• başrollerini benjamin voisin, cécile de france, vincent lacoste, xavier dolan ve salomé devis`in, senaryosunu jacques fieschi ve xavier giovanni'nin paylaştığı 2021 yapımı bir xavier giovanni filmi.

    balzacın les ıllusions perdueskitabının sinemaya uyarlamasıdır.
    --- spoiler ---

    lucien de rubempré 19. yüzyıl başında angoulème* de doğmuş genç bir şairdir*. soylu, lokal ve evli bir kadınla olan ilişkisi paris'te kendini göstermesi için bir fırsat olmuştur. çok yakında bu telaşlı ve acımasız şehirde farkedecektir ki edebi, entelektüel ve sanatsal parizyen hayatı, edebiyatın olduğu gibi medya, politika, hatta duyguların, itibarların olduğu kadar ruhların alınıp satıldığı sinik ve geniş bir aldatıcı görünümden başka bir şey değildir.

    --- spoiler ---

    film o kadar güzel olmuş ki, kitabı okumak ne kadar keyiflidir kim bilir. ızlerken fransızca olmasaydı edebiyat denen şey olur muydu diye düşündüm. filmin güzelliği ve yaptığı hasılatın taban tabana zıt olması beni çok şaşırtıyor, o kadar ki türkiye'de festival filmleri kapsamında bile vizyona bile girmemiş, ne ülkesinde başarılı ne dünya da, hem de dolan, cécile de france gibi yıldızları içinde barındırırken. belki de çevirinin zorluğu yüzünden ülkeye gelmemiştir, kafiyeli ve edebi o kadar çok kelime var ki, böyle bir çevirinin altından kalkacak tek insan biliyorum (bkz: yiğit bener)'i altyazı çevirisi için ikna edilmesi gerekiyor.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap