264 entry daha
  • tekrar kitabına başladım, baktım dizinin adam olacağı yok, bari güzel olan halini tekrar yaşayayım dedim. ve özellikle sezon sonu inceleme videosunu yaparken söylemek istediğim bir şey geldi aklıma, daha fazla içimde tutamayacağım için önce buraya yazayım dedim :))

    şimdi kitaptaki hardin'le dizideki arasındaki uçurumsal farkın herkes farkında. ben bunun sadece, işte paso erkek karakterler yerine kadın karakterler de koyalım, biraz da heyecan/aksiyon katalım'dan daha öte bir şey olduğunu düşünüyorum. şöyle ki; kitapta salvor hardin'in en büyük mottosu "şiddet, yeteneksizlerin son sığınağıdır" iken, bu cümle dizide hardin'e babası tarafından söyleniyor ve hardin babasının cümlesini ağzına tıkayıp bir nevi "tamam baba tamam anladık, paso söyleyip duruyorsun da durum öyle değil, doğrusu senin dediğin değil" gibisinden bir tavıra giriyor. ben burda hardin'in david goyer, hardin'in babasının da asimov olduğunu düşünüyorum ve goyer'in asimov'a, "tamam dede sen böyle yazmış olabilirsin ama ben senden daha iyi biliyorum, sen kenara çekil, ben yazayım daha güzelini" demiş gibi hissediyorum. hatta hissetmekten öte, sanki cidden böyle bir mesaj vermeye özellikle çalıştığını düşünüyorum artık, yoksa niye öyle bir sahne koysun ki diziye.

    ve dizinin kötü çıkmasının en büyük sebebi de goyer'in kendisini asimov'dan iyi bir yazar sanması ve senelerdir insanların vakıf romanlarını neden sevdiğini anlayamamış olması (dizi bitiyor, daha bir tane bile kriz çözümü izlemedik mesela.. neyse bu uzun konu, videoya kalsın anlatması).

    cronenberg, kitap uyarlamalarında sadık bir uyarlamanın kitaba ihanet etmeyi zaruri hale getirdiğini söyler (tam cümlesini hatırlayan varsa yazabilir) o yüzden kitaptan farklılıkları sorun edecek değilim. burdaki sorun, bu farklılıkların, kitaptan daha iyisini yazdığını zanneden ama taş çatlasın yeteneği vasat seviyede bir adam tarafından yapılıyor olması. işin ilginci kitabı bu aralar tekrar okurken gerçekten de kitabın epey bir değiştirilmeden uyarlanamayacak bir şey olduğunu tekrar görmem ve goyer'e biraz olsun hak verecek psikolojiye girmem, ama her yeni bölümü yine adama kızarak bitirmem. olmadı, yapamadı ve ne yazık ki bir daha kimse foundation'ı uyarlamaya cesaret edemeyecek.

    ha son olarak.. hayır, foundation uyarlaması olduğunu unutarak seyrettiğinizde de kötü bir dizi, lütfen öyle şeyler yazmayın rica ederim.

    debe editi: e madem debe'ye girmişiz, bari dizi için yaptığım ilk iki inceleme videosunun linkini koyayım, belki izleyen olur :))

    https://www.youtube.com/watch?v=k9nbwapeb-e
    https://www.youtube.com/watch?v=-5vbvxtwy1o
208 entry daha
hesabın var mı? giriş yap