100 entry daha
  • fransız filozof rené descartes'ın discourse on method (1637) adlı eserinde geçen ve metodik şüphesinin süzgecinden kurtulan ilk ifade. çevirisi “düşünüyorum öyleyse varım” olsa da aslında “düşünüyorum öyleyse var olmalıyım” anlamındadır.

    descartes insanları var olduğuna ikna etmek için yola çıkmadı, zaten aklı başında hiç kimsenin bundan şüphesi yoktur. sadece elinden gelen her şeyden şüphe etmeye karar verdiğinde duyularının kendisini aldatabileceğinden emindi.(ampirizmi reddetmiştir.)

    felsefe aksiyomlara dayanır. aksiyomlar, felsefenin geri kalanını üzerlerine inşa etmenize izin veren mantığın açık yönleridir. descartes, temelde daha önce kullanılmış olan tüm aksiyomların yanlış olduğunu çünkü açık olmadıklarını savundu. nasıl rüya görürken rüyada olduğunuzu bilmiyorsanız, etrafınızdaki her şeyin gerçekte olduğu gibi olduğunu nasıl anlarsınız? böylece felsefesine her şeyden şüphe ederek başladı. belki ilk başta bu şüpheciliğin nereye gideceğini bilmiyordu. her şeyden şüphe ediyorsan, bir şeyi nasıl bilebilirsin?
    sonunda vardığı nokta: düşünüyorum öyleyse varım.

    kişinin her şeyden şüphe edebilmesi için öncelikle var olması gerekir. gerçekte kim veya ne olduğu hakkında hiçbir şey varsayamaz, ancak var olduğunu kesinlikle varsayabilir, aksi takdirde var olduğu gerçeğini düşünmezdi. düşünmenin sürmekte olduğu gerçeğinin, bir şeyin var olmasını gerektirdiğini biliyordu. düşünme varsa düşünen bir şey de vardır.

    fiziksel duyular, gerçekliğin görünümü, matematiksel gerçek ve hatta tanrı'nın varlığı da dahil olmak üzere diğer tüm bilgi kaynaklarını inceledikten sonra, tüm bunlar birer aldatmaca olsa bile, düşünen bir şey olarak “ben”in var olması gerektiği sonucuna varmıştı.

    arzuladığı şey, düşüncenin görünen bir gerçekliğe değil, kendi içinde bir gerçekliğe sahip olmasıydı. bu, descartes'ın tüm argümantasyonunun sonucudur. bu yalnızca bir gerçeğin doğrulanması değil, aynı zamanda mantıksal bir sonuçtur.

    debe editi: bonus
    *sentio ergo sum
    *scio ergo me
    *ego sum qui sum
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap