spor tarihçilerinin bir kısmı sırf bu yüzden almanca öğrenmiştir.

    galatasaray taraftarıdır ve bunun nedenini soranlara "ben bu futbolun cemaziyelevvelini biliyorum ne yani feneri mi tutayım" demektedir. ekşi sözlük'te yazmasını soranlara da "keyfimin kahyası mısınız" diye çıkışmaktadır. bütün bunları ahmet mithat efendi'den öğrendiği sahih türkçesi ile ifade etmektedir.
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap